Mar 15, 2013

Money Changer Murah di Pasar Baru dan Mangga Dua, Jakarta




Sebelum pi Jakarta, aku memang dah tukar duit siap² kat IOI Mall...currency time tu ialah 325...IOI je paling murah time tu...tempat lain even Bangi pun mahal...cecah 335 jugak la...dah macam harga bank or airport...grrr~  tapi Yana Yassin komen kat instagram aku, katanya kat Ampang Park dapat harga lagi murah...317 je...so siapa² stay area Ampang Park boleh la tukar duit kat sana...  :)

Untuk permulaan aku cuma tukar sejuta rupiah....untuk bayar tambang teksi, makan and belanja untuk hari pertama dan kedua...Rp. 1,000,000 = RM325...tapi korang bawak jugak tau duit Malaysia pi sana sebab kat sana mesti nak tukar duit lagi...shopping macam orang gila memang tak perasan langsung duit makin surut...grrr~

oh harus diingatkan, dah sampai sana nanti, asingkan siap² duit tax airport...kalau di Jakarta, harga tax ialah Rp. 150,000 per person...baby takde tax...untuk bayar tax dorang tak terima duit Malaysia...dorang nak duit rupiah jugak...aku asingkan duit tax letak dalam luggage...senang!  :)



Kalau korang stay area Pasar Baru, carilah bangunan Plaza Globe...dari Tune jalan kaki dalam 5 minit je...sangat lah dekat...kat tingkat bawah je money changer nya...time ni aku dapat harga Rp. 1,000,000 = RM320...lagi murah dari KL...



Lagi satu money changer yang murah is dalam Mangga Dua, ICT mall...Level 3 ye...kat ICT ni banyak jugak money changer...tapi rata² letak currency mahal gila! 326, 327...eh lebih mahal dari KL lah senang cerita...grrr~  nasib jumpa kedai ni....kitorang tukar Rp. 1,001,600 = RM320...murah sikit dari Pasar Baru...hihi~  tapi ada member aku dapat tukar Rp. 1,000,000 = RM317 je...nasib² lah kot kan....huhu~

Setiap kali tukar duit, kitorang mesti tukar Rp. sejuta...senang kira...pastu tak sedar duit keluar macam air....grrr~  hari nak balik Malaysia pun tukar duit lagi....tapi dalam Rp. 300,000 gitu je la...last minute shoppinglah katakan...kehkeh~  habis duit bonus aku tau...tapi bila balik Malaysia dak encem ganti balik semua duit² aku...weehuu!! boleh shopping lagi kat Malaysia! wakakaka~ v(^__^)"


"Berapa ko belanja sepanjang stay sana 5 hari tu???"


erm...dalam Rp. 4,000,000 gitu...u do the math lah...tapi ada je lagi balance² duit aku bawak balik Malaysia...erm tu belanja shopping, transport and makan je tau...lagi mahal daripada pi London hari tu...heh! hotel, flight segala harga lain pulak...huhu~  kepada yang baru masuk channel Life 101, jangan salah faham dengan ayat aku....kitorang pi London FREE...flight, hotel, transport semua free...shopping and makan je guna duit sendiri....sebab tu aku cakap pi Jakarta lagi mahal dari pi London...kekeke~  :p

Ada soklan?? (^^,)











p/s: tadi makcik cakap atok aku masuk MHI...siap ada gambar aku terpampang...wallaaaa! tapi aku duk selongkar² tonton.com.my tak nampak pulak lagi dorang upload video pagi tadi...baru nak riak kat korang tau...hahahahaha~  :p



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!


13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow berbaloi-baloi

hazman fadzil said...

rasa cam best je kan shopping juta2x....heehhehe

SweetLikeWhat said...

seronoknye pergi sana..duit deme dah sejuta kita baru ratus2..hihi

aizamia3 said...

raya macam kaya sekejap tukar duit juta2.. wakakaka.. ;)

psstt: rileks je kan bila anak ada depan mata.. tapi takleh wat keje.. sudahnya 'mak2 angkat' yang ramai ni jagakan sementara.. hikhikhik..

Lya Colours said...

ok thanx info
tapi ntah bila zaman nak p indon tu hehehe

Mrs.Farhana said...

wow...makcik kayo!!

tp selalu penin klu nk convert blk duit mesia..hahaha

siti alfakhishah aman said...

salam.. tu la.. pg td tengok tv3 nampak atok anjang.. tanjat..

salam kenal..

diana said...

maknanya seribu lebih je belanja kat sana ye??murah tu...teringin nye nak pi..kena ayat2 encik somi la macam ni..hehe..

tapi masa tu prmosi air asia kan..maknanya kena sedia lebih sikit la dari tu..

farra8979 said...

wah, banyak jugak spend g jakarta tu ek...

Rozuan Ismail said...

lepas ni tak yah g oversea la. melancong dalam negara. rasa mcm blog ni dah macam blog travel dah.haha

kakinakl.com said...

memang jadi orang kaya kat sana..masa nak balik ke malaysia..jual keta..dapat duit banyak sungguh..jadi jutawanlah kejap

Cik Sara said...

Nice info.. Nanti kalau nak g Indon, i terjah blog you lagi.. ~

blog charming said...

terima kasih sudah berkunjung ke negara kami ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015