Nov 9, 2012

Perticoat Lane Market dan Oxford Street

Eh ada lagi tau saki baki entry pasal London ni sebenarnya...kahkah~  kalau rasa loya² tu cepat² cari baldi...jangan muntah depan pc lak...rosak kanggggg...kehkehkeh  :p



oke untuk hari ke 5 di London, kitorang pi Perticoat Lane Market yang terletak di Liverpool Street...plan asal nak pi Oxford Street je...tapi masa on the way nak pi stesen bas terjumpa tourist Malaysia and dorang la suggest pi Perticoat Market...lagi best daripada Portobello Market and Oxford Street...

Lepas dah tanya² direction segala, maka ke Perticoat Market lah kami...eh Perticoat Market ni pun bukak waktu pagi ye...sampai tengah hari je tak silap dia bukak....  =)



dan sememangnya RAMBANG MATA tengok segala benda yang dijual kat situ...macam² jenis souvenir korang boleh jumpa kat sini...lebih banyak choice berbanding Portobello Market ..siapa yang minat ber-fashion baju² branded, di sinilah tempatnya! baju² branded yang reject kot...

Mula² aku ingat dorang jual baju bundle, tapi bila tengok setiap kedai menjual pakaian yang sama and banyak stock pulak...so tak logik la bundle...mesti pakaian reject...sebab dorang jual dengan harga yang sangatttttt murah!! ko bayangkan coat Zara boleh dapat dengan harga 5 pound...kali 5.3 duit Malaysia baru RM25! mana nak dapat baju Zara harga RM25!!!! pfftttt~

Baju kemeja boleh dapat 1 pound = RM5!! aku ada jugak la sebat selai dua t-shirt Zara, 2 pound je sehelai...kehkeh~  t-shirt² "I Love London" pun murah...boleh dapat 3 for 10 pounds...yang sehelai 1 pound pun ado! tapi kualiti kain kureng sikit la...best kannnnnn??!!!!  ^________________^



Hasil rembatan di Perticoat Lane Market...eh tu baru plastik kat tangan dak encem....yang bergantung kat tepi stroller, disumbat bawah stroller, dalam stroller pun ado! sampai kitorang kena balik hotel dulu untuk letak segala barang² shopping sebelum teruskan perjalanan ke tempat shopping lain...pffttt!  :p



Singgah makan dulu, Fish and Chips kat area hotel jugak...mak aku cakap kat London femes dengan fish and chips..tapi sebab aku pi makan kat kedai Arab so rasanya kurangggggg enak! sedap lagi fish and chips Secret Recipe  -.-    kat sana takde cili sos...cili sos tu dorang buat sendiri...unik rasa dia...pedas dan sedap! ^_^


makanan ruji Zafirah di London ialah biskut Heinz...huhu~


melasakkkkkkkkk dalam bas!



dah sampai Oxford Street...kitorang naik bas dari Liverpool Street dan berhenti di Stesen Marble Arch...jalan kaki je nak pi Oxford Street...  =)

Kedai² sepanjang Oxford Street ni semua menjual barangan branded...Top Shop, Coach, Body Shop, H&M bla...bla...bla...banyakkkkkkkkkkkk sangat kedai...orang pun ramai kat sini....



Tapi kitorang cuma masuk kedai ni jeee...MOTHERCARE!! huhu~  kedai² lain kitorang tak berkenan nak masuk...harga pun agak mahal...kat Mothercare kitorang beli botol susu Avent dan pam manual jenama Tommie Tippie...bukan untuk aku...tapi untuk DIJUAL!! kahkah~  sempat lagi pikir nak ber-bisnes kannnn   :p

Kat sini ada tax...tapi boleh refund tax tu di airport nanti (refund VAT)...make sure korang cakap awal² kat cashier yang korang nak refund VAT...nanti dorang akan bagi satu form untuk diisi dan dibawa pi airport...lagi satu, untuk refund VAT kat Mothercare, korang kena ada CREDIT CARD! no credit card, no refund! paham?? tapi ada certain shops yang tak perlu credit card pun dah boleh refund VAT, macam kat Hard Rock Cafe...cumanya bila di airport dorang memang mintak credit card untuk proses claim kita...aku takde credit card...so aku guna Maybank debit card je...sebab kad tu memang dah ada Visa...dorang cuma accept Visa dan Mastercard sahaja! dan tempoh refund adalah 46 weeks...whattttt??!!! berjanggut nak tunggu woii!  -.-

Bagi aku, kalau datang London, toksah la pi Oxford Street...buang masa je...serius aku menyesal datang sini...better pi factory outlet macam kat Bicester Village atau Princeton Village...lagi berbaloi...aku rasa tak puas tau shopping kat Perticoat Market tu...hishh  bila la boleh datang lagi London...kalau kena bayar sendiri memang takmo pi...yang free je aku sebat! kahkah~   :p






p/s::  ada satuuuuu lagi entry London...last one! pomish! v(^^,)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

kakchik@ella said...

Bestnyaaaa tgk dia jln2.

Cik Yatt said...

pergh...shopping baju tu yg best tu...

Nyamuk Terbang said...

kemain srnk zafirah

aizamia3 said...

suka tengok dak Zafirah melasak.. tu belum lagi dengar suara dia.. ;)

nabilah_2908 said...

tk muntah lah..seronok baca pengalaman Yana...:)

eima said...

gile ko baca part soppin muarh tu ... klu tau hulur 2-3 rat ka datin suh ko soppin kat aku ....

hazman aka species1980 said...

wow....baju yang amat murah untuk BRANDED yang gempak....tapi jenjalan dia bersih je aku tengok nie

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. subhanallah. bertuah dapat merantau negara orang. heee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015