Nov 1, 2012

The London Pass and Travel Card


Boleh dikatakan setiap tempat² pelancongan yang memerlukan tiket kitorang dapat masuk free...semuanya dengan London Pass...



Bagi aku, memang sangat berbaloi guna London Pass...CNi sponsor untuk 2 hari....yes tiket ni ada tarikh...kita boleh beli untuk 1,2,3 atau 6 hari...table bawah ni ialah list harga untuk London Pass mengikut jumlah hari  =)

Pass DurationFull Adult Public Entry Value
"Purse Value"
Full Child Public Entry Value
"Purse Value"
1 Day Pass£80£45
2 Day Pass£160£90
3 Day Pass£240£135
6 Day Pass£480£270
So, with a 6 day adult London Pass (online price: £99) you get a whopping £480 worth of attraction entry!!!


Selain dapat kad, kita dapat juga buku London Pass...dalam buku ni dah siap tulis tempat² yang kita boleh masuk secara PERCUMA, hanya tunjuk kad London Pass kat kaunter je...best kan?? Korang boleh baca lebih lanjut kat website London Pass.... ^_^



Bila dah beli London Pass, otomatik akan dapat juga Travel Card...eh ke CNi beli asing²?? aku tak pasti la pulakkk...kahkah~  travel card ni fungsinya untuk pengangkutan...valid untuk bas dan train...well kat London memang 2 jenis public transport ni je pon yang kita guna...huhu~  travel card pun valid untuk 2 hari...Original London Tour 2 hari, lagi 2 hari kita guna Travel Card...sebab tu aku cakap transport kat sana semua free...ngeh³~  *kecuali hari pertama dan hari terakhir...*

Tapi untuk naik bas, bukan semua jenis bas dan bukan semua stesen bas boleh guna Travel Card...so sila ringankan mulut untuk bertanya...kalau orang tempatan dorang guna Oyster card...aku tak tahu apa beza Oyster card dan travel card....maybe Oyster Card hanya boleh digunakan untuk naik bas sahaja...train tak cover...mungkin...sila tanya pakcik gugel untuk confirmation...hihi  (^^,)

Travel card ni pun ada tarikh dan masa dicop siap² atas kad tu...contoh aku beli hari ni, 31 October 2012, masa: 12.32PM...untuk dua hari so card tu akan valid sehingga 2 October 2012, masa: 12.32PM...orang sana sangat strict tau...dorang memang check kad kita tengok details tarikh dan masa tu...so pandai² la merancang perjalanan ye...jangan jadi macam aku...ada la a few tempat yang kitorang tak sempat nak pi...rasa rugi sangat...sebab banyak buang masa kat tempat² yang boring...aku ada buat entry mana tempat² yang best and mana yang boring...sudi² lah mencari di ruanagan carian belah atas sekali di sidebar kanan..  ^_^

err kalau tak faham apa aku tulis sila lah tanya...tapi tanya kat emel ye...kalau ruang komen aku jawab pun kat ruang komen...macam la korang rajin sangat nak tengok banyak² kali kotak komen aku tu...ngee~  nak cari sendiri kat Google pun boleh...sekarang kan dunia di hujung jari...macam² ada dalam 'otak' pakcik gugel....korang kena rajin 'tanya' je... :D

daaaaaaaaaaaaa~





p/s: gambar² kad aku update kemudian...cable card reader aku dah putus!! tak boleh nak transfer gambar...grrr! -.-'

p/s:  mood kerja dah 70% lesapppp!! tak sabar nak pi bercoti lagi...bahaha~  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Anum said...

bestnya

PUAN SUE said...

Aloh..su ntah bile nk p london tu,dlm mimpi pn jd la.haha

aizamia3 said...

ye.. sebelum cuti, cepat2 habiskan entry trip ke London.. nanti tak menang jari nak hapdet.. kihkihkih.. ;)

hazman fadzil said...

hurmm...kat sana ada orang naik basikal pegi keje tak ? or yang macam basikal fixie tu ke kan...

YanaUjang said...

aah ada yg nek basikal..tp tu kena sewa lain..ada byk tpt utk sewa basikal..xingt lak cane nk sewa..xsilap aku org tempatan je yg boleh sewa.. =)

Pearl Kaz said...

kadang2 terfikir, kt malaysia ada tak promotion mcm ni. hahaha.. haritu dpt tau, kt tmpt diorg, harga tiket tak sama depends kt mana kite beli tiket tu. cth kalo kite naik train, kalo kite beli online jauh lebih murah dr kite beli kt kaunter train. and ada juga diorg jual tiket atas train. atas train plak harga tiket lg mahal dr beli online dan kt kaunter. tp korg mostly ditaja, lg syukur laaa.. hihihi. just fyi. :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. perghh bestnya. freeeeeeeeeeeeeeeeee :)

Siti Aminah Muhammad Imran said...

For yours and others reference:

Oyster card macam touch and go. boley topup pay as you go, or beli travelcard or bus pass guna oyster card (minimun seminggu). Kalau travel seminggu, lg jimat utk guna travelcard on oyster card. kalau setakat dua tiga hari, pay as you go is better.

oyster card is the cheapest way for travel. price berbeza ikut masa travel. peak hour mahal, off peak murah. plus drg ada capped price which is bila kita guna oyster card sampai certain amount, perjalanan kita FREE.

Sekarang london bus da tak terima cash. So, oyster card or contacless (credit or debit card yg ada contactless) sahaja.

Sape2 nak dtg london n perlukan penginapan, blh ctct saya...=D
ctaminah88@blogspot.com

Yana MIB said...

@siti aminah: eh tetibe..sempt promote lagi...haha neway good info.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015