Jan 9, 2013

Stok Makanan Untuk Zafirah

susah tau nak snap gambar gigi rabbit tu...hikss~

Ada yang ingat aku ni supermom yang super duper rajin duk masak hari² untuk Zafirah...kekeke~ *vangga jap!*  hakikatnya aku hanyalah seorang mama yang biasa² je...yang cuma memasak untuk anaknya seminggu sekali...sobsob~  aku tahu ramai je mommies yang berkerjaya mampu jalankan segala kerja² rumah terutamanya memasak di waktu pagi sebelum bertolak pi keje...wuii tabik spring pada mommies² yang berkenaan...sesungguhnya aku tak mampu nak bangun sesubuh buta, lalu bersilat pung pang pung pang kat dapur sediakan breakfast dan lunch untuk anak dan suami...hahaha~

Buat masa ni aku cuma mampu sediakan fresh breakfast untuk Zafirah...aku buat oat + buah²an...nak resipi?? nanti aku share ye...tak sempat nak snap² gambar lagi...hihi~

Untuk lunch Zafirah aku akan buat bubur nasi...aku akan masak banyak²...bila dah masak simpan dalam ice cube, then letak dalam freezer....macam ni~



bekas ice cube ni aku beli kat Daiso RM5 sajok! sekali dengan penutup tau...kalau takde penutup kang tercemar lak makanan anak...giteww~  alaa konsepnya sama la macam buat puree buah tu kan ramai je guna ice cube gini...bezanya aku bukan buat puree, tapi letak bubur nasi dalam tu...paham? tak paham tanya   (^^,)

Biasanya aku akan sediakan 5 cube bubur untuk dihantar ke babysitter (bs)...kalau cube besar aku cuma letak 2 cube je lah.... de-frozekan bubur ni sama je macam de-froze stok susu (EBM)... korang boleh refer entry 'Cara Panaskan Susu Ibu yang Beku'....kalau nak guna keesokan harinya, malam sebelum tu korang dah boleh turunkan berapa cube bubur yang korang nak ke peti ais belah bawah...by the time baby nak makan, bs just panaskan je guna warmer, kukus or panaskan dalam periuk....bs aku ni panaskan bubur Zafirah dalam periuk je...kalau kat rumah, aku lebih suka guna pengukus...nak guna warmer pun boleh, cuma makan masa lama....aku malas nak tunggu....hihi~

Lagi satu kalau bubur dah dipanaskan, toksah lerr duk masukkan balik dalam peti ais...hilang zat makanan tu nanti....aku biasa kalau Zafirah tak habis makan aku je tolong perabih....hahahahaha~  tapi tak pernah lak dia tak habis makan...huhu~ :)




ni satu lagi patern ice cube yang aku beli kat Daiso...aku tengok yang kedai² baby jual, yang ada macam² kaler tu kemain mahal harganya...aku ni kalau benda² remeh gini tak kose nak membazir duit sangat...selagi boleh jimat kita jimatttttt....itu prinsip hidup aku lah...setelah berkahwin dengan dak encem yang super duper jimat tu....hahaha~  *larikkkkk*

So....ni lah caranya aku sediakan bekalan makan tengah hari Zafirah setiap hari....stok seminggu tu idak la stok untuk 7 hari ye...maksud aku stok during office hour...hari bekerja ialah 5 hari saja seminggu...hari Sabtu dan Ahad aku masak fresh je untuk Zafirah....gedik aihhh duk rumah pun nak guna frozen food jugak....huhuhu~  unless aku ada hal yang super penting dan kena rush so aku guna frozen bubur je la untuk bagi Zafirah makan tengah hari....pandai² la bajet nak masak berapa pot beras untuk anak makan selama 5 hari....oke?  :)

Ada soklan?? *macam cikgu dah haaa~*  ^_^




 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!


13 comments:

Azura said...

salute dengan mummy yg ada effort tuk masakkan anak makanan berkhasiat. saya nanti ada anak, InsyaAllah akan follow. Keep up the good work ya!

careno said...

perghhh... terbaik... siap buat frozen food utk ank... nsb baik ank aku smue dimasak fresh oleh pengasuh iaitu maksu aku sendiri... ekekek...

Mira Amirudin said...

kreatif la kak yana...:)

Izzati Asyraf said...

entry yg sangat berguna saya sebab aisy dah nak masuk 6 bulan next month..yehoooooooo!!

Mimy Hamid said...

zafirah dah nampak gigi la...fayel ada gigi bwah je tapi tak nak bubur gini...dia suka nasi ketul...adeh

diana said...

akak tengok idea bernas gini mula la akak pun nak tiru untuk mikhail nanti....padahal dok umah tak kerja..ngada2 dah mai ni..hahahah...

Anum said...

rajin dia buat makanan

Mas Zull said...

assalamualaikum yana...seronok jer Zafirah tu...

syamimihaziqah said...

Bagusnya akak..
Kena bookmark ni, nanti saya kahwin 4 5 tahun akan datang, boleh guna cara ni. Hehee

Rozuan Ismail said...

patotlah zafirah membesar dgn sihat

mrs kayrul said...

peti ais rumah kecik harus la mama hadif nie masak tiap2 pagi...harus masak untuk malam pagi hingga malam...

Aty_Fared said...

ai yang dok umah ngadap hari2 pon tak berape nak gigih buat..tapi kerana anak tak suker makan instant terpakse gak ar mak nyer ni rajin kan diri..heheh

aizamia3 said...

tabik spring kat Yana..
ai idakler buat cenggitu.. tapi hari2 dak Nuha makan bubur nasi kat rumah pengasuh.. tu pasal badan dia tak slim2.. kihkihkih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015