Dec 14, 2009

Untung jadi anak Selangor



Rasanya sekarang memang da kecoh pasal kenaikan harga mas kahwin bagi wanita di negeri Selangor iaitu sebanyak rm300 tak kira janda atau anak dara....Bagi aku tindakan JAIS itu amatlah berpatutan sebab kalo rm80 tu apa je yang boleh dibeli memandangkan cost of living sekarang makin tinggi. Especially yang duk area KL and Selangor ni...

Bagi aku juga nilai tu bukan lah satu nilai yang membebankan since orang2 yg duk area Selangor ni terdiri daripada golongan2 yang high taste..btol x??hehehe..Kalo hantaran pn buley cecah ribu2 ringgit, mas kawen yang cuma rm300 tu apa lah sgt kannnnn...ngee~

Kalo ada yang kata bila mas kahwin naik akan ramai jadi 'andartu', cuba pk balik, nilai yang dulu rm80 pn memang dah ramai andartu...so itu bukan alasan!huhuhuhu

Jadi sebagai wanita Selangor, aku nk ucapkan time kaseh byk2 pada pihak JAIS sebab sangat concern dengan keperluan manusia zaman sekarang ni...weeeeeee~ (ayt mmg bodek tahap Amerika..huhu~)


Pada pihak laki yang rasa2 nilai tu tinggi, sila la naikkan taraf hidup anda dengan berusaha dan bekerja dengan lebih bersungguh2 dan efficient untuk menyara anak dara orang..bukan nk idup kejap je, nak kena jaga ank orang tu (bini) seumur idup weyyyy!

Jom tengok bajet untuk kawen yang aku mandai2 anggarkan...huhuhuhu~


RM27, 100......???! wallaweyyy..memang duet hangus btollll!!kompem la orang takut nak masuk minang aku sok..tinggi nau anggaran kawen aku...wahahahahaha~ Tapi aku tanya membe2 aku yang da kawen sume cakap memang area2 ni je bajet..unless banyak dapat sponsor buley la nak CUT cost..huhuhu~



Selamat pengantin baru pada yang akan mendirikan rumah tangga!! Moga hubungan kekal hingga ke akhir hayat..atau dlm bhs Nepolan, "till death do us apart..." \(^_^)/




p/s: Mak aku pi PD dgn officemate dia sampai khamis ni...aku duk sorang2 je kt rmh..wuwuwuwu~ Dak encem lak pi holiday kat Langkawi dgn famili dia...isk..nk pi holiday gakkkk!! =(







16 comments:

riBEna said...

angar2 cm nk dekat2 rm 30hibu
adoiyaaa
cm ne nk kawen ni
wahahahahaa
(balja pon x kawen ag)
tp xpe
pompuan x kua byk duit
laki byk
huahuahua
ske3!!!
=)

dodonut said...

+- kene ada 20ribu dlm bank..tp setau aku ada gak yang buat wang hantaran tu termasuk belanja kenduri..

joegrimjow said...

kawen kat obe c la
seang skit
thai ke
heheeee

y@n@ M!B said...

:riBEna:
patotnye pompuan mmg xyah kuar duet..tp kesian la kt bakal suami tu..kalo dia jutawan xpe gak kn..huhuhu..so kena gak tong2 duet nk wat kenduri..ngee~

y@n@ M!B said...

:dodonut:
mmg patotnye duet hantaran tu la duet utk kenduri, tp biasa la, zmn skrg, mana cukup nilai tu..harga brg mentah byk nek..huhuhu~
cpt la kawen dayah oiiii...;p

y@n@ M!B said...

:joegrimjow:
haha...awk la kawen kt thai..invite sy dtg nnt..xpnh lg tgk kenduri kt thai ni..ngee~ ;p

google said...

ntah le.. pada pakcik... kita sebenarnye lebih kepada nafsu dan nak BERLAGAK je.... bukan kerana islam sangat pun.... dalam islam kita dilarang membazir.... memang le kawen tu sekali seumur hidup.. mungkin ada 2 @ 3 kali... tapi bayangkan nak berbelanja sekali tu.. kene menanggung hutang sepanjang hayat....apa kes?... kita lakukan seme itu bersederhana...

kalau beli cincin sampai 1k tu... nak buat pe?... belanja kawen sampai 15k tu... dah lebih sgt dah tu.... baju pengantin plak dan ada 10 persalinan.... 1 @ 2 cukup la... kita ukur la dibadan sendiri.....

memang le nak seoronok... tpi sape yg menanggung bebanan hutang tu?...

islam dah memudahkan cara tapi kita je yg nak menyusahkan diri...

sebab tu pakcik cakap... seme nih lebih kepada nak menunjuk2.... nak berlagak kaya....

ntah le... dunia akhir zaman..gitu le....

POSH76 said...

ni yg terasa nak tawen balik hehe

y@n@ M!B said...

:google :
terima kasih atas nasihat pakcek...nnt sy cuba cut kos blanje kawen sy ye =)
yg sy post tu anggaran je..sy x penah kawen lg..tp ada la ty2 kwn2 yg da kawen bajet dorang brape...huhuhu~

y@n@ M!B said...

:POSH76:
haip2..not allowed sis ni..huhu..men tawen2 dgn Mr Y je la..xyah bajet2..ngee~ ;p

aleena said...

hehe betol2..
sume harga da naek so harga mas kawin pon kene naik juge la..teehee:)

y@n@ M!B said...

:aleena:
yup, mas kawen kena up-to-date jugak =)

Anonymous said...

dh nk kawen ke?

y@n@ M!B said...

:Anonymous :
eh blom lg la..huhuhu..sj je tls n3 ni =)

niesz said...

huhu..xpe..kene la berkorban ckit kan..bkn ari2 kawen..seumur idup sekali jer..xrugi pon..hihi..

but jgn sampai membazir suda..yg tu baru rugi..

y@n@ M!B said...

:niesz:
yup btol3..macek2 yana sume ckp zaman skrg ni sume brg mahal..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015