Dec 10, 2009

Tender vs Assignment



Oh, jarang dah aku nak mengupdate blog. Semua disebabkan kerja dan kesihatan yang tidak stabil sejak kebelakangan ni. Tapi aku tetap mampu ber'blogwalking'...tak lengkap idup aku kalo tak baca blog uols tau! huhuhuhu~

So sekarang ni aku da dapat assignment/kerja baru which is menyiapkan tender. Ada 3 tender semuanya, dua perlu submit by 17th Disember, 1 lg submit by 24th Disember. Dalam kesibukan membuat tender, teringat time zaman blaja dulu.....Rasanya semua ada pengalaman menyiapkan assignment b4 dateline kan????

Bezanya wat tender ni is kita kena submit selewat2nya jam 12 tgh hari pada tarikh tutup tender tersebut (aku br tau psl mende ni bila da msk keje..huhu). Kalo kita submit jam 12.05pm sekali pon, penjual tender memang TIDAK akan terima tender kita tu...kalo dorang amek pn, lom tentu dorang akan bukak tender tu..campak ke tepi je kut...ish3~ Sape soh anta lmbt kannnn...naseb lerrr...huhuhuhuhu~


Kalo time blaja dulu, kita anta assignment lmbt pn lecturer x mara punyerr..kurang2 tolak markah je..tapi depends on lecturer gak...huhuhu...


Aku dulu suka wat keje last minute. Terus terang aku cakap, majoriti assignment aku (rasanya semua kut), mesti aku copy paste je dari kwn2 aku...hahahaha..burok perangai kannnn..ngee~ Aku dulu blaja kat private college, amek lak course buruh binaan, so kwn2 aku majoriti chinese..almaklong lerrr org2 melayu sume da masuk IPTA..aku je x layak msk IPTA tuuu..hohoho....

Time blaja, ada sorang kwn aku ni, Chan nama dia, memang pale otak dia terlebih geliga, dia mkn ape tah..huhuhu..dari foundation sampai ke degree weols satu claz. Aku and da geng (nk menunjukkan bkn aku sorg je yg tabiat suka meniru ni..huhuhu~) mmg suka btol copy assignment dia..kalo dia tak dapat jawapan, weols akn cari lak kat mangsa2 budak bijak pandai yang lain..huahuahuahua~

Tapi dorang ni tak kedekut ilmu tau. Ramai yang cakap chinese ni 'kiasu', tp sebenarnya dorang la yang banyak menaikkan pointer aku dulu (2nd upper class beb!). Kalo dorang dapat tips apa2 ke, dorang akan cite kat semua orang, tapi bila tips tu dapat kat sorang hamba Allah (Malay) ni, dia cite kat puak2 dia je...macam la dia RUGI kalo share tips tu dengan orang len...hurmmmm...
Dan disebabkan terlalu lama dan ramai sgt kwn chinese, maka aku dan kwn2 yg len juga terpengaruh utk jadi 'kiasu' seperti mereka....wahahahaha~


**vocab of the day, kiasu = aku xreti nk explain cane, tp maksud nye lebih kurang mcm competetive...cth, Si A bukan seorang yang selfish, tapi Si A nak jadi lebih hebat dari Si B...aaa..paham x??kalo ada sesape leh explain dipersilakan...huhuhu~
**Cth ke 2 --> Si A sanggup bangun pg2 utk study, tapi tidak bercerita atau mengajak Si B untuk study bersama2...dia bukan selfish, tp nak make sure ilmu tu dia dpt dulu, then kalo orang tanya, dia leh ajar, kire dia lebih tahu dari org len (ish btol ke cth ni??adeh~)


Tapi aku tiru2 ni time wat assignment je la, kalo exam tu aku study la sendiri...tak kan sume mende nak mintak kat orang kannnn...aku suka subjek yang mengira...aku sangat BENCI subjek membaca!! So bila ada test utk subjek2 membaca ni slalunya aku akn bwk anak-anak hijau (toyol) utk tolong aku jwb test...lalalalalala~
But as for final exam, TAK PERNAH lak aku bwk ank2 ijau ni ye..sume kasi sumbat dalam pale otak..kalo x muat, pale lutut pn buley laaa...weeeee~

Jadi pada yang masih blaja atau bakal melanjutkan pelajaran ke IPT, sila jangan contohi aku..kalo korang btol2 xleh wat assignment tu maka diharuskan la meniru..hahahaha...janji, uols CUBA dulu buat sendiri k...peace! \/(^_^)




p/s: Ari ni bos nggak ada pi meeting kat Johor...ffuuhhh..HEAVEN!

p/s: Sakit protku semakin berkurangan..Alhamdulillah..tapi still tak berani nak makan pedas, takut sakit balik...adeh~ kalo da nama melayu, mmg xleh telan beb makanan tanpa cili..isk =(

p/s: Sok Selangor cuti sempena besday Sultan Selangor..pada yang bekerja di Wilayah sila jgn jeles ye! ngeh3~ Daulat Tuanku! huhuhu~








16 comments:

lionteen said...

blum ms lg wat tender..
still ngn asgmnt..
itu pun da pecah pale ngn asgmnt..
lg2 dpt ngn mmb group yg pemalas nk mmpus..huhu

y@n@ M!B said...

:lionteen:
pecah pale dah??!!ish3...abes sape yg taip komen ni??ngeee~ \/(^_^)

SUHAIDA SUPALIO said...

bestnyer cuti...

riBEna said...

ziera pon tara SKE sama subjek membace!
kalo bleh nk guling2 jek kalo bab membace ni
kte sama la plak kn !
hahaahha~

tp sejak masuk kolej
da jarang bawak toyol2 ni
time skolah dlu slu bebeno
hahahah!

bab meniru maseh di terus kan
walopon kdg2
wahahahahahahha~

y@n@ M!B said...

:SUHAIDA SUPALIO:
huhu..best3 =)

dodonut said...

haha..kantoi2..kalo final pun ko bawak toyol,confirm kene dismiss..

y@n@ M!B said...

:riBEna:
kita serupa..lalalala~
tiru2 tu rasa xde mslh kut sbbnye kita keje sok mmg tak sama lgsg dgn apa yg kita blaja, wpn keje bidang yg sama time blaja...huhuhu =)

y@n@ M!B said...

:dodonut:
sbb aku da konvo tu brani buat n3 ni, klu idak mau kena sekat sijil aku..hahahaha

meo peminat setia yana :p said...

eh, rajin keje sampai kena gastrik?..

huhuhu.. take care.

nanti kalau sy masuk tender... tolong2 sy ye... huhuhu :p

niesz said...

huhu..time dpt ass la time yg pling lemah sekali..lg2 if ms yg die bg tu cepat sgt..rase xdan nk wat..xsbr rase nyer nk tgglkan zaman blajar nie..hihi..

y@n@ M!B said...

:meo peminat setia yana :p:
haha..bkn sbb keje..sbb mls mkn mlm kut..adeh~
oh meo punyer pasal, sume bereh..huhuhuhu ;p

y@n@ M!B said...

:niesz:
time keje pn gitu juge...blaja is the best moment ever!klu bley niesz enjoy je la sume experience time study tu...huhuhu =)

cik EPAL said...

memang salu ea bawak toyol?? hehe...

klik iklan cimb :)

y@n@ M!B said...

:cik EPAL:
time subjek membaca je..hee~

joegrimjow said...

acc paypal ku xpernah siap2 lagi
entah la
seb bek xsiap
klu x
abes je duit tu

y@n@ M!B said...

:JOEGRIMJOW:
nape leh abes lak duit tu??gi la siapkn..manyak untung pe...huhuhu~ =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015