Jun 13, 2013

Unknown Virus Lagi...ayakk!! O__o'

Assalamualaikum....



Sekali lagi my intan payung, Aimy Zafirah diserang penyakit...Masya'Allah...start hari Isnin lepas dia demam...balik dari taska aku perasan ada bintik² merah kat tangan and badan dia....tak banyak, macam baru nak naik....kat lengan ada 2-3 bintik yang macam jerawat....agak berair gitu...tempat lain semua macam ruam² halus gitu....so aku suspect demam campak!

Pi klinik Mesra kat Bangi....doc. terus kompem kan tu memang campak....so dia bagi ubat demam (ibuprofen which lagi kuat dari panadol...lahaiii~), ubat tahan gatal/selsema, Calamine lotion and satu lagi ubat sapu untuk tahan gatal (aku tak ingat nama dia apa)....antibiotik doc tak bagi sebab nak make sure bintik² merah dapat keluar sepenuhnya....kalau bagi antibiotik kang 'campak' tu tak keluar habis kemungkinan besar akan datang dia boleh kena lagi demam campak...gitu~

Syukur Zafirah cuma demam 2 hari je...tu pun tak tinggi sangat suhu....dalam 37.5 degree gitu...Alhamdulillah...cuma kesian badan dia miang dengan bintik² merah tu...hari ke 2 dah mula naik merah² satu badan....kat bontot, kaki....merengek je dia sebab tak selesa....  :(

Aku ada call owner taska sebab aku yakin punca virus datang dari bebudak kat taska....lagipun one of the teachers cakap memang ada 2-3 budak yang ada bintik² merah kat tangan, badan tapi parents dorang claim tu bukan campak....free² je aku membebel kat owner...haha~  eh aku bukan marah owner taska daaa...aku suruh dia pesan je kat parents bebudak berkenaan untuk kuarantinkan anak dorang....giteww~

Keesokan harinya kerani taska pulak call...dia cakap bebudak yang ada merah² kat tangan, badan tu memang bukan campak...tapi allergies je...pelik la pulak kan....dari mana pulak datangnya virus anak aku nih????  O_o'




Start semalam aku perasan mulut Zafirah mula naik bintik² merah....dalam mulut ada ulser...lahaiii  no wonder la dia takde selera makan...kadang² tengah mengunyah dia menangis...sambil pegang mulut...pedih agaknya....aku post gambar ni kat instagram + FB, ada yang komen takut infection penyakit Kuku Kaki Tangan dan Mulut (HFMD)....aku yakin bukan HFMD sebab lain sangat simptomnya....

Tapi pagi tadi aku pi jugak klinik lain....pi klinik kesihatan UPM....saja nak amek 2nd opinion....ai kan parent yang super prihatin dan sayangkan anak *motif?*....komen doc kat UPM agak mengejutkan aku...


doc:  ni bukan campak ni....mungkin jugak HFMD....sebab memang ada ulser dalam mulut dia....awal² dulu tinggi tak demam??

aku:  tak tinggi pun....pastu sekejap je dia demam....sehari dua je dah sihat....

doc:  ooo  kalau campak, demam selalunya agak tinggi....erm kat belakang telinga ada naik merah² tak??

aku:  takde...yang ada kat kaki, tangan and badan je....

doc:  ooo....sebenarnya punca HFMD dari dalam mulut...kalau dalam mulut dah ada merah² kemungkinan la simptom HFMD...lagipun kat badan dia tak banyak bintik² merah...banyak kat kaki je....erm yang pasti ni jangkitan kuman/virus....tapi BUKAN campak lah...

aku:  ooo...saya suspect dia berjangkit dari taska sebab cikgu dia cakap ada 2-3 budak yang ada naik merah² kat badan tapi parents dorang cakap bukan campak, allergies je....

doc:  merah² tu kat bahagian mana....?? kalau campak memang tak berjangkit....ia datang dari udara sekeliling kita...tapi HFMD berjangkit....satu lagi, penyakit ni semua datangnya dari VIRUS...kadang² kena tengok jugak faktor kebersihan....contoh cikgu tu dah uruskan budak yang ruam² tu lepas tu tak basuh tangan bersih² then pegang orang lain...dengan cara sentuhan gitu pun boleh berjangkit ye....macam anak awak, dia duk garu² kaki lepas tu dia pegang pulak muka, badan so virus tu merebak ke bahagian lain...macam tu...

aku:  ooo...erm...habis tu macam mana nak verify anak saya kena HFMD ke tak??

doc:  ok sekarang ni memang tak boleh nak detect HFMD atau tak sebab simptom macam ada, tapi tak ketara...cuma kena pantau la kalau penuh merah² dalam mulut kena ada rawatan susulan....buat masa ni awak amek je ubat yang awak dah ada.....saya tak perlu dah nak tambah ubat ye....biasanya benda ni 2-3 hari dah oke...



2-3 hari dah oke???? pheww  legaaaaaa hati dengar! takmo la kan sakit lama²...aku jugak yang susah hati...hehh~   tengok la next week aku pi taska, kasi ceramah lagi kat teacher² Zafirah...jaga kebersihan oiiii!! hahahaha~  tapi aku bukan la nak salahkan taska 100%....bila dah jadi macam ni, kita muhasabah diri....amek iktibar...aku pun kena tak note la untuk jaga kebersihan kat rumah....dari segi tempat tidur, mainan dia, makanan segala² nya...  :)

Cuma aku agak tak puas hati la dengan parents yang claim anak dorang kena ruam je...tak berjangkit katanya....grrr~  dasar pemalas jaga anak! kalau gitu aku pun boleh la hantar Zafirah pi taska....sebab doc cakap tak berjangkit...unknown virus gitu kan...hehh~  (-_-")

Tapi kalau aku buat gitu, apa bezanya aku dengan dorang kan?? herm so aku gilir² dengan dak encem amek cuti....tolak gaji pun tolak gaji la janji anak tu di bawah jagaan kami...dan aku taknak orang lain tanggung risiko penyakit anak aku....kasi kuarantin si Zafirah ni sampai dia betul² sembuh!




Dan....walaupun tengah sakit katanya....melasak tetap melasakkkk!! mulut tu walaupun ada ulser tetap pot pet pot pet macam biasa...letih mama lawan pantun okeh! bahahaha~  tu dia tengah merajuk mendayu² tu sebab tak dapat ikut maksu dia pi kedai....kaki jalan dak kecik nih! ikut siapa tah?? ngeee~  :p

Semalam saja aku bawak dia main kat luar rumah sebab aku nak sidai kain....walaupun kena kuarantin, takkan sampai tak beriadah, amek fresh air gitu kan....bukan pi rumah jiran pun, masih dalam kawasan rumah sendiri...aku letakkan dia kat pagar macam ni....tiba² je dia berjalan hulu hilir kat porch tu....ehhhhh  dah pandai balance pakai kasut laaaa intan payung mama niiii!!! sungguh la aku tunggu saat² ni....muahaha~  yes! Zafirah baru pandai jalan....baru reti guna 'kaki'....bahaha~  jom cekidaut my keek!



Jun 12, 2013 | yanamib on Keek.com

Lepas ni belajar berlari, melompat pulak eh....mama dah ready ni nak marathon dengan Zafirah...wakakaka~  :p







p/s:  doakan Zafirah cepat sembuh ye kawan²! ^__^


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

dugaan ek

ayahmamilisa said...

mamilisa doakan zafirah cepat sihat..
best tengok zafirah dah pandai jalan..hope lisa pun cepat pandai jalan camtu..

ciknana said...

yana...
better pi klinik kanak2..sbb saya penah kena..pi klinik bese..dia ckp anak x de ape2..dia pelik baby dlm mulut ade ulser..so saya pi klinik kanak2 kt sri kembangan..sbb x puas ati kan..cfm HFMD..doc tu ckp stp budak len2 simptom nye..HFMD ni x bahaya..ia akan membawa maut jika baby xmo makan atau minum, bole dehydration..tu yg bahaya nye..ubat mmg xdo..jz ubat demam je, so kena monitor suhu bby tp doc ade bg serbuk utk mandi kan baby. huhu..and kebersihan mmg penting. semua bekas makanan baby wajib steril..lantai mop dgn clorox/dettol..mainan pun sama gak
lagi satu kena mention kt taska jgn bagi anak makan share sudu dgn anak org len sbb majoriti taska wat cam tu..
saya siap bawa sudu dgn bekas makanan yg disteril suh dia guna..hehehe..

maaf panjang sangat mengomen..

Lya Colours said...

aku pon berdemam skrg ni. get well soon zafirah

mama ila said...

anak ila pun baru2 nie demam 2 hari..n ada ulser dalam mulut dia..meleleh jer air liur dia..xnak makan n xnak minum susu..nangis jer sbb lapar..tapi nk makn n minum sakit..last2..ila kasi dia yougurt calci yummm yg lam peti ais..terusss makan laju2... sib baik pas 2 hari dah ok..ila pun syak HFMD sbb pastu ada naik bintat2 merah..kat kaki...badan xde..tapi sbb demam dah ok..ila pun x gi check lagi lah... masa mula2 check doc tak ckp HFMD pun..tp tgk pada kawan2 yg post anak yg kena HFMD nampak cam ada simpton2 tu..

With Julia said...

Umi QI doakan terbaik utk zafirah....cayunk cpt sembuh yer...nanti umi Qi pun nak lawan pantun tau hahahha

MimahAjil said...

cepat sembuh Zafirah...akak pun suspect HFMD masa Yana post kat FB..tapi ada yang dah perasan dulu..takpelah..semoga Zafirah kuat lawan sakit...:)

Cik Puan Rara said...

anak rara ritu kena campak.mmg tinggi gila suhu.risau sgt.sedih gila.tp kalau kaki tgn dan mulut tu mmg pon ada ulser.sian baby xlalu mkn.

Zee Suhaini said...

virus skrg senang sangat la merebak yana..maybe faktor cuaca gak kot..panas kan..debu habuk tu beterbangan..

anak zee pon sama gak kena macamni..memula ingat chicken pop tapi doc kata bukan..maybe alergik..ada gak yang kata HFDM..entah yang la yang mana betoi..and now dah sihat dah..tak lama,dlm 2 3 hari jugakla kena..

diana said...

risau nya...akak mintak2 la kalau Mikhail nak kena campak ke tunggu la besar sikit..sekarang ni tak sanggup la..tengok zafirah pun dah rasa kesian sangt..ni kan pulak belum cukup setahun lagi..

Mrs.Farhana said...

get well soon zafizah!

Awisy pun ari tu kena HFMD jugak..mula2 g klinik doc ckp demam campak. tp die xdemam panas pun..demam suam2 jer..esok g jumpe paed, trus paed ckp HFMD. so kena la kuarantin seminggu. janji anak cpt sihat dlm jagaan kita. :)

eima said...

zafirah punya selera ok tak .. klu nampak cam teruk sgt ulcer sampai tak nak mkn ko beli oral aid sapu dlm mulut die... oral aid buat kebas ...nanti tak sakit mesti nk mkn ....

musim HFMD dah habis rasanye .... slalunye ikut kajian sampai mei je ...tp tatau jugak cuaca kat m'sia skrg ni tak menentu kejap panas kejap hujan

ieda immi said...

semoga zafirah cepat2 sembuh ye sayang .. sementara nak membesar , memang macam2 akan jadi .. be strong ok yana ! .. u can be the best mom ! ;)

Rozuan Ismail said...

kalau asyik byk masalah, try tukarlah tempat mengasuh tu

Twins said...

salam..akak cuba bagi makan supplement mealshake dari shaklee..mmg sesuai untuk budak2.dulu anak kakak saya selalu gak sakit lepas mkn mealshake alhamdulilah ok.my sis distributor shaklee.ni no nya 013-2087276(zahratul muna)

hazman fadzil said...

tu dia... Zafirah dah dapat KAKI... confirm kena bawak pegi jogging kat taman tasik la weekend nie....ahhahahaha

aizamia3 said...

bila anak tak sihat, susahnya hati rasa..
dalam pada tu, ibubapa yang hantar anak2 ke taska kena gak alert keadaan kesihatan anak.. bila dah melibatkan anak orang lain, silap2 boleh masam muka lak..
apa-apapun moga dak Zafirah cepat sembuh hendakNYA..

✿ pink velvet ✿ said...

semoga cepat sembuh si comel :)

Aty_Fared said...

risau betul lar sekarang ni..macam2 penyakit...haaiihh...bace pon dah nebes...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015