Mar 11, 2013

Pasar Baru | Toko Tiga | Bandung

Assalamualaikum...

Hari ni mood nak update tersangat lah malas...sebabnya pagi tadi meeting sampai 3 jam...otak jadi kematu...grrr~

oke moh lerr kita sambung lagi membaca entry Jakarta-Bandung....seperti yang dijanjikan, hari ni ai nak kongsi tempat² shopping yang kami terjah masa di Bandung...since kami balik hari, means tak bermalam di Bandung, jadi tak banyak tempat yang kami boleh pergi....dan sebab tu jugak kami gerak dari Jakarta seawal pagi...kita nak spend banyak masa kat tempat² shopping...cekidaut!



Lokasi pertama ialah Pasar Baru...mall dia macam Sungei Wang pun ado...cuma lebih crowded...nak tolak stroller pun kena pelan²...nasib baik bawak buggy...kalau bawak stroller yang biasa aku guna tu rasanya tak muat kot nak menyelit...haha~   so here's your tips ye ibuk² bapak², beli lah buggy yang paling kurus dan ringan...senang nak mengusung di kawasan² sempit macam gini...  ^_^

"Apa ada kat Pasar Baru??"

hehh memacam ado!! aku cuma fokus blouse untuk pi kerja and jalan²... 2 in 1 lah kononnya...huhu~  punya la bersepah² kedai jual blouse...murahhhhhhhhhhhh!!!! tapi rambang mata nak pilih...adeyy~  oh 1 tips untuk korang bila shopping kat sini...

* kalau dah jumpa baju yang berkenan kat satu² kedai tu...rembat je terus...jangan fikir nak round² dulu sebab bila korang dah pusing² dalam tu kompem TAKKAN jumpa dah kedai yang korang berkenan tadi...serius! sebab terlalu banyak kedai dalam ni...bukan takat banyak kedai, banyak LEVEL lagi!! tak silap mall ni ada 8 tingkat...katakan setiap tingkat ada dalam 40 kedai...8 tingkat dah berapa kedai??? hohoho~ *pemsan!*

Aku tak borong banyak baju pun dalam ni...beli sehelai je kot...kahkah~  terlalu rambang mata beb! halahaiii~  payah jugak kan bila terlalu banyak pilihan depan mata...tak banyak pilihan kang lagi panjang aku komplen...haihh~ rugi..rugi...  (-__-")

oh lagi satu tips...aku amek contoh diri aku lah ye...aku dah tau nak beli blouse...dan aku dah tahu jenis blouse macam mana aku cari....rate harga blouse/kemeja yang aku nak tu aku boleh dapat RM25 kat Malaysia...tu rate paling murah la tu...serius weh! aku ni kaki shopping la jugak kan...kalau pi uptown harga² blouse memang bawah RM30...so aku akan pastikan segala blouse yang aku beli kat Jakarta-Bandung di bawah RM25...tapi aku set bawah RM20 terus...hahaha~  baru lah berbaloi-baloiiiiii...gitu! :)   RM20 kurang lebih Rp. 60,000...

Peniaga² sana memang akan tekan harga tinggi sebab dia tau kita orang Malaysia...jangan jadi sengal okeh! teruskan menawar harga sampai dapat Rp. 60,000...kalau dorang cakap,

"eh dah murah ni...orang Malaysia ramai beli kat sini sebab murah...kat Malaysia mahal tau blouse ni..."

ko jawab je balik...

"orang Malaysia yang beli dengan harga tu mesti BUKAN orang KL...tak pun jenis jarang pergi shopping...kat KL saya boleh dapat lagi murah! kat uptown ada, sogo...bila time sale lagiiiiii murah saya boleh dapat...."

Lepas tu korang pun keluar dari kedai tu...kompemmmmm dorang panggil ko balik dan bagi harga yang ko nak! wakakakakaka~  aku selalu je guna taktik gitu...tapi bukan semua la akan pertikaikan harga baju kat Malaysia ni sebab kebanyakan dorang mana pernah sampai Malaysia...so dorang bukan tau pun harga² baju kat Malaysia...hewhew~

"Kalau orang kedai tu tetap tak bagi harga murah??"

eh apa susah?? pi je lah kedai lain....dorang ni bersaing dengan sangat hebat okeh! kalau tak suka dengan kedai a, pi la kedai b...sampai la ko jumpa kedai mana yang ko rasa seronok nak memborong...mesti jumpa punya kedai yang jual rate harga yang korang nak tu...kadang² kitorang saja je cakap kuat²,

"herm sama je harga dengan Malaysia..."

takpun,

"kat Malaysia lagi murah niii..."

saja kasi dorang dengar yang baju² dorang tu idak la murah pon! hekhek~  ;p



Dak encem borong t-shirt hard rock cafe...local punya maaa....paling murah orang jual is 6 helai Rp. 100,000...beli banyak², lepas tu jual kat internet...dapat gak untung...muahahaha~  :p

Selain baju, aku ada jugak beli tudung bawal...sekarang ni aku suka betul pakai tudung bawal corak²...jenis kain cotton yang lembut tu...yang tak payah gosok pun takpe bila nak pakai...hahaha~  dasar pemalas memang gini...segala baju² pun aku cari yang jenis material tahan kedut...means kalau tak gosok pun takpe...tak nampak selekeh pun...hohoho~  :p  

Untuk tudung jenis ni aku jumpa paling murah Rp. 17,500...kurang lebih RM6...well aku memang cari harga gitu pun sebab kalau korang pi uptown Mines memang boleh dapat harga tudung RM6 sehelai...muahaha~  tapi kalau korang beli borong kat Pasar Baru ni, lagi murah la korang boleh dapat...ramai peniaga² Malaysia amek barang kat sini lerrr...ada kawan aku beli tudung 10 helai, sehelai tu jatuh RM3-4 je...oh pitam! @_@

Dalam 3-4 jam je kitorang round² Pasar Baru...sebab dah pening kepala tak tahu nak beli apa...rasa serabut pun ada....oh lagi tips untuk korang, "SILA BAWA AIR MINERAL DARI HOTEL!!"... kat sana memang ada orang jual air...tapi dicekiknya harga sampai Rp. 15,000 aka RM5 sebotol/setin!! grrrrr~



Lokasi seterusnya ialah Toko Tiga...syurga jeans! pheww~  aku tak reti beli jeans...kawan aku cakap kat sini jual jeans original...kitorang tak beli pun jeans sebab duit tak cukup...kahkahkah~  melopong je lah tengok jeans²....takpe lah...aku tak berkenan pun nak membeli jeans...kat Metro, Kajang pun ada kedai jeans yang murah...kalau time raya, perghh lagi heaven harga jeans kat Kajang tuh...kekeke~  *ayat jaga hati sendiri*  :p



Tapi kitorang idak la balik tangan kosong kannnnn....dak encem masih dengan misinya memborong t-shirt...aku lak jadi serabut tengok dia asyik la memborong t-shirt Hard Rock Cafe...grr grrrr~

Tak lama pun melepak Toko Tiga...perut aku tiba² kebulur tahap dewa....rasa nak pengsan pun ada...dah la letih mendokong Zafirah bagai...hoiii banyak tenaga dibakar okeh bila menjaga anak kecik ni...pffttt~  so kitorang pun mula la bertanya² orang keliling kat mana restoren terdekat....

"takde restoren di sini..."

whatt???

abeh aku nak makan apa niiii?? lapar gila ni weiiii...gila pun tak lapar macam niiii...huwaaa! T_T

then orang² situ cakap, dorang beli makanan kat gerai² tepi jalan je...hurm...gerai pun gerai la...wa lapar ni....!!



So ternampak la gerai jual bakso....ikutkan tahap kebersihan memang tidak menyelerakan langsung! tapi sebab dah lapar tahap dewa...belasah kan jugak la bakso daging semangkuk! darurat weiii...darurat!! kalau tak makan aku boleh pengsan kat situ jugak!! badan aku dah menggigil² masa ni...tak daya dah nak mendukung Zafirah bagai....nak melangkah mencarik teksi lagi....hadeyyy~


Bismillah....




Sedap la pulak kan....kihkih...dak encem siap mintak tambah lagi semangkuk....ceh! tau berapa harga semangkuk bakso??? Rp. 15,000 okeh...bersamaan RM5...choiii!! gila mahal!! dasar cekik darah.! tapi orang sana cakap harga daging kat sana memang mahal....hurmm wa kasi halal la sama lu makcik! nasib baik wa memang tengah lapar gila masa ni....kalau lu tipu pun wa maafkan jugak lah....! hehh~    =.=

Settle isi perut, terus cari teksi untuk hantar pi Stesen keretapi...nak balik Jakarta dah...

"eh 2 tempat je shopping??"

haaa 2 tempat aje lahhh...kalau nak berjalan² pi factory outlet kat Jalan Riau ke segala jalan² tu sila lah bermalam di Bandung....kitorang tunggu next Air Asia promo baru nak stay kat Bandung lama sikit...kekeke~   oh masa ni Tangkuban Perahu masih ditutup...kawah gunung berapi masih aktif....tu salah satu sebab juga kitorang malas nak bermalam kat Bandung...  :)

oke habis entry Bandung...haha~


NEXT! (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

20 comments:

Lya Colours said...

nak kicennnnnnnnnnnnnnn =P

SweetLikeWhat said...

Tengok dalam gambar pun sedap bakso tu..hihi

Cik Eka said...

wuhuuuu kalau eka ni gile menyopping.. muahahahaha

erkk nampak sedap la plak bakso

Rozita said...

gerai bakso tu kalau kat malaysia sure tak jeling pun kan?...

gulp...hihi..

❤ Diyan Idris AidyEmpire ❤ said...

Standard la tu harga bakso tu,kat sana brg masak dorg mmg mahal..kadang tu kasian tgk sedara kat sana..kita kat mesia tiap hr makan ayam,dorg berfikir nak beli ayam tu...
Kat bwh pasar baru tu mmg ade kedai2 makan...
Sedap murah gak la...

D Yatie said...

Tiba2 kita rasa nak ke bandung jugak... Tp entah bila.. Byk benar tpt yg sy nak pegi.. Hahaha...

eima said...

nk tgk pe ko beli ..hihi

hazman fadzil said...

bagus la bila ko kira halal kat makcik tue... kalau kedai jeans kat metro tu aku tahu sangat ....memang tunggu time promosi jee

Cik Puan Rara said...

yelah kan.kalo tgk keadaan mmg mcm xbersih kan.tp dh lapa.belasah jelah.

aizamia3 said...

yup.. setuju.. carik rege yang biasa kita beli kat Malaysia.. kalau dapat lagi murah lagi panjang sengih dibuatnya ye dak.. ;)

tang bab makan tu, next time kena standby apa2 mknan ringan, at least takdelah lapar teramat.. tapi darurat punya pasal.. redah jelah.. ;)

Aty_Fared said...

Part shopping mmng dengki....haaiihh..

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

diana said...

ada sesuatu la yang akak kagum dengan yana nih.hehehehe

Ayunk Hayukka said...

Salam sejahtera tuan/puan semohga semua senantiasa di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakata dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh sahaja PM atau WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom gi bandung murah jer TERIMAKASIH :)

MissNadia said...

seronoknya pergi shopping.. rindu rasa nak ke sana :D

ican yorke said...

Salam Tuan / Puan

BANDUNG AMANAH TOURS AND TRAVEL menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, peramah dan tiptop service

Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

*no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
* we dont need deposit and no penalty if cancle

CALL / text / whatsapp

WhatsApp : +62 838 2178 9103 (fast response)
email : icanyorke@yahoo.com

primera trans said...

Hot promotion for your holiday..!! 4 Day 3 night
Jom ..jom..booked..πŸŒπŸŒ™πŸ’ƒπŸΎπŸƒπŸšΆπŸ‘šπŸ‘—❤πŸ‘“πŸ‘œπŸ’Ό

■ 4 pax -- 379RM/125sgd/1.250.000,-Idr

■ 6 pax -- 340RM/112sgd/1.120.000,-IDR

■ 7 pax -- 335RM/110sgd/1.100.000,-idr

Jom shoping in Bandung, paris van java city πŸ‘ŸπŸ‘’
πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

Note : Package included
▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
▪ New car with 7 seater, full Aircon
▪ Daily mineral water
▪ Breakfast daily from hotel
▪ Daily tour (as costumer request)
▪ Hotel 4/5 star with 2 person inside
▪ Airport pickup and drop
▪ Tax and service
Hotel choice :

More detail you can contact us
Primera Trans Bandung
Whatsapp : +62823 1522 3335
Gmail : primeratrans@gmail.com
Path : Primera trans
Facebook : Primera Trans Bandung

Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰

Vix alexa said...

Murah betul ya ? boleh lah aku cuba nanti berkunjung :D

Watch movie

sos cili said...

Yang baju hard rock tu macam2 negare ade ke bandung je ade?

Yana MIB said...

:sos cili:
rasanya ada bandung je..x ingat dah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015