May 21, 2014

Island Hopping, Langkawi

Assalamualaikum...


Kepada yang tersesat tengok entry petang semalam yang aku TERshare album dropbox tu harap diabaikan lah ye...aku tersengal sikit semalam...entry petang semalam tu adalah by ACCIDENT...aku dah delete pun entry tu....hehh~   siapa yang tak tahu cerita tak payah tanya lebih²....hahaha~  marilah kita mulakan chapter baru...  :p


 hari kedua di Langkawi, Isnin 12 Mei 2014...tak menahan nak jugak selfie dalam lif hotel...err encik management, tolong gilap sikit cermin hotel awak tu ye....tak cantik gambar selfie saya..  :p


kitorang beli tiket island hopping kat sini...ekceli beli tiket since hari pertama sampai...lepas check-in bilik, sebelum pi Dataran Helang..RM35 sahaja...kalau 1st timer memang dorang cekik sampai RM45 gitu...pandai la ko argue, "eh sebelum ni saya datang RM30 je..."  aa mesti dorang bagi ikut harga yang korang dah biasa dapat...giteww~  pernah jugak aku dengar orang dapat pakej RM28 je...so depends pada agen yang menjual tiket...  :)


Keluar hotel seawal jam 8.30am...sebab kena naik bot dalam 9.30am gitu...breakfast pun kat area sini jugak...memasing belasah roti canai 2-3 keping sorang...ada juga jual nasi lemak biasa...tapi prot aku cannot go nasi lemak pagi tu...so belasah roti canai je...makan sekenyang²nya...takut kelaparan di pulau²....kitorang ada jugak bawak jajan and kudapan....biasa lepas mandi manda mesti nak isi prot....air mineral pun wajib bawak...panas terik...dahaga oiii....


Jeti ni dekat sangat dengan De Baron Resort...nak jalan kaki pun boleh....tapi sebab dah sewa kereta kan....kena la guna kemudahan yang ada....bukan susah pun nak parking area jeti...hihi~


Zafirah ketakutan naik bot...padahal sebelum tu dia lah paling eksaited...bahaha~   bot yang kitorang naik ni kocik je...tak macam masa pi Island Hopping kat Phuket dulu...bot besar...maybe sebab tu kot Zafirah takut....more dalam ni dorang sumbat sampai 12 orang passengers...dengar macam ramai je kan...tapi still selesa sebenarnya~   :)


Ada 4 tempat yang kita akan pergi dengan pakej RM35 ni....dalam bot takde instructor macam kat Phuket...nasib baik dak encem dah pernah pi....dia la jadi instructor kitorang sepanjang perjalanan... ^_^


1st stop is Beras Basah....dreber bot bagi masa sejam untuk kitorang berendam kat sini....agak² dah legam baru pi tempat lain pulak...LOL~  :p


Zafirah yang tak sabar sangat nak berendam...eh baru perasan, kat sini dia tak takut nak pijak pasir...masa pi Phuket dulu kemain geli dia nak pijak pasir pantai...hahaha~  dah big girl anak mama! :')


sekali penakut bila masuk air! hehh takpe lah...warm up dulu...marilah kita berjinak² dengan air laut....nanti dah selesa jangan takmo keluar udah! huhu~


ouh air laut sini jernih berbanding Port Dickson...tapi tak boleh lawan kejernihan laut di Phuket...giteww~  :)


kat sini ada banyakkkkkkkkkkkkk monkey...dinasihatkan sorok jajan/kudapan korang dalam beg elok²...monyet sini pandai bukak beg tahu??!! hahaha~   susu anak pun dinasihatkan jangan la bancuh kat sini....tunggu dalam bot baru bancuh susu ke...sebab ada kes monyet rampas botol susu budak, dorang pulak minum susu dalam botol tu...iskkk~  T_T


setelah sejam berlalu....moh la ke pulau seterusnya...


eagle viewing...kalau amek pakej Mangrove Tour korang akan stop kat pulau ni lama sikit...eagle makan isi ayam tak silap...kitorang takde bawak stok makanan untuk eagle so tengok je lah eagle berterbangan....hahaha~  kejap je pusing kawasan ni...dalam 5-10 minit dah setel...


Next!


 Dayang Bunting...wohoaa!!! mak teruja nyah!! mak tak pernah sampai sini lagi....!!muahahaha~


 selfie bersama Dayang Bunting...hye dayang...eh! :p


 dah sampai tasik Dayang Bunting...mencabar betul nak masuk dalam kawasan tasik...kena panjat tangga...macam kat Sg. Gabai pun ada...sambil dukung anak lagi...eh time naik tangga aku dukung Zafirah....turun tangga papa dukung....haaaaa sekarang baru aku tau kenapa berat aku turun lepas balik Langkawi...KAHKAH~  :p


1st time bagi Zafirah makan jajan...sebak hati aku tengok kegirangan dia mengunyah Twisties...T_T  kali ni je tau!!! ada je aku bawak biskut untuk dia...tapi dia lebih suka makan apa yang orang lain makan...hehh~  mama pasrah! balik hotel terus bagi vitamin...eh? releven ke?? hahahaha~   :p


ouh masa sampai sini hujan rintik²...tu aku letak towel atas kepala Zafirah...aku tak belikan topi untuk dia...tak sempat nak mencari topi bagai...tepek towel je senang...hihi~


Kat sini kalau korang terer berenang boleh la terjun je kat tempat yang dalam tanpa guna life vest...tak boleh bawak life vest dari bot datang sini....kena sewa RM10....pastu nak naik bot yang kayuh² tu pun ada disediakan...RM25 per ride tak silap...tak naik pun....dak encem malas nak membayo...sobsobbbb~


TAPI....


sekarang dah ada disediakan kawasan yang cetek....khas untuk mereka² yang tak reti berenang....weeeeeeeeeeeeeeeeee!!!


kitorang pun apa laghik!!!


terjunnnnn!!!!!


 macam expert sangat je si kecit ni berenang....aa time ni dia dah addicted dengan kolam...kemain seronok berenang siap buat kuak lentang and segala jenis kuak...hahaha~  kitorang siap ajar dia menyelam lagi....pfftt! ^_^


 mula² aku macam malas nak terjun...malas nak basahkan baju...kononnyaaaaaaa....sekali tak tahan tengok kegirangan Zafirah mandi....merasa jugak lah berendam dalam tasik Dayang Bunting...ewahh! :p


nampak tak memasing dah legam?? T_T  dalam sejam melepak dayang bunting...sampai kecut badan berendam....hoho~


bye bye Dayang Bunting...ada jodoh kita jumpa lagi...ecehh~  idok ler aku nak repeat lagi....boring pulak pi tempat sama 2-3 kali....lain kali nak amek pakej Mangrove Tour lah pulak...tu pun kalau papa bagi....huhu~


on the way balik jeti hujan lebat!!! merasa lah naik bot dalam hujan...sejuk sangat! mujur aku bawak towel untuk tutup kepala Zafirah...sian dia kesejukan....tak puas dia nak tido dalam bot sebab asyik terpercik air hujan kena muka dia....nasib baik jugak dia tak kencing kat aku...sebab since pulau Beras Basah memang aku bukak pampers dia....aku tak beli pun pampers untuk swimming...tak kose nak beli...kena rajin je bagitahu dia kalau nak kencing, nak berak bagitau mamaaaaa....hihi~


sampai hotel terus mandikan dia, tukar baju, bagi susu....boomm!!! pengsan terus dia....keletihan kekdahnya...haha~


k tu je cerita Island Hopping...tata~!



 Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

Fazleyatul Aini said...

seronok la zafirah main air

Sharifah Anggerik said...

Bestnya holiday :)

aizamia3 said...

dah lama tak ke sana.. sejak dah ada 3 askar kecik ni tak pergi lagi ke sana.. nak repeat kena tunggu cuti sekolah pulak..

aizamia3 said...

dah lama tak ke sana.. sejak dah ada 3 askar kecik ni tak pergi lagi ke sana.. nak repeat kena tunggu cuti sekolah pulak..

Norma NML said...

Masa akak pegi dulu ada couple dr China tak silap akak..kena panjat dgn monkey kat Pulau Beras Basah tu..menjerit2 dorang..hehe:-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2011/01/langkawi-part-3-beras-basah-island.html

Our Story said...

syoknya dia mandi.....

MissNadia said...

N dah sampai kat sini.. tasik dayang bunting. best rasa macam nak pergi lagi

My Aisy said...

kemain seronok zafirah main air...air kat pulau basah tu kemain jernih dan santek kan...

ienalina ismail said...

Langkawi memang best! Tapi tak sempat pusing abis lagi pun...huhu. Dayang Bunting tu pun tak sampai lagi.

Julia Johari said...

Syok pi island hoping time anak dh besar ni....weeeee tak sabar nak pi langkawi plak...lama betul x pi...hjg thn la...

mrs kayrul said...

ruginya x tau plak kat situ ada tempat mandi yg cetek..huhuhuhu...

harus ku repeat lg

wanda arry said...

akak mahal nya island hopping tour..msa sy g bru rm25 sorng..
semua dah naik hrga agaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015