Apr 22, 2014

BILIK AIR: Shower...

Assalamualaikum...


Hari ni nak cerita pasal shower...shower yang ada dalam rumah aku....hahahaha~  walaupun anda tak kisah dan takmo tahu....tapi saya kisah dan mahu bercerita~ lolz~  :p


 ni shower dalam master bedroom tingkat atas *bilik aku ler tu*....lama dah aku aim shower gini....selalu tengok kat rumah² contoh je...tak pun hotel...huii geram sangat!! 


Ikutkan aku nak yang kepala bentuk empat segi...tapi masa mak aku beli, kedai tu dah habis stok yang jenis empat segi...tinggal bentuk bulat je....aku malas nak suruh mak aku survey² bagai...aku pun malas nak survey sebab harga shower gini mahal oii...di luar kemampuan....mampu paw mak je...kahkah~  :p


Satu kelemahan shower gini, korang WAJIB ada water pump dipasang kat tangki rumah....kalau takde water pump, air yang keluar alahaiiiiii....ciputtttt sangat! elok boleh mandi 10 minit jadi 30 minit sebab air slow gila! masa korang beli shower jenis gini korang boleh tanya je salesman kedai perlu ke idak water pump...dorang akan advice....  :)


oh shower aku ni TAKDE heater...sebab masa mak beli kontraktor dah siap pasang tiles dinding bagai...dah cantik dah bilik air tu....kalau nak buat heater kena pecah balik dinding, buat wiring lain pastu pipe lain untuk heater...hehh tak faham aku nak explain....tapi gitu la lebih kurang kekdahnya...makanya bila musim sejuk aku akan mandi kat bilik air lain yang ada heater....kehkeh~  :p


 yang ni pulak shower untuk bilik air tetamu tingkat atas and bilik mak kat tingkat bawah...asalnya mak aku nak beli shower gini je untuk setiap bilik....shower dah siap heater....manja sangat kan sejuk sikit nak mandi air panas...kalau tak, mogok takmo mandi! kahkah~  *poodahhh!*  :p


Tapi dah aku pulak ngade nak shower cantik, canggih bagai....ala² hotel kononnya....sekali takde heater...sanggup!!!! janji cantik! ngeeee~  


 jenama biasa² je kot...entah! mak yang beli...lalala~   oh kalau rumah korang takde water pump kat water tank, better beli shower yang dah siap pump macam gini...ada dia tulis situ include pump ke idak...so bila mandi air lajuuuuu....kalau rumah korang dah ada water pump, beli je shower jenis biasa²...dah memadai....just my two cents lah ye....apa pun ikut taste korang nak jenis shower macam mana...  :)


pandangan dari luar bilik air...  :)


Zafirah pun aku biasa mandikan dia kat bilik air yang ada heater....aku macam tak sampai hati nak bagi dia mandi air sejuk pepagi...hikss~  >_<


Pastu dia kalau nak mandi guna shower dia akan cakap, "nak mandi hujan!!"


hehh hujan pun boleh lahh nak! (^^,)


Rumah korang guna shower macam mana??  :)






p/s: turn mama pulak jaga Zafirah  :)

Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

SYOK GAK KAN :)

Fazleyatul Aini said...

mandi kolah dengan gayung woi best sejuk !

permatabiru said...

a'ah feeling2 ala2 hotel shower first tu..

Rizziela said...

cantik ...bilik air pun cantik

aizamia3 said...

walaupun kat rumah ada shower yang biasa2, tapi tetap mandi guna gayung.. oldschool skit.. hehehe..
anak2 suka 'mandi hujan' hehehe..

Lydia Miza said...

Minat masing2.. Akak punya 4 segi tp akak rasa bulat lg lawa. Ehehe

Yg empat segi ni pun main beli je kat puchong dulu. Ambik je mana yg ada kalut ngan ank2

eima said...

yg biasa tu je la .. tidak la penah tukarnye ... yg kat rumah tumpangan ni mana leh nk tukar2

Chekgu Azrine said...

Takde air pancut or heater..
Pkai gayung pun boley..
Umh sewa cenggitula..haha

Cik Puan Rara said...

aah,kalau xde water pump mmg air kencing lg laju kan,hmmm.

SYANI said...

Rumah saya pakai yang sekali dengan water heater tapi tak pakai pump sebab air kat bilik mandi semua pakai air direct.

Diana Rashid said...

akak dengan suami tetap nak bergayung bagai..hehahah..tapi kalau anak2 memang mudah pakai shower la.jimat..anak2 kena jimat.mak pak tak pe mandi pakai gayung..ekekekek

cahaya kejayaan said...

Samala macam heater kat rumah saya.. tapi kaler grey.. so far ok la..semua bilik air kat rumah macam ni ja..

MissNadia said...

kat rumah ada juga shower tapi jarang guna sebab pressure kurang.. so guna cebok je gedebushhhh gedebushh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015