Mar 8, 2013

Pergi Bandung Naik Kereta api...

Kadang² ejaannya 'keretapi'....
kadang² jadi 'kereta api'....
tapi apa pun, maknanya tetap sama...
semua orang paham....kannnn??  :)

off topik...tettttttttttttttttttt!!


OK! sambung balik...~




Hari ke-2 di Jakarta (Khamis, 28/2/13) kitorang naik train pi Bandung...hari pertama tu just jalan² kat Pasar Baru je...last minute plan ni...plan asal nak pi hari Jumaat...tapi ada dreber teksi cakap elakkan pi Bandung hari Jumaat atau Sabtu sebab orang Jakarta balik ke Bandung 2 hari tu...jalan macet (jem) bangat! makanya kami sepakat membawa berkat memilih hari Khamis untuk terjah Bandung...yeyy!  \(^_^)/

Stasiun (stesen) terdekat ialah di Gambir...dari Tune amek Blue Bird, perjalanan cuma 10 minit (kalau tak macet)...dekattttttt sesangat! untuk elakkan ditipu oleh dreber² teksi, korang buat² la pegang henpon sambil bukak gps atau google map...walaupun takde internet, berlakon je la weiii...sebab dorang adalah takut kalau customer report perbuatan keji mereka menipu kat management...boleh kena pecat wooo...so pepandai la berlakon ye! ngeh³~

Sila beli tiket BUSINESS CLASS (kelas 1)!! kalau nak selesa lahhhh...Rp. 70,000 per person...kurang lebih RM22.75....untuk baby di bawah usia 3 tahun, harganya ialah 10% daripada harga orang dewasa...so 10% daripada 70,000 ialah Rp. 7,000...kurang lebih RM2.30....ni untuk sehala je ye....


TAPI!!!


harus diingatkan, harga tiket boleh bertukar mengikut keadaan...kalau train penuh, orang ramai a.k.a peak hour, harga tiket boleh naik sehingga Rp. 90,000!! pffttt~  cekik darah betul dorang ni tau...huh! -.-



ni lah ghope seat business class...oke la...selesa la jugak untuk perjalanan selama 3 jam tu...ada tv, tapi tak dengar suara...masa aku naik ni dorang pasang cerita The Mummy's Returns part 2...masa nak balik Jakarta pun dorang pasang cerita tu jugak! satu je kot CD dorang beli agaknya....hehh~  


3 jam ko nak melanguk dalam train memang sangat bosan okeh! kalau korang suka baca novel, sila lah bawak novel bebanyak...time ni dak Zafirah tiba² mendemam...alahaiii  aku jadi takde mood nak berjalan², snap² gambar dalam train...teringin jugak nak tengok cafe dorang macam mana, seat untuk ekonomi class segala tu macam mana...haihh~  takpe lah...takde rezeki ku kira~   *senyum kelat*

Sepanjang duk dalam train, JANGAN hilangkan tiket...sebab nanti ada kapten dan crew² train siap bawak bodyguard bersenjata nak check tiket...gila gempak! dorang taknak ada manusia sesat naik train for free! so sesiapa yang takde tiket kena diarahkan turun di stesen berdekatan! pffttt~


lagi kemudahan di kelas 1 ialah ada plak untuk charge henpon or guna lappy or apa² je yang memerlukan karen...that's why kena bawak universal soket pi Indonesia....


Macam mana rupa universal soket???



macam gini!! ni aku dapat free masa pi Fire Conference kat PICC tahun lepas...tak update entry pun pasal event ni sebab tak sempat...bukan best sangat pung! bahahaha~  mekaseh la jabatan bomba Melaka bagi goodie bag yang bukan sahaja ada universal soket, tapi juga ada smoke detector...haaaa??? kat mana aku nak pasang smoke detector??? aiyakk! jadi perhiasan je lah dalam almari...hoho~  :p


Rasanya kat hardware ada jual universal soket...rajin² mencarik dan bertanya...pasti tidak sesat jalan... :)



Seeloknya amek train pepagi buta...train pertama tak silap pukul 6.30am...tapi kitorang terlajak tidur so terpaksa amek train pukul 8.25am...oke la tak jauh nau beza...tapi bukan 8.25am tepat train bergerak...8.45am gitu baru dia jalan...! erm~

Masuk je train, susukan Zafirah terus dia zzzzzzzzzzzz pengsan! tak daya sangat nak memain agaknya...badan pun makin panas time tu...dah la air cond tak terasa....berpeluh aku duk dalam tu...business class tu!! ko bayangkan kalau kelas² lain?? *tak terbayang dek akalmu*  -.-



Selain tengok cite The Mummy kat tv dorang yang takde suara tu (well aku baca terjemahan je...versi indon lagi kao!), kita boleh enjoy the scenery along the way...memacam pemandangan ko akan nampak...rumah setinggan, sawah padi, gaung (scary + gayat = amazed!), gaung + sawah padi (sumpah cantik!), kesesakan lalulintas (errr~) dan macam² lagi....

Aku takde mood nak snap² gambar time ni sebab keletihan ya hamat!! bila anak jatuh sakit, seorang mama akan susah hati tahap dewa....tak cukup tido itu sudah pasti!! so dalam train aku termenungggggg je lah tengok scenery...dak encem boleh bantai mentido...aku rasa tak sedap nak tido sebab risaukan beg yang kitorang bawak...tahan aje lah mata...heh~   @_@



Ni menu² yang ada di cafe dalam train...oke aku ada satu tips untuk korang ye...kalau nak makan, sila makan dalam train je...JANGAN pi restoren² yang ada dalam stesen...sebab?? harga lebih mahal!!!

Ekceli harga tu idak la jauh beza...contoh minuman...kalau kat dalam stesen rata² air even air panas pun lebih Rp. 10,000...kalau dalam train rata² bawah Rp. 10,000...beza dalam R.p 2-3 ribu gitu laa...walaupun beza beberapa sen Malaysia....aku tetap kata mahal!! hahaha~  :p

Kalau duk seat kelas 1 ko tak payah susah payah ulang alik ke cafe untuk beli makan minum....akan ada pelayan yang datang amek order korang...and dorang jugak akan hantarkan segala pesanan makan minum korang...TIADA CHARGE TAMBAHAN! so no worries...korang duk je diam² kat seat korang tuh and biar crew² melayan permintaan korang...  :)


dak Zafirah keletihan...kelemahan...siannnn anak mama! mentido je kerja dia...tapi tido tak lena...hidung tersumbat...panas membahang lagi...hangin betul aku duk dalam tu....aku sampai kena guna kertas duk kipas² anak aku...grrrr~


ini stasiun utara...dreber teksi salah hantar...grrr!

oh lagi satu tips bila tiba di stasiun Bandung, sila keluar ke arah SELATAN! ingat ye...s.e.l.a.t.a.n...jangan pi Utara...sebab?? err dak encem cakap gitu...aku ikut je laa...kahkah~  oke tak kelakar~  :p

Sebab di belah selatan, tempat² shopping adalah lebih dekat...contoh Pasar Baru (kat Bandung pun ada nama tempat 'Pasar Baru'...bukan kat Jakarta je...jangan konpius ye)....jalan kaki pun molehhh...tapi kalau bawak anak² kecik macam iols ni sila lah naik public transport...keselamatan dan keselesaan gitu.. ^_^

Kalau nak balik pun suruh supir or dreber teksi hantar ke stasiun SELATAN! paham ye ibuk² bapak²?? kitorang tak bermalam pun kat Bandung...balik hari je...masa balik tu kitorang amek train yang last, pukul 8pm....time ni ramai orang...peak hour agaknya...so harga tiket jadi Rp. 80,000 per person...grrr~  sampai Jakarta pukul 11pm....tak larat nak buat apa² sebab penat sangat...memasing pengsan malam tu...huhu~  (^^,)

Next entry kita cerita pengalaman perabih duit kat Bandung ye...macam orang kaya baru je bunyiknya kan...ngeh³~

buhbye~!


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow... bestnya

eima said...

o0o dok jakarta soppin kat bandung ..hmmm hebat la ko yana .. sbb slalu nye jrg ade org buat gitu ..slalu klu ke jakarta jakatja diorg stay ..klu bandung , bandung lah ....

kirenye korg ni berani hebat tu

YanaUjang said...

biasa org pi Jakarta mmg akn pi bandung skali..mcm tu jugak vice versa..bezanya ada yg bermalam kt dua2 tpt ada yg balik hari je..mcm sy pi bandung blk hari je...x bermlm pn...

and ada setgh org, bli tiket to jakarta, tp blk mesia dari bandung..gitu la kekdahnya..Jakarta-Bandung mcm x dpt dipisahkan :)

With Julia said...

oh dari jakarta 3 jam je eh pi bandung...wahh kira 2 in one lah good2...bgus info u...itulah kita x tau kan bila anak nk sakit...yg penting persediaan mcm cool fever dan ubat demam cecair bb kena bwk selalu...yeyyy next entryyy plzzz

aizamia3 said...

idea yang menarik.. dua tempat dalam satu masa.. ;)

SweetLikeWhat said...

kesian zafirah demam..jauh juga ye ke bandung..ish kelas 1 pun panas..teruk tuh..huhu

hazman fadzil said...

whoaaaa... sekupang dua pun kena berkira gak kan kalau pegi oversea nie.....huhuhu

diana said...

ok..citer shoping yang tak sabar nih..hehe...

alice gram said...

A great read.www.ycdress.com www.dressesforbest.co.uk

Mas Zull said...

assalamualaikum yana..seronoknya pi jenjalan ke sana...:)

Ilman Muttaqin said...

Nice:))

ilmanmuttaqin.student.ipb.ac.id

Aizatul said...

salam sis...
untuk infant ada seat tak?atau kena riba ye?
tq sis...

Unknown said...

salam sis bleh wapp saya x. nak tye mcm mna nak beli tiket train dan buat pembayarannya +60102574649

Yana MIB said...

beli tiket kat stesen..ada kaunter jual tiket kt situ...byr cash guna rupiah..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015