Dec 11, 2013

Penapis Air Rumah...

Assalamualaikum...


Bukan penapis air untuk diminum...tapi penapis air yang diletak di luar rumah....supaya penghuni rumah dapat mencuci pinggan, baju dan tubuh badan dengan air yang bersih....tak perlu risau air karat ke hape...


Penapis macam ni...~



 Aku beli saiz yang paling besar...RM650...beli kat Warta je....orang Bangi tau lerr Warta tu apa....hihi~  yang ni tak include maintenance...kalau korang ada bajet lebih, nak beli yang siap maintenance bagai mak aku cakap harga dalam RM2k....pehhh  iols tak mampu nak beli yang riban riban tu....lantak la takde maintenance ke hape...janji fungsinya boleh tapis segala kotoran, air karat sebelum digunakan penghuni rumah....  :)



 10 years warranty...salesman tu cakap warranty ni cover kalau tong ni pecah....eh! ye kot dia cakap gitu....mahap la kalau salah...mihmihmih~


pandangan dari luar rumah....oke laaa...


Ada setengah orang prefer letak filter ni luar pagar rumah....aku tak suka cara gitu....nampak selekeh....aku lebih suka benda ni tersorok....kalau boleh nak buat kompartmen khas untuk tutup filter ni walaupun letaknya dalam pagar rumah....5s katakannnnn....hahaha~    ^_^


Berapa kerap kena cuci filter??


Menurut salesman and plumber yang pasang filter ni, seeloknya seminggu sekali kena cuci...baru lah benda ni tahan lama....paling vongoks pun 2 minggu sekali lah ko cuci filter...sebabkan satu family haku bekerja...kitorang kena set kan Sabtu atau Ahad untuk mencuci filter....tak susah ponnn...ko tanya la salesman tu betul² cara² mencuci atau kat tong tu sendiri ada tunjuk cara² mencuci filter (macam la aku gheti nak cuci sendiri kannn...kahkah)


tengok tu betapa karatnya air??? ni baru seminggu guna...time cuci filter baru ko tau betapa berkaratnya air kat rumah tu sebenarnya...no wonder la banyak baju² aku ada kesan karat lepas basuh guna mesin....letih aku sental untuk hilangkan tompokan karat kat baju....hehh~


Even korang ada penapis outdoor ni...bukan bermaksud korang boleh minum air direct air paip tau!! korang still kena beli jugak filter air yang khas untuk diminum...macam-macam jenama ada...CNi, bioaura, coway etc etc...aku ni nak masak nasi ke, cucur ke whatever yang kena letak air tu....tak pernah guna air paip okeh!! geli!! mesti...wajib guna air mineral...baru la terjamin kualiti dan kebersihan masakan di rumah...kalau masak guna air paip bagi aku takde beza pun kualiti masakan kat rumah dengan restoren luar...tu cuma pendapat aku lah ye... :)


Rumah korang...dah pasang filter air outdoor?? (^^,)







p/s:  hari ni birthday sultan Selangor yaw!! nak merayap mana ni eh?? ngeee~

 Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

mahal kan

Ayu azmir said...

untuk kesihatan apa salahnya.... berbaloi... tapi saya tak pasang pun.... huhuhu...

DYatie said...

Tak pasang. Eh. Umah flat boleh ke pasang eh?

Salhah Suhot said...

Nak gak pasang..tapi umah ai x sesuai...

NJ said...

teringin nak pasang sebab bagus mandi guna air dah tapis..
kite orang johor pun tau warta.. hehehe..

hazman fadzil said...

Hurmmm..... oleh kerana eden nie umah sewa bujang so memang takde la water filter la nie....

careno said...

Kalau nak pasang filter utk minum dlm rumah... hubungi saya... brand Dr.Sukida... special price utk blogger... kahkahkah... sempat promo lagi...

Fazleyatul Aini said...

bagus benda ni. tapi bab nak mencuci tu yang maleh. kat rumah aku tak tau la brand apa ke benda ntah

Cik Puan Rara said...

mil rara pakai coway je.yg ada panas sejuk suam tu kak.senang ku buat susu anak.hehe

Delimasari said...

lom pasang layi

cik hani said...

Cik hani guna yg murah je.so far mmg bkesan.nmpk air sikit jernih

aizamia3 said...

belum pasang pun lagi.

syu areda said...

sape berminat nak beli penapis air jenama PENTAIR..umah flat pom bleh psg..contact sy,,rm450 je..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015