Jun 5, 2012

Mungkin Aku Kena Faham Perasaan Mereka~


Ada orang tegur aku, suruh jangan selalu sangat cerita pasal baby...takut orang boring...tapi aku rasa orang lain tak boring...sebab setiap kali aku update ramai je view...mungkin yang menegur tu yang boring sebenarnya...ngeh³~


Tiba² aku teringat cerita seseorang...dia kahwin dah 6 tahun...tapi dia baru je dapat anak tahun lepas...kira lambat 4 tahun la dapat anak...dia cakap sejak dapat anak, dia dengan wife jarang sangat nak bercerita pasal anak kat FB ke, blog ke...sebab dorang ada ramai jugak kawan² yang masih belum ada rezeki menimang cahaya mata....dan dorang faham macam mana perasaan mereka² yang sudah lama berkahwin tapi masih belum ada rezeki menimang cahaya mata...heii ada ke orang yang kahwin taknak anak?? bodo la kan siapa taknak anak...and abang ipar aku cakap, sebelum dia ada anak, dia rasa annoying gila baca post kawan² yang sibuk cerita pasal anak...rasa macam, "perlu ke cerita kat orang hal anak kau...??"


haaa lebih kurang gitu lah annoyingnya...tapi hakikatnya mereka yang bercerita pasal anak bukan lah nak menunjuk...takda niat jahat apa pun...sumpah! kami bercerita sebab kami gembira...hoii orang gila je tak happy tengok gelagat anak²...kalau boleh nak heboh kat satu dunia lah perihal anak²...dia makan apa hari ni, dia dah berak ke belum...macam² lahhhhhh~! eh sebelum kahwin kan aku suka betul tengok orang bercerita pasal anak...erm selera masing² lah kan...ada yang suka baca, ada tak suka...


Aku yakin segala entry² aku pasal anak TIDAK melampaui batas...aku cuma berkongsi kegembiraan...tak salah kan?? suami aku pun restu je aku post entry² pasal anak...oh aku pernah tanya pendapat suami pasal entry² anak...dia kata OK je...selagi suami tak bantah, aku akan teruskan menulis...dan aku memang selang selikan entry pasal anak dengan entry² lain...kalau dalam seminggu tu idak la 7 hari berturut² aku post pasal anak je...bukan kau je boring nak baca, aku pun boring nak menaip tahu??


Aku sedar, ramai juga kawan² blogger/FB yang masih belum ada anak...harap kalian faham, aku takda niat pun nak bagi korang moral down, dengki, sakit hati ke hape...lagipun aku tengok readers aku majoriti kaum IBU...blog dorang pun bercerita pasal anak²...orang kata kalau nak jual buku, kita kena tengok siapa target market kita...situasi sekarang, aku menulis untuk siapa yang baca?? disebabkan aku sendiri dah jadi mama, so aku akan bercerita LEBIH ke arah tu lah....maaf kalau aku membosankan kau....tapi aku tak boleh nak puaskan tekak semua orang...


erm aku boleh cuba la kurangkan bercerita pasal anak nanti...taknak la sebabkan hal macam ni putus kawan ke...oh NO no NO~  *chill beb! hug ketat²*   v(^___^)


So korang nak aku menulis pasal apa sebenarnya?? (^^,)











p/s::  jum like gambar dak encem..klik >  http://on.fb.me/LfxC6P






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

34 comments:

Anum said...

insyaallah..
bg anum , ok je

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin ok je
mcm2 info dapat

AiNa Rahman said...

owhhh...Lame giler x berblog, yana tolong bagi advice sket cemane nak merajinkan diri memblog. kalau nak dikirakan skg lagi banyak modal nak bercerita. tapi... =( malas. huhu

DekNie said...

Deknie suka baca blog yang cite pasal anak-anak ni...
kita yang bujang ni pon rasa tak sabar nak ada anak... hehe..

maybe yang tak suka baca pasal anak2 ni jeles sebab dia tak ada anak kot..
ntah2 nnt bila dia dah ada anak, dia yang lebih-lebih lagi post pasal anak dia.. kan kan kan.,...

diana said...

akak pun suka baca cerita pasal anak ni..tak de masalah sebab memang seronok baca gelagat budak2 ni..lagipun kadang2 ada antar entry pasal anak2 ni yang kita boleh ambik sikit sebagai bekal untuk anak2 kita sendiri.

rasanya banyak blog ibu2 yang tak tulis pasal anak je..ada depa selit2 kan entry lain..

kalau belum ada anak,jangan la rasa dengki atau kecik hati.apa kata berkongsi la kegembiraan ni bersama..kami ibu2 ni nak berkongsi sebenarnya..jadi sudi2 kan lah..hehehe

Mummy GreenyHouse said...

rasa ok je.. sbb citer pasal anak2 pun mcm2 info ade.

Cik Eka said...

eka okey je..walaupun belum kawen tapi bakal berkahwin,memang rasa bagus baca blog2 yang ada info...

Lulu Caldina said...

i suka jer ;)

rose+azmil said...

oke je kak . sy suke bace ...ehhehe ....

POSH76 said...

for sis okey....tapi tak reti nak komen sgt..sbb me takde baby...but im always happy for u...

Liyana said...

ok je.. suke nak bace...mcm2 info dpt..

PinkUmmi said...

ok je...leh share info psl baby kan...

UniMeOw said...

prinsip uni sng je..

suka,,baca..xsuka,,jgn baca...:D

Huda said...

akak pun ok je, takde hal pun kalau nak citer pasal anak..lagi seronok baca adalah..:)

nabilah_2908 said...

lain org..lain seleranya kan..?

bagi saya...erm...tak jadi masalah kalau Yana asyik cerita pasal anak.. itu la yang seronok di baca...

mcm sy juga..suka follow blog2 para ibu macam ni...

blogger2 lain pun macam tu juga... kalau duk dikalangan mak-mak...dieorang pun suka cerita pasal anak masing2..betul tak..??

so...pada yang tak gemar cerita2 tentang anak...tak payah baca lah..hati pun tak sakit kan..? :)

PUAN SUE said...

kalau tak suke tak yah la bace kan..su suke...hahaha..kita nak jumpe2 hari2 memang tak lah..nak borak ke cerite kee pasal anak..kat belog je lah kan.. pasal perkembangan anak yana n anak su..kannkannn

::MiszRotiKaya:: said...

sy suka baca entry sal baby comel zafirah.. pdulikan apa urg ckp kaka..

Zabid9897 said...

Tahniah pada adik iparku, kerana sentiasa menzahirkan nikmat yg Allah bagi padanya, iaitu anak yg amat comel (",)

aizamia3 said...

lain orang lain seleranya.. kalau terlampau nak jaga hati orang, hati kita sape nak jaga.. cuma mungkin pada pandangan orang tu dia dah jemu sangat kot 'asyik2 cite pasal baby.. macam takde cite lain'

pada akak.. ok je, mungkin sebab akak sendiri pun begitu (blog akak memang berkisar tentang anak2 je sebab memang itu niat akak dari awal buat blog dulu)..

Kekadang kenalah ikut perubahan.. takkan nak cite macam zaman remaja dulu kot.. akak takpe sebab akak remaja purba.. hahaha..

opss. terpanjang sudah..

ieda said...

ok je pada akk
normal lah dik
sama juga dgn situasi , x semua org suke baca blog kita kan ..
ada tu singgah dan komen berlandaskan komen org huhu , dia x baca punn .. nak buat macam mana
bukan hak kita nak marah
janji mereka sudi singgah punn dah ok kan .. ;)

Cik Sara said...

Hahaha.. saya suka je baca..
Mula-mula follow, single lagi.. lepas tu baca kisah wed prepare, kisah jadi suami isteri and now kisah baby... Comel-comel je..eheh..

budak hitam said...

Sy suka baca psl ank2 ni... sy blum kawin.. tp amik la ilmu sket wat prsediaan nnt kan.. suka jgk tgk gelagat bdk2.. comei!!

Norasiah Nasir said...

saya salah seorang yang rasa mcm tu, bila ada orng update pasal baby mereka..rasa mcm..hah!!! kaca terhempas ke batu.Tapi apa boleh buat,rezeki masing-masing, tapi tak pernah pulak maki ke..cuma rasa dengki tu mmg ada..iri hati..pernah jugak rasa mereka yang ada anak atau baru dpt baby ni buat entri ni mcm nak menunjuk2..dan pernah juga terasa mcm di ejek -ejek je kat diri sendiri, walhal tak pun kan..sendiri yang terasa. So biasanya jika saya rasa tersentap, saya akan kurangkan pergi ke blog2 mereka dan wall Fb mereka,pernah deactived acc sebab ini. Jika sentap tu habis..gi je balik tgk blog2 mereka..biasa la hati manusia..dan saya juga bukan sempurna, Jika rasa tak boleh membaca blog sesorang blogger tu takut hati terguris just..stop dan tak perlu nak komen atau maki hamun. Itu hak masing-masing, cuma saya tidak bernasib baik, tetapi jika di izain , saya mempunya rezeki, mungkin saya akan update semua cerita anak-anak,tapi private, sebab saya pun faham masalah mereka .
btw, yana, itu hak masing-masing, jangan berhenti kenikmati Anugerah Allah yang sangat2 indah itu, Itu terpulang kepada yana sendiri, Dan mungkin mereka yang senasib dengan saya,kenalah belajar REDHA dan insyaAllah, setiap orang ada rezeki masing2.
Namun, saya tetap jugaklah membaca blog yana, tapi tidaklah sekerap dulu, takut sentap hati..

All the best yana, kiss n hug for princess zafirah..

YanaMIB said...

wahh tacing dgn komen awk norasiah nasir..but tq 4 ur support..kita chill2 je kay! ^__^

Nyamuk Terbang said...

ala biasalah mulut org kak...kiter lg suka akk crta psl baby..

yuma faima said...

TAK KISAH! ..... yuma suka sangat bca post sal beby kak yana .. dorg xleh gak ckap gtu, rezeki msg2 kan . klaw xsuka jgan la baca. KEBAHAGIAAN YANG SETIAP MANUSIA RASA TAK SAMA ...... yuma hepi bca blog yana ngan ujang , lbih2 bila ade bby nie ... kita nak kongsi bahagia bkn nk sakitkn hati sapa2 ... TERUSKAN POST SAL ZAFIRAH COMEI .. nti bsar dia msti terharu ngan papa n mama die, details from heart of mummy and daddy ... sape2 yg terasa tu byak2 la DOA dpt beby juga, jgan terasa bila org len gembira. nme pom blog kita, biarlah owner decide pe nk post kn ... btw, SEMOGA KITA SENTIASA BERYUKUR DGN APA YG DIMILIKI.dan bt mereka yg msh xde rezeki, InsyaAllah bila kita tumpang bhgia utk org lain, Allah akn permudahkan urusan dunia kita juga. bknkh mendoakn sesama manusia itu juga suatu pahala?.. selamat senyum semua.

pha is said...

saya pon x de anak lagi, tapi ok je baca entry2 ni..
ops... student lagi... kawin pon belum, mana nk dapat anak.. hehehe

nanakimie said...

suke je baca blog pasal budak2...seronok baca:)

CikMai said...

Mai belum kawin pun,tp suka baca entry pasal anak2 , baby2 ... tambah ilmu, okay je....

athirah said...

LAMA NYA X BACA BLOG YANA... HEHEHEHHE.... TULIS AJE... IN FUTURE INSYAallah DH KAWEN LEH RUJUK SNI KE KAN... AD BAIKNYA GAK NI UTK ORG LAIN YG NK BELAJAR... alamak terbesar lak taip... hehehehehe....


trex baca entry yana pukal ok... once dpt on9 sume post lama baca skali... :)

hazman fadzil said...

Yana : Carry on je citer pasal ZAFIRAH and baby nie... actually selain kita dapat share pengalaman dan ilmu... tengok gambar baby nie buat hati bujang teruna cam aku nie jadi orang yang lebih sayang kat anak2x buah aku...hehehehe

Nadia Havez said...

saya rasa ok sebab yana kongsi macam benda.. at least persediaan untuk saya yang nak juga timang anak nanti ^_^
salam kenal dari silent reader since yana belum kahwin dengan ujang :D

Taty Hasbi said...

saya x ksah pun...org post entry sy bace jee...tp cita psl baby ni suka jgk...suka tgk baby comel2,cute2..hehe...alaaaaahh...,x ksah la papepun...kdg tu suka jgk baca cita psl org nak kawen ke,tunang ke...gtuuuuu.....

ceritera-chinta said...

salam yana, eh n3 nie dah 6hari tapi tka kira nk komen gak kekeke selalu baca ja hari nie tergerak hati nk komen....
sy salah sornag yang dah kaen 2 tahun tapi belum ada rezeki untuk daptkan bby...sebb sy percaya semua tu rezeki dari Allah dia bagi apa kita perlu bukan apa kita nak...
sy tk kisah langsung yana cita pasal ank,malah saya ikut dari mula yana megandung sampai bersalin walau tak katam blog yana lagi ^_^
saya seronok baca perkembangan bby mana yang baik kita ambil sebagai pengajaran bila ada ank nanti yer tak?yer kita kena tahu tak semua orang suka n tak semua orang tak suka apa kita buat...tapi kalau benda baik apasalahnya kita berkongsi...jujur cakap saya suka yana update perkembanagn ank yana kurang2 terubat jugak rasa rindu dekat anak2 sedara nun jauh di semenanjung ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015