Mar 6, 2013

Tune Hotel, Pasar Baru, Jakarta


Lokasi penginapan kitorang sepanjang stay di Jakarta ialah Tune Hotel....sebab harganya murah...tak sampai RM100 pun satu malam....daripada airport ke Tune makan masa 30 minit kalau tak macet (jem), sejam dan lebih kalau macet...sila naik Blue Bird ye...elakkan amek teksi selain Blue Bird sebab harga tambang adalah berlipat kali ganda mahal! 

Ekceli hotel ni agak strategik...nak pi shopping kat Pasar Baru jalan kaki je dalam 5 minit gitu...nak pi Mangga Dua pun dekat...naik teksi dalam 10 minit....kalau tak macet (jem)....nak ke stesen keretapi Gambir pun dekat...10 minit je naik teksi (kalau tak macet)....tempat makan pun dekat²....nak cari money changer pun senang...poin aku sekarang, lokasi Tune Hotel adalah agak strategik....tak percaya sila refer gugel map....

Tapi terpulang lah pada citarasa memasing...sebab ramai yang suggest duk hotel kat Mangga Dua....lebih banyak kemudahan makan dan shopping kat sana....mungkin...so far aku puas hati je stay Tune Hotel....hari² jalan² kat Pasar Baru...baju² murahhhhh!  ^_^

Kitorang sampai sana dalam 11.30am...ingat nak terus check-in...sekali staff kaunter cakap kalau check-in awal ada extra charge...sebab waktu check-in ialah pukul 12pm....wakluuuuuuuuuuuuuu!! setengah jam pun nak berkira ke??? grrrr~  so kitorang letak je luggage kat concierge and terus pi cari kedai makan...laparrrrr!! mujur restoren masakan padang dekat je dengan hotel....sedap! kat sana cili², sambal² dorang pedas wooo...ohsem! ohsem!  tekak aku ni kalau takde pedas² memang takde selera nak makan...huhuhu~  dak encem je tak boleh terima masakan orang sana...hakhak~  :p

Tepat pukul 12pm kitorang check-in...hahaha~  tak sabar nak tengok bilik...first time kitorang stay Tune Hotel...  :)


 bukak je pintu dalam 4 langkah gitu terus jumpa katil...kecikkkkkk je biliknya....oke la...kitorang bukan nak melepak dalam bilik sangat pun....banyak habiskan masa kat luar....shopping....shopping...jalan²....shopping lagi...balik hotel untuk tido je....  (^^,)



Katil yang sangat selesa...eh standard 5 star hotel okeh katil Tune ni...serius! aku ada jugak amek additional facilities macam toiletries, 48 hours air cond, 24 hours TV and 24 hours Wi-Fi....

Mengikut pengalaman aku, toiletries, TV and Wi-Fi tu tak payah amek pun takpe...sebab korang takkan melepak lama dalam bilik...bangun pagi, terus siap² untuk keluar....dah malam, rasa nak patah buku lali baru balik bilik...tak pun balik bilik untuk solat or mandi manda je...lepas tu keluar balik shopping², jalan², makan²...rancangan kat tv dorang bukan best pun...aku tak paham apa pun cerita² dorang...hahaha~  toiletries pulak bukan susah sangat nak bawak dari Malaysia....sabun mandi Tune jenis sabun buku, bulat....TAK WANGI!! serius tak wangi! tapi tu cuma suggestion aku lah....terpulang pada citarasa memasing....ai tak paksa kay! v(^_^)

Untuk air cond pulak cukup sekadar amek 24 jam...24 jam tu dorang kira bila kita bukak air-cond...kalau kita tutup air-cond tak jalan lah meternya...tapi kalau tak amek air-cond agak panas ye malam² tu...so better amek je...dan guna bila perlu....giteww~  :)



 bilik air...lengkap dengan water heater...hehh aku ni fail la amek gambar kat ruang² sempit gini...haha~  mahap lah ye...  :p


Oh dalam Tune takde sediakan fridge mahupun kettle macam kebiasaan hotel² lain...makanya sesi mengepam dan menyimpan stok² susu Zafirah tak dapat dijalankan sepanjang percutian 5 hari 4 malam di Jakarta...sobsob~   :(

oh OH...segala suis/soket dalam bilik sama macam Malaysia...3 pin...ke 3 mata?? janji korang paham maksud aku oke..?ngeee~  tapi bawak je lah universal suis/soket sebagai backup...kat tempat lain suis/soket 2 pin je...tak sama dengan Malaysia...  :)

Kat Tune Hotel, korang boleh request room service untuk bersihkan bilik korang daily...TIADA CHARGE tambahan untuk room service...so setiap pagi, bila nak keluar hotel, kena tinggalkan kunci kat receptionist...kalau tak tinggalkan kunci dorang assume korang taknak kemas bilik...tapi dua kali room service dorang tak kemas bilik kitorang walaupun dah tinggalkan kunci...dorang kata kitorang tertekan button 'do not disturb'...aku tak salah kan room service...salah receptionist la sape suruh tak alert customer punya request!! grrr~  nasib la aku tak hangin...dah la balik memalam, dah penat ingat nak landing je...tapi kena pulak tunggu dorang kemas bilik, buang sampah segala baru kitorang dapat masuk bilik...cehh! -.-


OK! tu je yang aku boleh kongsikan untuk Tune Hotel...rasanya mana² negara pun T&C nya sama....harap dapat membantu kamu kamu yang sedang planning untuk bercuti ke Jakarta ye...

buhbye!  ^__^







p/s:  batuk Zafirah makin teruk...sampai berjangkit dah kat mama and papa..adeyy~  T_T


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

18 comments:

My Little Diary said...

wah...jalan2 jakarta....berbaloi kan dgn harga hotel tune tu... ^^,

Nurzakiah Hanum said...

boleh tahan gak

permatabiru said...

wahh bestnya..nak plan juga ke sana insyaallah..kalau ada pulus yang lebih2 ...hihihi

aDisH.sHidA said...

banyak hari jugak tu yana n ujang kat sana ye...tune hotel mmg sempit skit tp katil nya mmg best..akak pernah stay kat danga bay..hehe..

Semut Senyum said...

tak penah duk kat tune hotel.. tapy yang tahu tune hotel ni hotel topup2 hehehe.... =)

Rozuan Ismail said...

berjalan sakan ye.hoho

YanaUjang said...

sbnrnya kalau kita topup² pn harga bilik still x smpi rm100 satu mlm..ramai org slh faham dgn konsep topup²ni...kena pandai kira² dan topap apa yg perlu je :)

SweetLikeWhat said...

ooo mcm tuh rupe nye tune hotel..murahlah ye..ambik mane yang perlu jer..

tunggu entri seterusnye.. ;)

With Julia said...

wahhhh best yer pi jakarta...nk ikut jejak langkah u taw...mmg2 berguna info u dear...macet tuh jem rupa yer hehehhe macetttt macet hahaha nk guna masa balik keje jap g kalo macet hahahhaha :D cpt update pic about jakarta ye dear...x sabar nk baca

hazman fadzil said...

hurmmm.....tak sabar pulak aku nak baca pasal entry makan2x kat sana pulak....

UniMeOw said...

besnya jalan2!! :D

mOoN said...

1 day memang nak ke sana.. :)

Noor Izmaliza said...

o0o ok take noted ...

aizamia3 said...

pasni kalau teringin nak ke sana.. godek je entry kat dalam blog ni.. ;)

moga dak Zafirah cepat sembuh hendakNYA..

diana said...

jalan2 lagi rupanya depa nih..heheh

nabilah_2908 said...

selesa juga hotel ni.. :)

maknanya..kalau nak minta aircond semua tu...lain harga la eh?

Cik Puan Rara said...

ok noted,wifi and tv xyah amik.ekon penting.hehe

lakasa blue said...

time kasih..info berguna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015