Mar 14, 2013

Tanah Abang, Jakarta

Tak habis lagi entry travelogue to Jakarta...muahaha~  ^_^



Ni lagi satu tempat best untuk korang perabih duit...Tanah Abang...atau Tenabang...err~  kalau dari Tune Hotel, Pasar Baru makan masa kurang lebih 20-30 minit....bergantung pada trafik lah ye...



Kitorang naik van ni...saja tukar angin takmo naik teksi...kalau boleh nak cuba naik semua public transport kat Jakarta...tapi sebab bawak baby, kena memilih sikit lah...kena fikir keselesaan dan keselamatan kami sekeluarga...  :)



Kalau naik van kena kongsi ramai² dengan orang lain....minded orang luar mesti ingat dorang ni jenis sumbat van ni penuh² macam tin sardin...sebenarnya idak pun...selagi ada seat kosong, baru lah orang akan masuk...kalau seat dah penuh, takde la dorang nak menyelit pun...  :)

Agak panas la naik van ni...bukan ada air cond pun...bila dah naik ramai² gini sila lah jadi peramah dan bermanis muka...tegur je orang² dalam tu...eh so far aku perhati orang² Jakarta ni ramah²...jadi jangan lah segan untuk bertanya...kitorang dah la tak tahu jalan nak pi Tanah Abang...nak berhenti kat mana segala...passenger² lain yang tolong bagitahu nak berhenti kut mana, harga tambang berapa segala...hihi~ Alhamdulillah urusan kami dipermudahkan....



Angkut je buggy sekali masuk dalam van tuh...tak susah pun! dak encem duk tepi pintu je...senang...tak ganggu passenger² lain nak keluar masuk   :)

Meh aku ajar macam mana nak ke Tenabang naik van ni....kitorang naik van dari Pasar Baru...tapi van dari sini takde yang direct pi Tenabang...so kena transit gitu....dia akan berhenti kat Janaba ke hape tah nama tempat tu...tapi lebih kurang gitu la bunyiknya...kahkah~  van ni akan berhenti kat simpang lepas trafik light...then korang kena seberang jalan, tunggu next van yang ke Tenabang...paham?? tak paham sila lah tanya orang tempatan...sebab aku dah blur nak explain macam mana...hahaha~  :p

oh harga tambang dari Pasar Baru ke Janaba dalam Rp. 2,000 per person...dari Janaba ke Tenabang Rp. 3,500 per person...so total Rp. 5,500 per person....dua orang baru Rp. 11,000....baby kira FOC...kalau naik teksi mahal lagi harganya sebab jalan macet....naik van dia tak kira macet ke idak...fix prize...  :)



Bila naik van, dorang takkan berhenti depan pintu masuk mall....so kena jalan kaki seberang jalan pi mall Tenabang...ada disediakan jejantas so lalu jejantas je lah...bahaya kot nak melintas gitu je...kalau tengok gambar atas ni, yang aku tanda dengan arrow kaler merah tu lah mall Tenabang...

Tempat ni macam KWC (Kenanga Wholesale City) kat KL nun...tempat supplier² memborong barang² jualan mereka...peniaga² dari tempat lain memang amek barang² untuk menjual dari sini...kalau korang datang sini ramai², beli je baju or apa² item at least 3 helai, korang dah boleh dapat harga borong....kalau beli sehelai pun boleh je dapat murah...yang penting lagi murah dari Malaysia lah kan....so pepandai la bargain...poin kita shopping kat sana memang nak harga yang jauh lebih murah dari Malaysia...takat murah RM2-3 tu tak berbaloi okeh!

1 tips untuk korang bila menawar² harga....

* contoh harga buka dorang letak Rp. 80,000....jangan ler mintak kurang Rp. 5,000 gitu....beza RM1 jek??halahaiii  tak berbaloi sangat! so kalau nak mintak kurang, mintak terus Rp. 15-20 ribu...baru lah nampak beza harga tu....okeh??  aku pernah mintak kurang daripada Rp. 120,000 jatuh sampai Rp. 60,000 (aku memang dah set target nak beli baju Rp. 60,000 jek)...50% diskaun bhaii! wakakaka~  vangga dengan diri sendiri! *hinsff*  ^_^


dak encem macam biasa dengan misinya memborong t-shirt² Hard Rock...ni aku bagi guideline untuk korang...t-shirt² gini dak encem pernah dapat 6 helai Rp. 100,000...kadang² orang jual 5 helai Rp. 100,000...tapi kan saiz t-shirt dorang kecik sikit dari saiz kita....biasa kalau kat Malaysia dak encem beli t-shirt saiz L je dah muat....tapi kat sana saiz L tu saiz aku kot....dak encem kena beli saiz XL...hoihhh nampak kegemukan sangat tau sebut XL tu...padahal t-shirt tu yang kocik...hehh~



Mall Tenabang buka dari jam 5.30am - 4.30pm je...make sure spend sehari suntuk kat mall ni sebab korang takkan sedar pun masa berjalan....tau² je mall dah nak tutup...time tu terus kelam kabut fikir tak puas shopping...grrrrr~


sampai tertido² Zafirah ikut mama papa perabih duit...hihi~  

Bila dah pukul 4.30pm tu ingat nak terus balik...sekali tengok jalan macet (jem)...terus patah balik masuk dalam mall...cari kedai makan....lepak² makan lagi syiokkk! ^_^



Food court pun dah tutup daaa! A&W je bukak lagi...tapi otw nak tutup jugak...hehh terjah je lah...janji dapat makan...nyam nyam~

Aku tiba² macam tak bernafsu sangat nak makan...heran jugak...haha~  tiba² mengidam eskrim...cuaca panas kot...tekak nak benda² sejuk dan nyaman je...  :)


order waffle with strawberry ice cream je...gila tinggi eskrim tu...mungkin sebab kedai dah nak tutup...nak habiskan stok eskrim so letak banyak² tros...oh nyamannya tekak dapat pekena eskrim!!yummeahhh!  ^_^


Habis je makan terus keluar cari teksi Blue Bird...kat sini agak payah nak mencarik Blue Bird...dah la tiba² ada sorang pakcik ni duk follow kitorang masa nak mencarik teksi tu...rupanya ada agenda tersembunyi...memang dia sengaja aim kitorang...kunun² tolong carikan teksi...tolong angkat barang masuk dalam teksi...lepas tu mintak Rp. 5,000...wakluuuu pakcik!! nasib baik dak encem garang time ni....

dak encem:  kenapa pulak saya yang kena bayar??

pakcik:  memang begitu...sebab saya dah tolong carikan teksi...

dak encem: takde takde! saya taknak bayar  *sambil buat signal talk-to-the-hand*


aku dalam kereta dah membebel sorang², "siapa suruh ko carikan???kitorang tak suruh pun! choiii~"
hakikatnya bukan pakcik tu yang tolong tahan teksi..dak encem sendiri yang tahan teksi tu...tapi pakcik tu perasan dia yang tolong cari teksi...hehh! -.-

Dak encem hulur jugak Rp. 2,000...sedekah katanya...kita sedekah kena ikhlas ye dak?? so kalau ikhlas Rp. 2,000 kita bagi banyak tu je lah....hihi~

Driver teksi tu pun tak puas hati dengan cara pakcik tu mintak Rp. 5,000 senang² je...hehh~

So sila lah berhati² bila ada orang yang tiba² je baik hati nak tolong korang...orang sana rata² terlalu desperate nak cari duit...dorang akan buat apa sahaja untuk sara hidup mereka...kesian tengok cara dorang survive...tapi kena fikir jugak keselamatan kita....  :)






p/s::  badan lemau lah hari ni...hehh~  -.-


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hapy holiday

eima said...

hmmm menakutkan jugak kan ... tp ko terer la kirenye ....

hazman fadzil said...

ko memang hebat la kalau bab deal beli barang kan....

aizamia3 said...

seyes.. kalau pi bercuti boleh bawak mak dak Zafirah ni.. ;) bab deal barang superb macam en. suami ai.. wakakaka..

Mrs.Farhana said...

a'ah, org sana mmg cm tu..klu ade yg baik hati tlg tu sebenarnye nk mintak upah.padahal kt xde pun minta tlg.

masa sy pegi dulu, klu nk beli brg trus tanye harga pass!harga pass tu mcm harga mati.sebb dorg ni klu org malaysia kemain la nk tekan harga..hoho

Mrs.Farhana said...

a'ah, org sana mmg cm tu..klu ade yg baik hati tlg tu sebenarnye nk mintak upah.padahal kt xde pun minta tlg.

masa sy pegi dulu, klu nk beli brg trus tanye harga pass!harga pass tu mcm harga mati.sebb dorg ni klu org malaysia kemain la nk tekan harga..hoho

diana said...

oo..boleh ek tawar harga rendah terus..takut diorang marah ke..hehhe
kalau ikutkan berapa ye yana belanja kat sana dari tambang,hotel,shopping semua...??

With Julia said...

Bgus info yer dear...

SweetLikeWhat said...

terrer ar yana beli barang..dapat kurang banyak tuh..best2..

seronok baca..banyak info..boleh jadi panduan kot kitorang plak sampai sana kalau ade rezeki nanti.. ;)

Md Norzain Afta Norman said...

How rate matawang skrg..

Md Norzain Afta Norman said...

Akan kena jakarta bln april ne...
Here n wait for me tanah abg..hi..hi..

Miera Dorayaki said...

salam nak tanya kat tanah abang tu best x shoping mn lg best pasar baru or tanah abang

Yana Ujang said...

@miera: dua2 pun best..haha klu dh smpi sana tu better pi je dua²...jgn pilih sbb lain org lain taste dia :)

Hirman Lim said...

hahahaha, nawarnya banyak sangat.. coba kunjungi web ini www.arellez.com.

harganya lebih murah dari Tanah Abang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015