Oct 29, 2012

Malaysia Hall Mengecewakan =(

macam biasa Zafirah memang melasak je kerjanya...hehh~

Dari Harrods kita terus pi Malaysia Hall...kitorang datang sini pun sebab sangat dekat dengan hotel...walking distance gitu...lagipun saja nak tengok macam mana rupa Malaysia Hall yang orang duk canang² tu kan...nak merasa la Malaysian food kat situ...kononnyaaaaaa~



Naik bas Original London Tour dan berhenti di stesen Basewater Road (hotel kitorang memang area sini).. so berjalan kaki je lah menuju Malaysia Hall...selang 3 lorong je pun dari hotel



taraaaa!! ketemu jugak kami dengan Malaysia Hall yang femes tuuuuu...ngeh³....bangunan dia sama je dengan segala bangunan keliling dia...bezanya kat sini ada bendera Malaysia...dahhhh tu je cara nak tahu which one is Malaysia Hall...huhuhu~  memang ramai lah orang Malaysia yang kita jumpa kat sini... *tarik napas legaaaa*



Ada satu je restoren kat sini...satu-satunya jugak lah yang mensajikan Malaysian food...tapi hanya orang Malaysia sahaja yang boleh masuk dalam restoren ni ya! diulangi, ONLY MALAYSIAN CAN ENTER! kalau warganegara lain nak masuk, kena ditemani oleh orang Malaysia...then baru boleh masuk...gitewww~


siap ber-amaran bagai...amaran in bahasa melayu pulak tu...in London?wow! hahaha~



Kitorang pun masuk la dan mula order makanan dengan rakusnya...sebab prot memasing memang tengah kebulurrrrrrr sesangat! order lah nasi lemak ayam....

haaa apa yang kecewanya Malaysia Hall ni???? hermm layanan toke kedai tu...LAYANAN YE!! SERVICE! bila kita datang makcik tu kemain sombong bila bercakap...amek order pun tak pandang muka tau! bila kita tanya (contohnya), "air apa ada eh??"

dengan kereknya makcik tu jawab, "semua air yang ada kat Malaysia dikk!"

kerek oke..! kerekkkkkkk!!! takde budi bahasa langsung!! cara dia jawab tu macam kitorang ni looser lah menu kat Malaysia Hall pun tak tahu! eh memang kitorang tak tahu la dah nama pun first time datang London...!



Total food yang kita kena bayar ialah 12 pound dan 50 pence (sen)...bila dak encem hulur duit sambil tanya, "betul tak syiling saya bagi tu??" dia tak jawab dan tak pandang langsung muka dak encem!!! umpama dak encem tak pernah bertanya apa² kat beliau...hurmm lama nau duk negara luar sampai lupa budaya orang melayu ye makcik??!!! huh!  =.=

nasi lemak dorang TAK SEDAPPPP!!! serius tak sedap! bukan sebab aku tengah berkecil hati dengan makcik tu....tapi memang tak sedap pon! ayam goreng pun keras meliatttt...grrr~  nasib baik teh tarik dia sedap! air laici dak encem pun sedap! nasib baikkkk!! terubat la sikit hati ni...hewhew~


 Pekerja² makcik tu semua oke...humble je....rajin la nak melayan pertanyaan dak encem..huhu~



Zafirah mentido je masa ni...sejuk² memang sedap mentido...makcik tu nampak anak aku sedap tido dia pun ringankan mulut untuk berborak...

makcik::  sedapnya dia tidur...berapa bulan dah tu? (soalan standard bila jumpa orang)

aku::  8 bulan dah...sejuk² memang sedap la tido kan...heee~

makcik::  ooo...awak ni student U mana?? student kan kat sini??

dak encem::  ehh...kitorang bukan student...datang sini holiday je...hihi

makcik::  ohhh ingatkan student...

dan lepas makcik tu tahu kitorang ni tourist tiba² je dia jadi ramah....haaa ko nampak tak betapa double standard nya makcik tu dengan student??!! hamboihhhhhh kemainnnnnn! hehh~  =.=

Sorry to say lah ye....aku perasan rata² rakyat Malaysia yang bekerja/menetap kat London memang agak sombong! kalau jumpa tourist/student Malaysia memang ramah dorang tegur....bagi salam...hurmm pelik la...kenapa mesti sombong??!! rasa dah kaya sangat ke kau bekerja kat London tu?? haiyaaa~  tiba² teringat filem malam tadi kat TV3...tajuk dia "Hilangnya Doa Seorang Ibu.."  subhanallah~

Habis je makan, pi solat Maghrib kat surau dalam tu, pi bilik air, mencuci, membuang apa² yang patut...then teruskan misi menyakitkan kaki...round² pulak lorong belakang Malaysia Hall tu...ada banyakkkkk kedai² rupanya...


 Tesco pun hado! aku selalu beli air mineral kat sini...2 pound sebotol...



Kat sini pun ada mall...ni yang dekat dengan hotel lah...tiba² ada salegirl jual product² kecantikan approach aku...memang menarik product dia...tapi harga... 100 pound!! gilo! kalau convert dah jadi RM500...ehhhh terima kasih je la kakkk!!! baik saya shopping handbag daripada beli product akak...hewhew~  :p



Wayang Odeon...takde orang tengok wayang pong! hahaha~  teringin jugak nak tengok wayang...tapi tiket mahal...siap boleh beli tiket thru mesin lagi...tapi kitorang kan cuma masuk tempat² yang free jekkk....ngeh³ :p


eh tutti frutti pun ado!

Bila dah penat berjalan² (window shopping je ye)...pulanglah kami ke hotel kesayangan...ecehh~


 "ini bukan di Genting!"



Muka masing² memang keletihan...tak boleh nak cover dah...badan ni mintak rehatttttt je...kaki pulak mintak di-massage²...nasib baik bawak Tiger Balm...malam² memang sesi mengurut je lahhh....urut zahir je weiii...batin tak dapek laa...bendera merah datang pulak kat London...kahkah~  tak merasa la Zafirah adik made in London...pheww~  v(^___^)"

Sebelum aku merepek lebih² baik aku stopkan cerita dulu...esok kita sambung cerita lain pulak yeee...tata! (^^,)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

23 comments:

CIK PARO! said...

wah bestnye dpt jln2 g london..

Dkna Abza said...

tang nasi lemak tak sedap tu tak menahan baca :p

Pearl Kaz said...

waktu pegi malaysia hall dulu (mac thn lepas), rasanye mcm cume jumpe pekerja2 laki tu je. tak igt plak ada makcik tu. Tp makanan diorg takdelah sedap mana. tp setakat nk lepaskan rindu kt makanan malaysia tu, bole laa.. haha.. kebetulan time sy pegi tgh hujan, so makanan yg dibeli cepat sejuk.. tak best skit..

ieda said...

seronoknyaaa
hurmm macam malu je dgn layanan macam tuu kan .. kalau warga asing masuk lagi lah malu .. macam tuu rupenya layanan org malaysia bangsa melayu .. huhuh

wahh tutti pun adooo;)

♥ Nana BamBam ♥ said...

cehh belagak nyee..dah la nasi lomak berlomak tak sedapp ekk ? cian kak yana..

saba ye kak

aTy _faRed~ said...

Waaahhh...betul2 double standard acik tu ek...huhu..ape2 pon..tetap rase besh..;p

cha said...

Eee teruknya makcik tu. ingat korg student so layan pun nak taknak kan. Cis dahla tak sedap apala haha

Cik Eka said...
This comment has been removed by the author.
Cik Eka said...

perghh makcik tu ngape le pulak macam tu..

memilih bulu je kan...
mesti layan pelajar malaysia kita camtu...

yela tah2 dia lame beno duduk sana kut,tu cmtu

auwcak said...

betol....betol...saya pun perasan ramai Malaysian yg sombong2 kat London tu..padahal leh kenal kot yg sesama negara...ramai jer yg kite leh terserempak....

eima said...

wei ko tak naik lagi pun bas 2 tingkat tu ...... aku dok tgu entry tu ...naik tak wei

PUAN SUE said...

Ek eleh sombong ye.cubit kang makcik ni

hazman fadzil said...

Dalam masa sama mungkin makcik tu tengok korang cam pasangan student(muka nampak remaja)la katakan...dan kalau aku tempek je gambar mak cik tak sedar diri tu...wakakakaka

YanaUjang said...

kak eima oii..lamaaaaa dah kita buat entry nek bas double decker..akak search la entry Original London Tour..nanti nampak la bersepah gbr atas bas double decker =)

Fai CeritaCinta said...

sepatutnye org Malaysia yg kerja kat sana lagiii la peramah, sukaaa bila jumpa rakyat malaysia kat London.. amik jer gambar macik tu kak, tempek kat sini. haha :p

aizamia3 said...

aduh.. makcik tu telah mencacatkan holiday yang indah ittew.. :(

J.M.R said...

Aku slalu lepak kt cafe ni. Mcik yg mn satu yna? Meh ak ks sound sket. Tp btol, ada sesetgh yg mnetap kt sn, smbong nk mmpus..bl tahu kt ni dtg bkerja/hliday, tetiba jd peramah. Awek2 yg dok sn, lg lasombong. Ak tgur pon xnk jwb..haha

YanaUjang said...

ms aku pi ni ada sorg je makcik..yg len2 sume pekerja dia laki, muda..hihi

kakchik@ella said...

eksyen lah makcik tu. org malaysia kaya budi bahasa ye makcik. makcik lama sgt duk London sampai lupa kot? hihihi.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, kesiannya terkena dek makcik tersebut. redha jelah ye. mungkin lupa daratan kejap :P

Hazman Halid said...

Haha.. well, Milo di Msia hall memang sedap. But that's about it.

Something about Melayu2 yang duduk di UK, sama ada yang student atau yang kerja jawatan yang tak berapa tinggi, 4 out of 5 I've seen memang ada rasa syok sendiri sikit. Bangga duduk di UK dan selalu nak tekankan "UK" tu sebesar-besarnya.

Johan dari Aber said...

Cerita Malaysia Hall punya layanan ni dari zaman 80's dulu tak berubah. Yang dulu kat Bryanton square tu pun sama..macam itu jugak lah. Bila lah budaya kita ni nak berubah. Next month saya antar anak interview kat UK ingat nak try makan kat Malaysia Hall tapi dengar cerita restaurant close under renovation..betul ke?? Anyway tengok lah nanti..mintak2 makcik laser tak ade masa tu..

Ash Xoxo said...

Mak cik tu pkai spec mata ka...mmg smua staff malaysia hall sombong2..bnyk staff dtg kerja pon pakai permit 6 bulan pas pelancong..keja illegal you nak tahu....kena ngan uk boarder naya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015