Nov 2, 2012

Tragedi 14 Oktober 2012!!!

Umur Zafirah sudah genap 8 bulan masa ni...
Selamat hari lahir yang ke 8 bulan sayang...

kami masih di London...
hari ke 4 di sana..

sambut birthday 8 bulan kat London...pehh!
syukur Alhamdulillah... (^^,)

Sepanjang hari kami bergembira...
seronokkkkk sangat jalan²...
tapi malam tu...
haihhh malam tu...
malam yang aku TAKKAN dapat lupakan!



Zafirah ditakdirkan jatuh katil  T____________________________T

kejadian berlaku sangat pantas! *macam ayat 999 pulak!*
dak encem baru lepas melantak megi...
aku letak Zafirah atas katil...
SEBELAH AKU!
sambil aku main laptop...
tengok² FB...
Zafirah masih bermain² dengan plastik wipe tissue pureen...
macam dalam gambar tu...
aku letak dia jauh ke tengah katil...
entah macam mana...
tak pernah² selama ni dia macam tu...
tiba² dia mengengsot ke belakang...
aku tak perasan!
sumpah! aku terlalu khusyuk mengadap internet...
tak terfikir langsung dalam kepala otak aku Zafirah akan bergerak jauh!
tiba² dengar papa yang baru keluar dari bilik air menjerit sekuat hati

"YANAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

dan kemudian dengar bunyi jatuh,
dan papa berlari² cemas...
aku toleh...
dengar suara kecil comel Zafirah menangis sekuat hati...
mungkin sakit...
mungkin terkejut..
mungkin kedua²nya sekali..~

"YA ALLAH!! Zafirah jatuh??!!!!"

"macam mana dia boleh jatuh???"

"bukan ke dia kat sebelah aku tadiiii???"

"macam mana aku boleh tak perasan dia ke kebelakang???"

Penuh rasa bersalah dalam otak aku...yes aku bersalah!
sebab aku yang paling dekat dengan Zafirah masa kejadian...

"bad mom award!!"  *nanges*

papa dah mula menangis tengok Zafirah nangis..
dia sorang je yang nampak macam mana Zafirah jatuh..
cuma dia cakap dia macam tergamam...
tak sempat nak lari sambut Zafirah jatuh...
nasib baik lantai hotel ada karpet,
dan bawahnya ialah kayu...
laminate mungkin...
jadi aku yakin anak aku tak rasa sakit masa jatuh...
cuma kami tersangat sedih tengok dia menangis...
rasa bersalah toksah cakap la...
dalam kepala duk terbayang je gaya dia jatuh...
ikut description papa...
dah dia sorang je nampak segala²nya...adeyy~
mama mintak maaf sayang...
mama tak sangka sangat Zafirah boleh mengengsot ke belakang...
sebab Zafirah tak pernah buat gitu selama duk rumah  T___T

Tak lama pun Zafirah nangis...
mata papa merahhhh je...
ai tau u nangis...kekeke~
masa ni memang terserlah cahaya kebapaan dak encem...
betapa kasih dan sayangnya beliau dengan puteri beliau tu... :p
oke tak kelakar...
aku taknak la korang serius sangat baca...grrr~

Mak aku cakap, kalau baby jatuh,
kena tengok esok tu dia ada muntah ke idak...
and yes! Zafirah memang muntah pun keesokan harinya...
lagiiiiiii bertambah susah hati kami tahu?!! huwaaa!!
mana nak cari klinik kat London??  T____T

so kami pasrah...
lagipun keesokan harinya tu memang nak balik KL dah pun...
tak sempat dah nak keluar berjalan ke hape..
kena gerak dari hotel 3 jam setengah sebelum berlepas...
erm...kita check sendiri² je lahh...
dalam masa 48 jam kita observe je Zafirah...
tengok tidur dia,
makan dia,
keaktifan dia...
pandangan mata dia,
pendengaran dia...
Alhamdulillah, semuanya oke...
takde sebarang perangai pelik yang ditunjukkan Zafirah...
sampai sekarang pun gitu...
tapi aku ingat time bawak Zafirah check up 9 bulan nanti,
nak minta jugak doktor check...
doktor lebih tahu apa benda yang patut di check...ye dak??

"Ya Allah! Aku memohon perlindungan dari segala tingkah laku yang tidak baik, dari segala tindak perbuatan yang tidak baik, dari segala nafsu yang tidak baik, dari segala macam penyakit yang berbahaya..."


Amin~







p/s:  Zafirah masih tidur atas katil kat rumah...tapi dengan pengawasan yang super duper ketat! bila dia di tempat tinggi, mesti BERTEMAN! itu pasti! wajib! =)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

22 comments:

PUAN SUE said...

yana..su bile aqilah masuk je 4 bulan su dah tak tido atas katil.kami bentang tilam kat bawah.su mmg sgt tak berani duk atau tido atas katil..

Anum said...

amin

CikNaa said...

razin jatuh katil sampai terkoyak kulit kepala.. dan dan papa dia yg jaga aritu.. :'(

Cik Asma BLuppy said...

insyaALLAH... zafirah tak pape..

e k i n ♥ y u s r i said...

knp klu lepas jatuh dia akan muntah ea?

Rozuan Ismail said...

better buat medical check up. nak confirmkan zafirah x de pape

Mimy Hamid said...

peristiwa ini mengingatkan masa ai jatuh tangga 2 beranak ..masa tu baby ai Fayel baru 3 bulan...Ya Allah tak tau nak cakap..umur kami panjang..obervation jugak la 24 hours

Huda said...

better pergi klinik takyah tunggu 9 bulan, hopefully takde apa..akak bila baby dah besar sikit memang tido kat tilam tak berani tido atas katil..Yelah budak dah banyak akal kan..harap nothing serius.

Dkna Abza said...

bahaya budak kalau terhantuk dengan kuat kat kepala...kadang2 bawak kesan.. harap zafirah tak ada apa2..

hazman fadzil said...

Semoga Beliau ( Zafirah ) sihat walafiat hendaknya....

diana said...

ada anak kecik memang akak tak tidur atas katil.buka katil tu masuk stor.bawak turun tilam je.dulu la..masa maisara dulu.sekarang pun sikit hari lagi kena bukak la katil tu.buat masa sekarang tidur kat depan tv..heheh...tunggu habis pantang ni..

risau la kalau jatuh katil ni.bayi memang depa suka mengesot2 je..tak boleh tinggal dia sendiri la nampak nya.kalu tidur malam dia bergerak sana sini jugak ke??

sesekali nampak dahi zafirah ni macam dahi maisara pulak..heheh..ke depan..orang kata besar nanti bijak pandai..

amin...:)

YanaUjang said...

kt rmh xde lak dia mengengsot gitu..xpernah la..smpi skrg pn xpernah gerak jauh2 mcm tu..maybe sbb sy ada kt sebelah so dia pn xnk pi jauh..erm mungkin dh takdir la dia jatuh katil kt london..hehe~

Lydia Amanda said...

yana anak iza dah tido kat bawah... sebab dah jatuh katil.. jatuh katil sekali.. jatuh buaian 2 kali... mcm nak pecah jantung ni... xberani nak letak atas katil... sebab dia dah ligat sgt2... buaian pulak pakai kain mcm jala.. boleh tutup... errkk.. risau giler.. harap2 zafirah oke la yer...

Liyana said...

seram baca.. huhu
klu x muntah means ok la ek?

Nur Zahidah said...

sama kita. bby kita pon pernah jatuh katil masa umur dia 8 bulan jugak...serius sgt sedih n rasa bersalah..lagi2 tinggal berdua je masa tu coz ayahnya pergi main futsal.
tinggal sekejapan saja nak ke toilet. Raisha tgh tido..baru jejak kaki nak masuk bilik, dia dah landing kt bawah...
tuhan je yg tahu perasaan masa tu..n ibunya yg nanges lebey..muahahahaha.

J.M.R said...

kesian zafirah..tp mesti lg sedih tgk ujang nangis kan?:-p..heheh

nabilah_2908 said...

erm...kalau lepas jatuh baby muntah..apa maksudnya..

ada kecederaan dalaman la eh..?

hope Zafirah ok je..:)

Fariehan Ibrahim said...

haihhh! mesti rase sedih baby comel cenggitu nanges kan. huhu
moga zafirah ok sokmo! :)

K O R I E said...

zafirah baby yg kuat,
insyaallah xda apa2.
kita sma2 doakan dia eh.

eima said...

TAK DE PEPE LA TU ..DIE OK ..MUNTAH PUN SEKLAI JE ..NANGIS PUN TAK ...DEMAM PUN TAK MAKNANYE DIE OK ....TAK PERLU RISAU..


perlu risau klu dlm tempoh 48 jam die muntah byk kali, demam, nangis tanpa henti dan sawan .....ada salah satu tanda mmg kena cepat2 pi spital ...

aTy _faRed~ said...

eerrr..ai tak hengat biler fes time qaleef jatuh katil..tapi masuk 7 bulan ni..ade ar 6-7 kali die jatuh..bukan setakat jatuh katil..macam2 jatuh lagi...sekarang tidor bawah jer...lepas tu tak ley tinggal kan die dah...kemain lasak..

aizamia3 said...

bawak p check up terus.. takmo tunggu 9 bulan tu..
tapi dak Zafirah ok kan.. melasak cara dia kan..
apa-apapun moga dak Zafirah ok sihat amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015