Oct 8, 2012

Mama Bukan Dera Zafirah laaaa~ -.-

Zafirah batuk berkahak sekarang ni...
dah 3 hari jugak tak silap...
semalam try bagi madu...
tak sampai satu sudu teh dia dah muntah...
memang tu pun motif aku bagi madu...
nak bagi dia muntah...bagi dia keluarkan kahak² dia..
baby mana reti meludah sendiri ye dak..?
so kita kena bagi dia muntah la..
tapi pagi tadi kahak dia still ada lagi...
tercungap² dengar dia bernafas...
tidur pun tak lena...batuk²...
kesian sangat  T__T


Sebelum pi keje bawak la Zafirah pi Az-Zahrah...
doktor suruh amek nebulizer...
nak bagi lapangkan sikit peparu dia...



Ceria main², gelak² sementara tunggu nombor giliran...
oh air kotak Dutch Lady tu mama dia yang minum..
kotak dah kosong baru bagi Zafirah main..kekeke  :p



sementara tunggu nurse prepare dos nebulizer untuk Zafirah...masih bermain dengan kotak Dutch Lady...tu je pun mainan dia nak bagi dia diam...hohoho   :p 




mask tu sedikit besar...
so gas² tu terkeluar²...
Zafirah dah rimas sebenarnya...
dah mula tarik² nebulizer tu keluar...
tapi gas belum habis lagi...
so kitorang pegang tangan dia...
aku pegang kepala dia...
taknak bagi dia bergerak..
meraung² Zafirah dalam tu...
sepanjang 15 minit menunggu gas tu habis,
15 minit tu jugak la dia meraung², meronta²...
dah macam kena dera gayanya..haihhh~  =.=




Time ni dia dah tak bermaya nak meronta²...
dia menjerit je...sambil teran suara dia..
tengok la mata tu merah...teresak² dia menangis...
haiyaaa...nasib bukan nurse yang buat...
kalau nurse buat mau kena sepak terajang nurse tu...kekekeke~  :p


Setiap saat kitorang laki bini usap kepala dia...
explain kat dia, "ni ubat sayang...sabar la sikit...nak bagi Zafirah sihat...bukan nak dera..."
duk ulang² ayat tu je lah bagi dia paham...
tapi dia tetappppp meraunggggg!!!
bila dah habis gas ubat semua keluar...
aku terus dukung Zafirah...pujuk dia...
terus dia diam! grrrrr~
drama queen sungguh laaaaa   (-__-")
dia bukan sakit ke hape pakai nebulizer tu...
dia takut je...sebab bunyi gas dari tong besar tu macam agak mengerikan...haihh~
bikin mama riso je tau!


Lepas amek nebulizer kena jumpa doc balik..
doc nak review...
check dada dia dah kurang menggelegak...
doc suruh follow up dengan ubat batuk dan selsema...
ubat batuk tu yang jenis mengantuk pulak tu...ishh
aku sebenarnya tak yakin la nak bagi ubat²an kat Zafirah..
jarang betul Zafirah makan ubat...
kalau makan pun aku tak ikut dos..
bagi sikit je...kekeke~
biras aku cakap anak dia kalau batuk memang bagi madu je...
bagi dia muntahkan kahak² tu...
ramai jugak cakap ubat batuk ni tak elok...
ubat tu cuma mengeringkan kahak gitu...
seeloknya kahak tu dikeluarkan...bukan diperam dalam peparu...kannn??


Aku ingat nak bawak je stok ubat batuk pi London...
tapi nak letak dalam luggage or hand luggage??
ada limit kan kalau nak bawak liquid naik atas flight (dalam hand luggage)??







p/s:: sehari je lagi weiiii!! pffttt~  ^___^


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

aTy _faRed~ said...

Anak ai pon ngah batuk skrg..okeh..salah ai..ai puncenye..:(

wawan said...

Try p Klinik Wangsa kat Wangsa Maju, paed nama Dr.Nadir Khan. Dia nanti ajar buat cupping & steaming utk kuarkan kahak

Anum said...

kesian kan kalau baby batuk2

Huda said...

anak akak dulu pun bagi neb jugak time dia baru 6 bulan gitu, redha jelah..dia tak nangis tapi dia rimas ngan tak suka je.

PUAN SUE said...

Su,hasben n aqilah pn tgh btuk selsema..zafirah take care tau kt london

Cheyan said...

Aritu Alyapun neb kat Az-zarra jugak..mula2 ok ja rilek..lama2 meraung jugak..sb tak selesa kut..sb gas masuk idung kan..

But after that ok ja..Alhamdulillah..kalau U tak nak kasi ubat, try la tepuk2 dada dia..buat physio sikit..tepuk dada belah depan, belakang and bawah ketiak..ulang2 setiap hari, kasi kahak tu turun ke salur makanan..so nnt dia berak skali sama kahak2..

It's work to my Alya..

nabila azmi said...

slmt jln2..have a good day..=)=)...

take care tau kak yana n baby=)
smoga cpt smbuh si comel...huhu
^__^...

eima said...

biasa la tu budak meraung klu amik nab ... diorg tak selesa je ...

harap2 zafirah ok ngan cuaca kat sana nanti

Nyamuk Terbang said...

kiter bru jer ambk bnda nie smlm dkt hsptl..sbb kna asthma

Muhammad Tarmizi said...

ada orang nak gi london ghupenya...patut la tadi masa jumpa ckp tak tau perkembangan ya dak haha

Misz Anisz said...

utk hand carry liquid max 100ml je..yg lebih bleh ltk kat luggage yg check in tu..tQ

nabilah_2908 said...

alahai...kesian dia...moga cepat baik.. :)

Rozuan Ismail said...

wah, p london ye.huhu.kesian zafirah.

Mira Adzlia said...

alolor..ciannye zafirah nih

aizamia3 said...

moga zafirah ok sepanjang berada di sana.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015