Nov 30, 2012

Perabih Duit kat Bugis Street...yeehaaa!


Ekceli hari pertama sampai Singapore memang dah terjah Bugis Street...tapi masa tu hujan lebat...nak snap² gambar payah...dah la ramai gilerrrrrr manusia! sesakkkkkk sangat...aku ni dengan berstroller bagai...tapi demi shopping...sanggup la redah! ngeh³~  Mustafa mall yang open 24 jam tu pun kita dah terjah masa hari 1st...tapi aku tengok takde pulak open 24 jam...pukul 11pm kedai² banyak dah tutup...niat di hati nak memborong perfume...sebab ramai review perfume² original kat Singapore murah! tapi last² rembat perfume kat airport je...dalam airpot pun murah...tapi pi kedai² lepas kastam....belah dalam...kalau belah² luar harga agak mahal  :)



Kat Bugis Street sesuai shopping baju...blouse, kemeja, accessories etc...memang murah! tapi kalau nak beli souvenir, aku suggest korang pi Chinatown...kat situ lagiiiiiiii berbaloi...fridge magnet (FM) boleh dapat 6 for $10....kalau kat Bugis Street harga FM 4 for $10...nampak dak beza tu?? design semua sama je...toksah la cakap kualiti lain ke hape...SAMA JE! sila jadi pengguna bijak oke!  =)



Masa jalan² ternampak sign ni...wah wah wessss! hadiah dia tu....hadiah tuuuu! mak oiiiii...terjojol bijik mata mokkk!! pffftttt~  $700 worth of Bugis Street Shopping Voucher....SHOPPING VOUCHER BEB!!wallaaweyyy~  ^___^


Laju² snap gambar dengan 'BFF'...kahkahhhh~ bff lah sangat...opismet je pung! hikss~  tapi aku belum hantar lagi la penyertaan kat Nuffnang...macam segan pulop...boleh?? :p

Jalan² dalam sejam...laju² balik hotel, cari teksi dan terussssssssss ke airport...nak balik Malaysia dahhh~ Malaysia tanah airku...ecehh~


cantik deco air² kat belakang tu...unik! :)


Aku dah pi 2 negara maju dalam masa 2 bulan....satu ke London, satu lagi Singapore....dan aku boleh simpulkan bahawa Malaysia tetap terbaik!! Malaysia tetap negara Islam terbaik di dunia! wahhh gitu....haha~  kat Malaysia aku tak pernah ada masalah untuk:

1. solat....
- setiap shopping mall disediakan surau...masjid pun bersepah²...tak perlu berhenti tepi jalan, solat tepi tangga, tepi taman, dalam fitting room dan sebagainya...

2. makan....
- rata² restoren di Malaysia kompem HALAL! ada je yang tak halal...tapi sangat minor...macam² jenis makanan aku boleh dapat kat Malaysia...kalau kat London and Singapore , harapkan makanan arab je lerrr...dah tu je restoren halal yang ada...tak pun fast food...adeyy~  mual tekak  -.-

3. mencebok di public toilet....
- dua² London dan Singapore  public toilet nan ado paip untuk mencebok...nama je negara maju...tapi kedokut air...ceh! aku ni dah la jenis cerewet bab² toilet....aishh~

4. ....macam² lahh...heee~


Rakyat Malaysia pun sememangnya sopan santun...kalau ada yang biadab tu biasa la...mana² negara pun ada je manusia biadab...tak reti tolak ansur....kerek...etc etc...sikap tu takde kena mengena dengan negara mana orang tu datang...tapi tu memang sikap MANUSIA! eh tapi warganegara London rata² memang sangat polite...kalau jumpa yang kasar tu mesti orang arab...orang² timur tengah memang terkenal dengan sikap kasar, biadap...haihh sabo je lerr~

"jauh perjalanan, luas pemandangan..."

Alhamdulillah aku diberi rezeki merantau ke negara orang...walaupun sekejap tapi cukup untuk membuka minda aku...yang pasti, di mana sahaja kita berada, Allah pasti jadi teman kita yang paling setia...hanya pada Allah kita berdoa dan berserah....selagi kita tak lupa pada Allah, selagi itu kita akan dilindungiNya...insyaAllah....JANGAN TINGGAL SOLAT YE!  (^^,)

Aku sayang Malaysia...sayang juga Harimau Malaya *tiba²*

Jazakallahu Khair~



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Anum said...

syoknya

Fai CeritaCinta said...

boleh la jalan2 ke bugis street dgn chinatown pulak lepas ni.. mmg ade plan nk ke singapore tapi tak tahu nk ke mana. hehe

Cik Eka said...

kehkeh..
kalau bab shopping tensen la dengo..hahaha

geram

eima said...

syok betui ....

Rozuan Ismail said...

pasni nk g jalan kt mana plak?huhu

hazman aka species1980 said...

mesti rambang gak kan bila shopping sini yea...lupa aku nak tanya camner ngan line internet kat sana ? LAJU cam kat malaysia ker ?

YanaUjang said...

@hazman: kwn aku on9 kt hotel..dia kata laju gak..boleh tgk adam & hawa on9..hehe tp xsure tpt len cane..so xleh nk buat kesimpulan..rsnya sama je kot mcm malaysia =)

Lya Colours said...

ko ada beli aku fm tak? ggrrrrrr

=P

diana said...

Sekarang yana ada hobi baru la..
Melancong....kan???hehe..

PUAN SUE said...

Su trgin nk naik kpl terbang xdpt2 lg ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015