May 19, 2014

De Baron Resort, Kuah, Langkawi

Assalamualaikum...


 hari kedua baru teringat nak amek gambar dengan signage hotel...kihkih~


Sepanjang stay Langkawi, kitorang bermalam kat De Baron Resort....betul² dalam pekan Kuah...dak encem la suruh pilih hotel dalam pekan Kuah...senang nak shopping cekelat...kedai makan pun banyak kat sini and harga reasonable compared to Pantai Chenang...aku booking bilik kat booking.com....


Actually kan dalam pekan Kuah ni ada banyak hotel nama Baron....mula² sampai dak encem konfiden pi Baron Hotel...bangunan dia cat bendera Malaysia....hotel bajet rasanya...sekali bila tunjuk kertas yang aku print dari booking.com dorang cakap salah hotel...kahkah~   buat malu je~  >_<


So masa booking, tengok betul² details hotel korang tu ye...hihi~


Tak banyak gambar yang aku amek pasal hotel ni....sebab aku jarang melepak kat hotel....masuk bilik untuk mandi manda dan tidur malam je...selebihnya banyak beraktiviti di luar...dak encem dah selalu datang Langkawi...setiap kali ada LIMA dia mesti datang sini jaga booth aerospace UPM...dia la jadi tour guide kitorang sepanjang percutian kat sana...hehe~


Tapi aku amek gambar bilik...untuk tatapan korang yang planning nak bercuti kat Langkawi...aku rekomen korang stay de Baron Resort...very cozy ai tell yu!! ^_^


 pemandangan di pintu masuk...ada almari besar with hanger 3 ketul, peti besi (kot banyak nau duit korang bawak boleh ler simpan dalam safe box)...aku letak luggage² aku dalam almari je...kemas sikit and banyak ruang untuk Zafirah melompat²  (^_^)"


 mini fridge juga disediakan...2 botol air mineral, kettle, 2 cawan minum and minuman 3 in 1 (coffee and tea)...meja bersepah sebab time nak balik baru teringat nak snap gambar ni...wakaka~  :p


 pemandangan dari tingkap...


 katil yang sangat cozy...sekarang Zafirah dah besar, tak risau sangat dia jatuh katil...sebab aku dah ajar dia cara panjat dan turun katil....bahahaha~ 


Kat sini korang boleh request baby cot....tapi mungkin stok baby cot dorang tak banyak....time aku datang takde cot yang available...iskisk~   terpaksa la Zafirah nyemak tidur sekatil dengan mama papa... T_T


meja solek + menulis + melambak barang...bahaha~  tv comel...cukup la...bukan tengok tv sangat pun....asal balik bilik je pengsan...keletihan....kahkah~  :p


ouh pintu sebelah meja tu boleh tembus bilik sebelah...maksudnya bilik aku and bilik sebelah connecting lah...err macam mana nak cakap ek....kiranya kalau korang datang with family, boleh la request nak connecting room...senang...tak payah susah² keluar bilik pastu pi bilik sedara kita yang lain sebab nak pinjam facial cleanser...ketuk je pintu tu dan hulur....aa paham dak?? (-_-") 


view dari bilik kami


Block hotel de Baron ada 2...kalau standard room macam yang aku pilih ni block dia tinggi sikit...view pun biasa² je...block depan tu, rendah sikit...tak silap kat situ semua bilik VIP atau luxury room ke apa...senang cerita harga mahal lah....view swimming pool and laut...memang ohsem lah kan....bilik yang aku amek ni dalam RM140 per night....ko agak² je lah bilik ngadap laut tu berapa RM per night... :)


ouh perlu diingatkan, tingkap bilik kat De Baron Resort TAK TINTED!! so bila korang dalam bilik tutup je lah langsir sentiasa...kang tak pasal kuar toilet tak perasan langsir terbukak...ish ish ish~


oke setel view ruang bilik, sekarang nak tunjuk ruang dalam bilik air pulak...  :)


 towel cuma 2 helai and sehelai lagi untuk lap kaki...standard hotel lah kan...


boleh cari mana shower?? hahaha~   aku memula masuk pun konpius jugak mana dorang letak shower...


dan setelah mendongak ke atas...



 tuu dia shower melekat kat siling kaooo...first time tengok dekorasi bilik air macam ni....haha~  suka Zafirah mandi air hujannnnn katanya! :p



selain sabun dalam dispenser tu ada jugak sabun buku gini...aku guna untuk mencebok...kuang kuang...and 2 helai shower cap...


ouh lupa nak cerita aku tak amek pakej sekali breakfast sepanjang stay de Baron sebab ada baca review food kat sini TAK SEDAP! dak encem pun cakap nak makan better pi kedai luar je...lagi puas hati and harga pun mampu poket..  :)


oke tu je kisah De Baron Resort...


Happy holiday kepada bebudak sekolah dan cikgu sekolah!! :)



 Terima kasih sudi membaca!

12 comments:

idzwa kamaruddin said...

yana..kamu sangat cantik kat luar & kurus okey...suka akak tgk :)

Mommy_Cha said...

terus semangat nak pegi langkawi.
jap nak skodeng tiket bile murah.
hihihihih!

eima said...

tak cite pun pool ngan slidingnye tu .. hihi
aku dah penah dok kat sini last year b4 alisha sakit dan warded kat PCMC tu .... time skool holiday mmg padat ... gile ramai sampai anak aku sakit .... minum air kolam byk sgt ..hahah

baron hotel pun kami slalu dok ... best jg klu hari rabu trn bwh ade psr mlm terbaik la ... hotel 3 bintang rasanye ... rate tak mahal sangat la ... best

Umie Artoqiemie said...

seronoknya..
kalo pergi langkawi duk the cabin je.. tak pernah area2 kuah... boleh try ni..

Cik Puan Eka said...

cantikla de baron ni. Selesa je nengoknya. Shower dia menarik hehehe

Fazleyatul Aini said...

ok la tu selesa biliknya kan

ira_violet_bee said...

yup..saya aritu g langkawi pun dok kat sini..tp blok yg lagi 1..rate dia same jea dgn rate blok 1 lagi..design pun sama jea..cuma blok yang yana duduk tue boleh dikatakan blok baru lah...

ienalina ismail said...

Macam best jugak ni...;)

MissNadia said...

seronoknya.. RM140 ok lah sebab duduk kat Kuah

Chekgu Azrine said...

Kesian kt akk..sbb blm pnh smpi langkawi..huhu

mrs kayrul said...

kitorg pergi dulu duduk blok yg mengadap laut...cuma bestnya x payah jalan kaki jauh nak g swimming pool....harga dalam 200++...itu pun company bayar boleh la demand nak bilik mahal..hehehe

latifah suleiman said...

ada jugak baca review fasal hotel ni..makanan tak sedap n tak veriety..

tp apa ade hal kan..kat area situ (pekan rabu)..macam2 kedai makan ada..affortable lagi..
dari yg kedai mamak..sampailah ke kedai tomyam..
Nasi berlauk pun ada.

Saya pun suka stay area pekan rabu ni..pernah stay di Nabila Motel..Cuba De Baron Resort je belum ada pengalaman lagi..

Thanks for review. Sangat informatif utk kami yg plan nak bercuti ke langkawi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015