Mar 12, 2013

Pentingnya Buggy/Stroller bila Travel Dengan Anak² Kecil....

Ini cuma pendapat aku lah ye...sejak ada anak ni memang aku lebih selesa usung anak aku hulu hilir naik stroller/buggy....walaupun berat Zafirah baru 7 kilo, tetap tak larat nak kendong lebih dari sejam! mak dah tua nakk...muscle² dah jadi lembik...huwawawaawa! T__T

Kalau takat jalan² pi Mid Valley ke, Alamanda ke...selama sejam or less...gigih lagi la aku nak mendukung Zafirah...kalau tak larat boleh gilir² dengan dak encem...tapi kalau ke luar negara, tempat ko nak shopping perabih duit simpanan ko, nak ber-camwhore bagai, makan masa berjam-jam...better bawak la stroller/buggy...serius! sila lah dengar cakap orang yang dah ada pengalaman hangkut anak merata² ni...hahaha~  *macam otai sangat je bunyiknya kan...:p*

Meh aku listkan kelebihan membawa stroller/buggy....giteww~   :)



1) Keselesaan otot² si anak

Zafirah mula bosan sebab tunggu papa belek² t-shirt lama sangat...huhu~

- setengah orang prefer kendong anak guna baby carrier...macam beg tu or yang jenis kain lilit² kat badan tu...orang Indonesia rata² guna cara gitu lah nak mengkendong anak...aku tak suka! rimas nak bergerak...Zafirah pun lemas sebab dia tak boleh bergerak bebas! kalau baby umur 6 bulan ke bawah tu oke lagi kot...tak banyak nau ragam....kalau dah setahun?? haihhh toksah cakap lerrr akal tu panjang kemain...haha~  ^_^

- bila dalam stroller/buggy, si anak boleh melunjurkan kaki, bersandar dengan tenang, tengok pemandangan dengan lebih releks sambil melambai orang² yang berselisih dengannya...Eh!  :p




2)  Keselesaan si Anak dikala dia Mentido

masa ni aku tak tahu buggy ni boleh dibaringkan...kesian Zafirah sakit tengkuk tidur gitu...iskisk~  -.-'


aa masa ni dah reti landaikan buggy...baru lah selesa dia tidur! zzzzzzz~  

-  aku pernah cuba kendong anak aku time dia tidur...pehh berat dia makin terasa bila dia tidur tau...lepas tu kesian tengok badan dia berpeloh²...dah la berpeluk je so susah dia nak menggeliat...iskisk~


lenaaaaa je dia tidur...bila duk dalam stroller, aku perasan Zafirah akan tidur dengan agak lama...yelah sedap je rasa bila stroller tu bergerak bagai dihayun² dalam buaian....berangin lagi....wuiii kalau aku duk dalam tu pun boleh lena wooo...hekhek~  :p



Last but not least....fungsi buggy dan stroller yang dapat meringankan beban korang ialah:


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**


**



3) sangkut segala beg² hasil rembatan shopping!pfftt~


- haaa ni memang dasar makpak pemalas nih!wakakaka~  eh mengata diri sendiri tak salah kan? kalau ada yang terasa jugak tu jangan la sentap²...moh lerr kita bermuhasabah diri, mengaku yang kita memang pemalas...kikikiki~  :p



Mudah bukan nak pi travel dengan anak² kecil bila ada buggy/stroller?? hihi~  memang lerr time nak naik teksi or segala pengangkutan awam tu kita kena lipat buggy/stroller tu molek², then bila nak guna kita bukak balik...kejap bukak, kejap lipat....hehh jangan dok fikir leceh beb! ko kena fikir keselesaan anak ko...yang lebih penting, keselesaan ko nak bershopping...weehuuu! ^__^

Time Zafirah mentido, aku dengan dak encem sakan bershopping...nak ber-camwhore, instagramwhore pun time gini je lah dapat...kalau mata dia dah mencelik tu jangan harap la nak buat kerja lain...kena layan dia okeh! anak kita tu manusia...bukan anak patung...haruslah dilayan....hahaha~  :)

And plisss lah jangan anggap anak² ni menyusahkan bila hangkut jenjalan....kalau ko rasa anak tu melecehkan, baik ko bela anak patung je lahhhh! frankly speaking, aku TAKKAN boleh enjoy kalau Zafirah takde di sisi aku...serius! even hang out dengan kawan² yang ramai, boleh enjoy² kata ko kan....sumpah aku TAKKAN dapat enjoy walau sesaat...! sebab kepala otak aku pasti dan wajib akan fikirkan Zafirah!

noktah! v(^^,)










p/s:  terpulang la cara memasing nak menjaga, melayan anak....anak ko...bukan anak aku...kikiki~  kalau  sekarang ko kata leceh angkut anak jenjalan, sok ko dah tua anak ko pulak kata leceh angkut mama yang dah tua kerepot jenjalan....life is karma bebeh! THINK!   :)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat penting kan

Cik Puan Rara said...

bab sangkut tu mmg sy sokong.hahaha.kdg2 dukung anak,penuhkan 1 stroller.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Betul la..akak pernah cuba keluar nak enjoy ngan suami saja2 tapi bila takde anak2 tak best. Kitaorang akan keluar berdua bila ada urusan penting je tapi kalau nak enjoy or jalan2 memang perlu bawak anak2 baru fun! Even nak ajak hubby honeymoon berdua je waktu sekarang dia taknak melainkan anak2 dah besar nanti.

Fazlinil Irma said...

haa.. baik2 sangkut barang dkt stroller.. sy penah buat.. sangkut x ingat dunia.. sekali dah penuh terjongket stroller ke belakang.. penuh sangat.. nasib la yg duduk tu budak dah 4 thn.. terkejut dia.. :)

Lydia Miza said...

mmg byk manfaatnya,baby blh tido lbh selesa dan mmg blh sangkut barang jugak..wahaha.

SweetLikeWhat said...

setuju!!!memang sekarang kena angkut anak ke mana pun nak pergi..takde anak di sisi lagi rase aduhh kosong nya dunia ku..cewahhh..haha

bab sangkut barang tu adalah fungsi terbaik bila bawak stroller..haha

aizamia3 said...

jarang sangat guna stroller.. simpan buat hiasan je.. hehehe..
tapi kalau sesekali jalan jauh memang amat2 memerlukan stroller.. ;)

Aty_Fared said...

Penting giler tuk kiteorg makpak...mmng tak larat weyyhh nk dukung anak tu..huhu...ai pakai buggy jer skrg..ringn..:-)

Pearl Kaz said...

walaupun belum ada anak lagi.. tp setuju sangat2!! haha.. sbb dah merasa berjalan2 dgn anak buah. nak2 anak kakak dua org lelaki. beza umur setahun 3bulan. dah serupa bwk anak kembar. sorg berat 15kg.. kalo time diorg meragam, ikat kt stroller je... malas nk melayan dia main kejar2 dlm mall bile dah penat sgt.. huhuhu

ieda immi said...

ahahah tul tuu dik
yg penting letak barang di belakang tuu .. dah mudah kan ;)

eima said...

aku setuju ....

Baiduri said...

stuju3... stakat ni xpenah b'pisah lg ngn tasneem.... xnak tinggalkan dia ngn sesape pon....

mrs kayrul said...

setuju sangat2...senang nak usung buggy nie ke hulu ke hilir...ringan dan senang nak sangkut barang2 shopping sekali...hehehehe

diana said...

setuju sangt..selalu la akak jumpa orang yag nak pi mana2 boleh lak tinggal anak,dia berjimba2 kat luar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015