Apr 24, 2014

Cerita Cinta Ahmad Ammar

Assalamualaikum...


Aku BUKAN lah seorang ulat buku....memang tak minat membaca even novel cinta sekali pun....hikss~  kang ada pulak kata aku bodoh sebab tak minat membaca ni kang...kahkah~   sukahati aku la kan....tak kacau periuk nasi ko pun....yang sibuk cakap orang bodoh tu masa depan pun belum pasti lagi...nampak sangat bebudak tak matang...kesian!


Tetiba mukadimah nak sentap²....lalala~


Rasanya tak pernah lagi aku review buku cerita yang pernah aku baca....tak perlu kot aku canang berapa banyak buku dah aku baca...konon nak menunjukkan aku ni idak la bodoh kan...LOLz~  cukup la aku sorang je yang tau....  :)


Tapi buku pasal Ahmad Ammar ni....sangat terkesan dalam jiwa aku...tak sangka aku boleh hadap buku ni sampai ke helaian terakhir! *hebat ayat aku*  :p


 dalam masa 3 hari aku habiskan....well kalau ko bujang, takde komitmen apa² kat rumah boleh kot nak perabih baca dalam masa sehari je....ko takde kat tempat aku so plis jangan judge lebih²....dosa kering je dapat....


Sebenarnya motif utama aku beli buku ni, aku nak tahu rahsia parents Ammar mendidik Ammar sehingga jadi insan hebat begitu....dari pembacaan aku, betul lah apa kata orang selama ni....didikan yang paling hebat dan paling berkesan adalah didikan di rumah...mak ayah tu sendiri mainkan peranan paling penting dalam mendidik anak²....


Setengah parents serah bulat² anak kat sekolah suruh cikgu didik...bila anak buat salah, cikgu kena bantai....SALAH ajaran tu ye mak mak, bapak bapak sekalian!!! sepatutnya ANDA lah role model kepada anak²....bukan cikgu, bukan pensyarah, bukan rakan² sebaya anak tu! wallahu'alam....


 Banyak juga kata² motivasi dalam buku ni...err aku anggap kata² / quote² yang ada dalam buku ni as motivation and inspiration buat aku....sebab ni bukan buku motivasi pun! ni buku yang menceritakan siapakah Ahmad Ammar, kenapa dia boleh jadi ikon muda mudi masa kini walhal dia BUKAN lah seorang artis, selebriti atau orang² kenamaan semasa hayatnya....family dia pun orang biasa² tapi punyai jiwa yang luar biasa! ayah Ammar sendiri mendidik insan² sekeliling dia termasuk ahli keluarganya untuk jadi insan luar biasa....hebat!


 umur 20 tahun dah boleh berkata² sebegini...hebat!


oh perlu diingatkan....buku ni BUKAN bertujuan untuk menyanjung atau mengagungkan Ahmad Ammar....sekadar memberi inspirasi kepada orang luar yang ingin tahu siapakah Ahmad Ammar...tu je...


sinopsis...


Eh aku recommend sangat korang baca buku ni....tapi minat membaca ni bukan boleh dipaksa²....minat tu datang sendiri....kena ikhlas baru berkesan pembacaan tu...kan?? :)


♥ this book! very inspiring! 


Al-Fatihah buat adik Ammar.. :')



 Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nak beli buku nie tapi x terbeli lagi

Fazleyatul Aini said...

alfatihah ahmad ammar
wey aku ada buku ni tapi baru baca separuh hihi
so far setakat apa yg aku baca, aku sangat2 kagum dengan parents dia. sama2 dapatlah kita amik panduan

farhana mohamad said...

belum berkesempatan beli buku ni.
=(

Umie Artoqiemie said...

roomate cakap buku ni best

Uni Aqilah said...

kat harris atau mph ade jual tak buku ni?

eima said...

suatu hari nanti akan aku baca jugak buku ni ...wlupun aku tak minat membaca buku tak bererti kita bodoh lg membaca buku novel cinta buat ko berkhayal tak kesampaian tu...

MissNadia said...

sinopsis yang sangat menarik.. tetiba meremang bulu roma

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015