Feb 23, 2012

Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku (Part 1)


Tarikh due baby Zafirah sepatutnya 22 Februari 2012...dan seminggu sebelum tarikh due aku sepatutnya masih bekerja macam biasa...tapi pada hari Selasa, 14 Februari 2012, aku nekad untuk amek MC sebab tulang pelvik aku sangat sakit bila berjalan...so ajak dak encem pergi klinik untuk check and amek MC...motif utama nak MC...haha~  dah plan nak mintak MC sampai bersalin sebab tak larat sangat nak pergi kerja...=(


So pagi Selasa tu pergi lah kami ke klinik area rumah kami...masa jumpa doktor dia mintak untuk scan sebab nak tengok keadaan baby...

doc::  awak ada rasa contraction apa-apa tak?? 

aku::  erm takde pun...

doc::  keluar lendir berdarah ke? pecah air ketuban ke?

aku::  erm takde...takde...saya cuma rasa sakit kat tulang pelvik je bila berjalan...tapi bila dah kerap bergerak kurang sikit sakit tu...cuma masa mula-mula nak melangkah tu yang rasa sakit sangat....

doc::  ooo...erm prot ada mengeras-ngeras?

*and kebetulan prot aku tiba-tiba mengeras*

doc::  erm ni macam contraction lah ni...

aku::  erk! yeke??


Dooc pun pegang prot aku sambil tengok jam....lepas beberapa minit prot kembali oke...doc teruskan tengok scan...lepas 10 minit prot mengeras balik...and doc teruskan pegang prot aku sambil tengok jam....tiba-tiba doc keluarkan statement yang aku and dak encem tak sangka akan dengar hari tu *gila suspen ayat...kahkahkah~*

doc::  erm saya rasa awak kena pergi hospital lah check prot awak...sebab saya tengok dalam masa 10 minit ni dah 2 kali perut awak mengeras...ni pun salah satu contraction jugak sebenarnya ye...awak bersalin kat hospital mana nanti??

aku::  hah? yeke?? kitorang pilih hospital Putrajaya...erm habis kitorang kena pergi hospital lah ni ye??

doc::  aah nanti saya tulis referral letter...awak pergi bahagian PAC untuk check ada bukaan ke tak...biasa bila contraction macam ni dah ada bukaan...kalau ada bukaan awak kena tahan wad lah...kalau takde dorang akan suruh awak balik...tu je

aku::  ouh oke oke...terima kasih doc...




Tapi kan kitorang bukan terus pergi hospital tau...pergi breakfast dulu...haha lapar kot...haihhh~  lepak sekali dengan abang ipar and biras aku...kebetulan dorang pun cuti hari tu...lepak lama gila okeh! dari pukul 10 gitu sampai pukul 11 lebih baru gerak pergi hospital...itu pun dak encem macam malas nak pergi sebenarnya tau...

"erm kena pergi jugak ke hospital eh?? yu takde rasa sakit apa-apa pun kan? kalau takyah pergi oke tak??heee~"

aaa gitu la ayat laki aku...hahaha tapi abang ipar aku suruh pergi jugak...aku pun macam tak sure sebenarnya nak pergi ke idak...nervous pun ada nak check-check nih...haihhh~  and abang ipar aku memang berdoa sangat-sangat aku bersalin hari tu sebab nak sama tarikh dengan dia...21 Rabiulawal...haha adoiii~  (-_-")


So lepas dah penat lepak kitorang pergi je lah hospital...

aku::  eh tak payah bawak ke beg baju ai?? kut la kena tahan nanti...

dak encem::  erm tak payah la...check je kan...bukan ada apa pun...

aku::  idak lerr...mana laaa tau...tiba-tiba nanti

dak encem::  takpe...kalau kena tahan ai balik la kejap amek...yu dah siap packing kan??

aku::  erm aah...oke~


Masa on the way pergi hospital macam-macam kitorang fikir dalam otak...ye la kalau betul-betul bersalin macam mana? macam mana tahap kesakitan nak bersalin? macam mana dorang check bukaan?? hehh 1001 persoalan beb!


Sampai kat hospital aku tanya kat kaunter bahagian PAC tu belah mana...then nurse cakap kat labor room...pehhh kena masuk labor room??? gila cuak!! masuk je labor room nampak notis,

"harap maaf, bilik bersalin penuh hari ni...sila ke hospital lain..." << lebih kurang gitu la ayat notis tuh...

pheww nasib baik aku amek FPP...so tak perlu risau kena tolak pergi hospital lain...memang dah confirm ada bilik, ada katil untuk aku kat hospital ni nanti  ^__^


Aku tunggu agak lama jugak la sebelum di check sebab agak ramai orang masa tu...ngeri je tengok ibu-ibu yang nak bersalin...yang tunggu masa untuk meneran je...pehhh bila sampai turn aku, macam biasa dorang timbang berat dan berat terakhir aku masa tu 57 kg...then check BP and air kencing...semua normal...doktor pelatih lak tu yang check...gila lembab kerja...nurse lagi cekap...hahaha  =P


Then nurse suruh baring...nak check jantung baby...dorang ada letak alat apa tah kat prot aku...kena tunggu dalam 30 minit gitu kut untuk check jantung baby oke ke tak...tengah-tengah check tu doc pelatih sibuk laaaaa duk soal siasat aku...masa mengandung ada masalah apa? ada sakit apa-apa tak? ada rasa contraction tak? ehh macam-macam lahhh...disebabkan aku agak bosan baring sorang-sorang sebab dak encem kena duk luar...aku layan kan je lah doc tu...hihi~  =P


Lama jugak aku melanguk dalam labor room...sedar sedar dah pukul 1pm...prot tiba-tiba jadi lapar...adeyy..dak encem dah pergi makan dulu dengan kawan dia...tapi dalam kawasan hospital jugak la...kebetulan dia terjumpa kawan dia kat situ...dalam pukul 1 lebih ada sorang lagi doc pelatih jugak kot tapi macam senior sikit datang untuk check bukaan...pehhh gila nervous...sakit rupanya nak check bukaan sebenarnya..hehh~  tengah elok dia check tu tiba-tiba rasa air keluar dari vagina aku...

doc::  eh air ketuban pecah la...  *sambil tersengih*

aku::  hah??!!!! macam mana boleh pecah??

doc::  dia pecah sendiri...bukan saya yang pecah kan...saya check bukaan je...

aku::  yeke??

doc::  erm bukaan dah 2 cm...masuk wad dulu lah ye...tunggu bukaan tu buka lagi...



gila suspen time tu...rasa geram pun ada dengan doc tu...aku duk fikir dia la punca air ketuban pecah tiba-tiba...tapi bila tanya balik kawan-kawan aku dorang cakap air ketuban kena pecahkan guna benda tajam...macam jarum ke...and akan rasa sakit...kalau guna jari je tak mungkin pecah...erm oke la lepas dengar explanation tu reda la sikit perasaan geram nih...haha *bengong kan*


Lepas pecah je air ketuban aku terus sms dak encem...tau dia reply apa??


"hah?!!yeke?? habis ai kena buat apa ni??"


kahkahkah~  lawak sungguh laki aku nih...haihhh~  aku suruh dia naik ke labor room jumpa nurse semua...since bilik takde yang kosong even untuk  FPP sekali pun...so kena tunggu jugak...dalam tempoh menunggu tu tah berapa gelen air ketuban aku keluar...basahhhh kain...sepital punya kain...pad pun sepital bagi untuk tampung air ketuban yang sangat banyak keluar...huhu masa tu aku faham perasaan keluar air ketuban...hihi~  v(^___^)


And lepas keluar air ketuban, baru aku rasa sakit contraction...means perut mula sakit macam senggugut tu...tapi tak teruk...aku boleh lagi nak berjalan...siap suruh dak encem tapau makanan sebab lapar gila! cuma takde selera je nak makan...nervous punya pasal kot...huhu~




Dari pukul 1.30pm sampai pukul 5pm gitu baru aku dapat masuk wad...gila lama hokay!! 2-3 kali aku tukar kain, tukar pad...berlenjun je dengan air ketuban...grrr~ masa kat wad pulak dorang hidang chicken chop untuk dinner...haha nampak menyelerakan...tapi aku jamah sikit je...serius takde selera nak makan...aku banyak minum air selusuh yang dak encem buatkan je...hurmmm~


Sebelum Maghrib doc Hamidah datang untuk check balik bukaan...masih lagi 2cm....doc cakap tunggu 24 jam...kalau bukaan masih sikit kena induce...lepas induce kalau masih tiada progress bukaan baru operate...erm aku puas hati dengan penjelasan tu...dan berdoa semoga cepat dan mudah aku bersalin...so aku cuba tenangkan diri dan berharap dapat lalui malam yang tenang sebelum hadapi saat-saat untuk bertarung nyawa!










p/s::  tengah menaip part 2...petang karang atau esok kot boleh publish...hihi  baca pelan pelan yeeeee  ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

36 comments:

Hazman said...

menariknya citer ko nie.... setiap dialog tu boleh recall satu-satu tue...best la...complete siot... ;-p

eima said...

alahai dah abis la ... nk baca lagi ...

huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

NAK LG...

FL blogh0use said...

FPP ingatkan fakulti pengurusan perniagaan. ekeke

Yana Libra said...

suspen baca..hehe~

Anum said...

nak lagi..
tahniah2

juliet. said...

congrats kak..baby punya nama sedap sangat..comel lak tu mcm mama dia..hehe.. :)

cha said...

seronoknya. mesti debar debar kan. comel sgt baby u yang

Atiah Zainal said...

suspen ni kak yana oi ! cecepat la sikit. haha.

Masz Sidek said...

cepat laa sambung... tak saba nak tahu kisah lepas ni.... hehehe... :)

PUAN SUE said...

ala..abis pulak..saspen la..su takuttttttt ni..baby nk kuar bile ni

Liyana said...

nak bace lg.. cepat ler update

comel gile bby kenyit mate tu.. hehe

Oshin said...

x sabar nak tunggu sambungan...terasa mcm diri sendiri lalui benda tu hahhaa

Puteri Biru said...

tahniah Yana n suami. comel nya baby!!. selamat berpantang!

cik maisharah said...

kak yana..hehee..sy pembaca setia nieh....belajar untuk masa hadapan hihi

nUr aDiLa said...

hehe..seronok dgr pengalaman pertama org bersalin nih..^^

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

next...

mizzkechique said...

cpt...nk bc part 2 lak..

nabilah_2908 said...

seronok baca...

rasanya sy tak pernh baca lagi pengalaman macam ni kt blog2 lain...sangat detail.. :)

ok..cepat sambung.. :)

Cik Rose Cute said...

Pengalaman anak pertama memang lucu...lagi2 suami hihihi...Seronok akak baca...lagi2 bab dak encem tue...cam blurr jer..

Rozuan Ismail said...

gigih i baca. tggu part 2 plak

Hunny Kitty said...

hehe nak gelak pun ada~

Cik Puan Nurul said...

ooo amik fpp ye akak pun nnnt kalo nak beranak anak yg ke2 nak amik fpp gak sbb pengalaman anak yg 1st beranak dlm keadaan yg serba kekurangan yg amat sgt!!trauma tau.amik fpp lebih baik banding pi sepital swasta sbb still dlm hospital gomen atleast kalo ade komplikasi kurang darah ke apa ade pakar kt sana,ade tabung darah tp kalo kat sepital swasta boleh maut woo kalo lambat refer ke hospital gomen bila ade komplikasi.

BENA said...

sis . nak tahu tak ? zra bace satu persatu kotttttttt entry pjg sis ni . hebak x? hahaha :P


errrr rase cam takut pun ye nk ngandung ni . errrrr

Cik FaRiZaM said...

complete dialog, hehe~ boleh wat drama ni.

Cik FaRiZaM said...

complete dialog, hehe~ boleh wat drama ni.

mOoN said...

cuak pula nak bersalin nanti.. huhuhu..

mar said...

yang cek jantung beby tu nama dia cardiotocograph a.k.a ctg..yg soal siasat tu sbb nk tgok akak ni da mslh kt tak yg bley efek waktu lhir beby tu..takut da komplikasi jap g..tu je:P tahniah dpt beby!

aDisH.sHidA said...

waaaaaaaaaaaaaah....lama jugak erk..

cepat sambung part 2

eyjalukman said...

aihhhh , nervousnyee baca entry kak yana nih . seronok jgk dgr pngalaman org bersalin . haha

Cik Eka said...

best..tak tinggal satu perkataan pun....

nk tggu part 2 plak

DuniakuAbstrak said...

pergh...berdebor rasa di dada

wanda arry said...

berdebar2 plak bca

mas saari said...

akak masa anak first pun operate jugak... on the way nak ke hospital air ketuban pecah!

kena operate sebab anak songsang! memang macam2 pengalaman bersalin ni kan?

Inilah Aku said...

cute lah baby nie... pic yang dia kenyit mata tuh... ha ha ha

Totie@Tomy said...

BILA BACA KISAH NI TERINGAT MASA NAK BERSALINKAN DAMIA DULU....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers