Oct 5, 2012

Makanan Baby Dalam Flight

Untuk ke London nanti kitorang naik KLM (Dutch Airlines)...
kena request muslim food...
tapi untuk orang dewasa je...
untuk Zafirah, agent kitorang dah request baby meal...
tapi dalam baby meal takde option muslim or non muslim food...
maybe dorang assume baby meal ni standard (buah²an, sayuran gitu)
agent kitorang dah emel airlines tu dan ini yang dorang reply...



aiseyyy...
aku try google semua food tu


1. Nutrilon Premium Baby Powder


~ sejenis formula milk (FM)...
aku tak perlukan yang ni since Zafirah is fully breastfeeding...
passed!



2.  Olvarit Hot Meals


~ instant food / jar food...
erm tak pasti kat Malaysia ada jual ke idak...
rasanya takde... -.-'


3.  Olvarit Mixed Fruitmeal


~ benda yang sama macam atas tadi...instant / jar food...hermm~



4. Cookie

- aku tak berani bagi makanan pejal kat Zafirah...takut dia tercekik...walaupun dia dah ada gigi tapi dia tak reti mengunyah lagi...
- lagipun tak pasti apa ingredients cookie tu...
- (-____-")



Serius aku was-was sangat pasal food in jar tu...
jenama Heinz yang dijual kat Malaysia pun ada perikaian ke-halal-an dia...
apa lagi product² yang tak dijual di Malaysia??
erm memang la babies food yang dorang bagi ni sekadar buah² dan sayur²...
tapi konsep halal ni kan luas...
macam mana pula cara penyediaannya??
sebab ada orang bagi info jenama Heinz pun ada keluaran puree pork okeh! <sumber>


Bila dah was-was, hukumnya adalah haram bukan??
nasib lah flight tengah malam...
transit kat Amsterdam kul 7am...
sampai London kul 7.40am gitu (kurang lebih)...
hermm pagi² buta tu mana Zafirah nak makan pun!
bagi susu je lahhh...
bak kata kak Red...

"baby below 1 year, dia makan bukan untuk kenyang tapi untuk rasa texture and belajar to eat. Their makan minum yang UTAMA still our susu badan. tapi percayalah nanti lam flight dia tak nak makan sangat, takut merengek je lagi ada...."


ko jangan tak tau, kitorang laki bini memang berguru je dengan kak Red..
abeh dia je kawan terdekat yang recently pi oversea angkut baby...
memang kitorang selongkar balik entry² dia pasal London (yang ni takde baby),
and pi Germany (time ni angkut redbaby)...
ada jugak kitorang chat thru fb or twitter..
laki aku selalu la bertweet dengan dia..
aku pm kat FB je...sebab aku tak aktif twitter...huhu~


Alhamdulillah rezeki susu masih dimurahkan buat Zafirah...
until now Zafirah masih menyusu badan..
masih belum campur formula milk!! ^___^
aku ada juga beli instant food for Zafirah untuk perjalanan di London nanti..
yang tu kita story lain entry yeh...
korang kan memang hari² kena ngadap blog aku...
kalau tak baca aku babap kanggggg!!! kehkehkeh~  :p

kbai~!






p/s::  Semoga urusan kami dipermudahkan ya Allah~


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

Anum said...

bagus kan

Cik Puan Izan❤ said...

weh, nak gi london yeh? bestnyaaaa....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau bawa baby rusk boleh kot? harap2 Zafirah tak cranky dalam flight nanti

Iznie said...

bestnya ada baby! hehe


saya suka makan makanan baby *tibatiba

aTy _faRed~ said...

Yeahh...semoge dipermudahkan..eehh.yana..tak leh ek bwk mknn die sndr..?? Ai tak tau sbb qaleef tak mkn lg n tak pernah lg bwk die nek flight..aptah lg ke london...huwaaaaaa...!! Jeles tak habes lg nih...huhu

Nyamuk Terbang said...

ala bestnya dpt naik flight kecik2

Cik Eka said...

erk heinz tu ada puree pork...

aiyarkkk...

hazman fadzil said...

Nice.... at least ade jugak rakan blogger nak jadikan tempat rujukan

Iela Fazielah said...

dulu ms akak gi bandung irfan br umor 1thn....still susu badan..tp bab mkn utk 1 hari pertama akak dah prepare bubur...pastu akak bawak nestum la utk dia..masukkan dlm bekas tupperware la... pastu bl biskut baby... itulah makanan irfan sepanjang 5 hari dok indon dulu....

aizamia3 said...

mesti singgah sini cuma sempat ngan idak je nak komen.. ;)

Zura@Iwan said...

zafirah still bf ok la...sbb bb below 1yr ni....ss masih mknan utama...

Mr feckry said...

pergh best gile

Ima Salsuzaima said...

murah rezeki c baby.kecik2 dah sampai london.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015