May 16, 2014

KLIA2 yang Ohsem!!

Assalamualaikum...


Ahad lepas kitorang berholiday to Langkawi Island yaw!! weehuuu!!! 


kenapa langkawi???


err sebabnya aku dah lama tak pi sana....last aku jejak Langkawi masa sekolah rendah...tak ingat apa dah oiii! hahaha~  lagipun Zafirah dah besar....seronok bawak bebudak baya Zafirah jenjalan...paling syok ko tak payah fikir nak hangkut stroller bagai....suruh je dia jalan! bahahaha~  kejam?? eh idok lerr...dia sendiri seronok berjalan, berlari, melompat...heran aku mana datang tah tenaga luar biasa dia tu...pfftt!


More, kitorang saja nak belanja hadiah kahwin kat adik bongsu dak encem yang baru kahwin 1 Mei lepas! pakej honeymoon kononnya...tapi bukan fully sponsored...ada benda yang dorang kena bayar sendiri...ahaha  kopak la kalau segala benda nak sponsor...kami ni golongan marhaen je...bukan golongan ada-ada...ewahh~  :)


#ootd  'A' for aimy!!!! wewitttt!


Flight kitorang Ahad, 11 Mei 2014...naik Air Asia je...dorang pulak dah pindah pi KLIA2 since 8 Mei 2014....menggelabah jap kena pi airport baru....hahaha~  sepanjang minggu lepas aku duk live chat, selongkar info from Air Asia...sebab aku tak dapat updated emel or sms apa pun dari dorang yang kena tukar airport...mujur ada kawan aku inform suruh check departure kat KLIA2 or lcct....lepas aku chatting baru dorang hantar emel terkini...grrr~   saja ler tew suruh missed flight....tau dah taktik air asia tu....hehh~    nasib baik jugak timing tak berubah!


eh baru perasan tak amek pun gambar dengan logo besar KLIA2!!! ceh! jakun masuk dalam tu...airport baru kekdahnya....besarrrrrrrr dan sangat selesa!! paling aku suka bila nampak surau merata²....Alhamdulillah~   ni baru namanya negara Islam! tapi aku tak masuk la surau untuk amek gambar ke hape...tak terfikir pulak...hikss~  >_<


Flight kitorang pukul 1.55pm....tapi keluar rumah pukul 10am...pi bekpes kat Nilai dulu (sebab kena amek asben adik ipar kat situ)....kul 11am gerak dari Nilai...sampai KLIA2 dalam kul 12pm gitu (kurang lebih)....ffuhhh awal gila!! padahal aku dah buat web check-in....nak datang sejam sebelum pun oke je sebenarnya...tapi dah takut sesat punya pasal!! hahaha~  airport baru kannnn....takde orang review lagi pasal airport tu....  :)


 baru lepas kastam....memula ingat nak melepak dulu minum² ke apa...tapi tengok line beratur nak masuk kastam kemain panjang...estimated time untuk melepasi kawasan tu dorang bagi dalam 23 minit....gulp! cukup la pengalaman hampir tertinggal flight kat Heathrow dulu....moh la kita masuk je boarding gate awal²....huhuhu~


Berlegar² lah kitorang kat dalam tu membuang masa....idak la boring sebab semuanya benda baru...seronok tengok kawasan airport...kihkih...pastu Zafirah pulak memberak!! nice! >_<


 singgah baby room untuk tukar pampers....eh baby room dalam ni pun ada banyakkkk!!!! mana ada toilet, di situ ada baby room...nak menyusu anak dalam ni pun selesa...ada sofa disediakan and tirai untuk privacy....


Cuma sabun and air panas je takde...aku angkut siap² air panas dalam thermos...ate si kecik tu nak menyusu lak dalam flight mana nak cekau air panas kan....air asia ni segala benda tambahan kena bayar....malas la aku kang mintak air panas 8oz kena charge sampai dua hengget! pfftt! sabun pun sama simpan dalam handbag....bukan tu je, biskut, air mineral and semua keperluan Zafirah aku sumbat dalam handbag...huhu~


Ouh takat travel dalam Malaysia ko tak payah risau la nak hangkut makan minum dalam flight....especially untuk babies and kids...takdanya dorang nak strict sangat...kalau muka ko tak macam orang malaysia logik lerr dorang nak check lebih²...lolz~  :p    tapi aku dah pi negara lain pun sama....bab² babies ni dorang memang tak strict pun....  :)


 oii Zafirah...jangan buat muka Shin Chan sangat boleh tak?!!! >_<


Kerja kitorang amek gambar je dalam ni....jakun + eksaited + nak membuang masa....lama oii nak tunggu pukul 1.55pm!! bahaha~   besar sangat kawasan airport....nak pi boarding gate pun kemain jauh perjalanan...kalau lambat memang mengah la nak berlari² dalam tu....so better masuk je awal...


Sebenarnya senang je nak cari boarding gate kita kat mana...susah la nak sesat dalam ni....perjalanan memang jauh tapi tak rumit...sebab merata² ada orang pegang signboard 'ASK ME'....kalau agak² sesat, tak paham schedule, tak paham bahasa inggeris ko tanya je staff² bertugas...very convenience this airport ai tell yu!! ^_^


kat travelators pun nak amek gambar...kuikui....


Zafirah oii orang suruh buat peace yang awak buat gaya terbang tu dah kenapa??? hehh~  nasib baik comel...hahaha~


video
Zafirah eksaited berlari² dalam airport...luas kannn...kalau LCCT padat...tak muat nak berlari asyik berlaga dengan orang je...huhuhu~ 


 di luar boarding gate...


berguna jugak monopod yang dibeli dari Ros Anis...kahkah~ 


Sebab lama sangat menunggu, sempat la Zafirah menyusu dulu, aku pun sempat cas henpon bagai...pi holiday kali ni snap gambar semua guna ipong je...malas bawak dslr...berat! :)


 on the way nak masuk flight...weeee~   kat KLIA2 tak payah risau kena bertapak di tengah panas terik untuk masuk flight...sebab dah ada jalan berbumbung macam kat KLIA....nice! ^_^


Zafirah takut bunyi enjin aeroplane...hehh padahal sebelum masuk kemain syok tunjuk, "ayoplin! ayoplin!"...  :p



 tengah beratur nak pi seat pun sempatttttttt posing! ko hado?? hahahaha~


Sepanjang perjalanan Zafirah mentido je...dia sempat view scenery time take off je...time landing dia mentido...


Alhamdulillah kitorang selamat sampai Langkawi International Airport jam 3.15pm (kurang lebih) sebab ada delay masa kat KLIA2....elok je aku bangun dari seat Zafirah pun celik mata....


welcome to Langkawi sayang!


Next entry aku story pasal hotel penginapan kitorang selama stay Langkawi....


tata! (^^,)







p/s:  happy teachers day mak! walaupun mak dah lama berhenti jadi cikgu...gelaran cikgu tu tetap kekal sampai bila²...and to all teachers in the world! terima kasih atas jasa anda...teruskan berjasa dengan seikhlas hati dalam mendidik anak bangsa! (^^,)

 Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

Hafizah Halim said...

Bbp tips yang berguna utk weekend nie sbb my mother in law will be landed kat KLIA2 dari Jeddah... Thanks..
Mohon share artikel nie...

hazman fadzil said...

aku aritu pun just pusing sepintas lalu kat dalam klia2 ...so skang nie area lcct agak sunyi dan kata nak jadi terminal karga AA dah ....

eima said...

Waaahhh dhrasmi dah ko...aku tgu hjg minggu ni...ari tu aku cumasempat sampai kat luar ruang check in je....tk sempat nk review dlm2....

Selamat hr guru datin....wlupun datin dah x jd cekgu tp die buat sesuatu utk bgnkan pendidikan dan guru.....

Taty Hasbi said...

Comelnya anak akak...comelnya zafirah..hihiii...Eyh,mak dia pn comel ape..hihii..

Allene said...

lamo da tak naik kapal terbang... uhuhuh

My Aisy said...

klu tak masing-masing pun tak tau da de klia2 tu kan...zafirah kemain happy muka lagi pic yang terbang tu...comel....

MissNadia said...

seronoknya.. dah lama tak ke sana

Nyamuk Terbang said...

ala bestnya zafirah..jalan merata dah dia kecil2....comel lari dengan rambut ikat dua...hehe

Cik Puan Eka said...

comel sgt zafirah. ade gmbar yg dia macam nak elitkan spek mata kat baju tu ehh comelnya dia

reyna said...

wah zafirah dah besar la,,,lama tak baca blog akak ,,,,, welcome to langkawi akak ,,,sya org langkawi,,,, btw kalau nak dtg langkawi lgi boleh lah tengok2 izzroom di langkawi ,,,tapi tak der lah secantik hotel ,,,,

Ndia Nadia said...

Tumpng tny..lugge awk tu blh wat msuk dlm flight ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015