Jun 1, 2012

Cara Panaskan Susu Ibu yang Beku



Susu ibu yang beku boleh terus panaskan direct ke??

Eh...mana ada!!

Dulu aku memang buat gitu...amik stok susu yang beku, terus panaskan dengan cara rendamkan terus ke dalam mangkuk air yang berisi air panas. Banyak² kali jugak la, duk tukar² air, sampaila susu tu jadi cair dan suam...


Aduila....ni semua gara² aku tiada pengalaman handle susu ibu nih....baru beranak sulung la katakan. Tak tau apa²...memang zero knowledge...berkat kerajinan aku mencari maklumat, barulah dapat ilmu yang betul....ye dak?


Kenapa aku cakap salah bila kita direct panaskan susu yang masih beku??

Simple,

kalau kita tuang air panas dalam gelas, pastu tuang air sejuk, gelas tu akan pecah....kan? Bagi aku, susu tu mesti dah rosak kot nutrien dia kalau kita terus je rendam yang beku ke dalam air panas....kann?? oke sekarang meh aku cerita macam mana cara yang betul untuk panaskan susu yang beku::


1. Turunkan susu ibu yang beku dari tempat beku ke bahagian bawah. (Bahagian yang tak beku.) 
-  Contoh: peti ais aku 2 pintu. Bahagian atas tempat beku, so aku turunkan kat pintu bawah. Rak peti ais bawah, ada banyak tingkat kan? Aku lebih suka letak kat rak paling atas. Rak paling atas antara yang paling sejuk...lepas tu, aku memang tak letak makanan² berbau kat rak atas tu, supaya susu kita tak berbau makanan² tu. Kalau tak, bau makanan lekat tau! Sian baby nak minum susu ada bau pelik pulak... =.=


2. Turunkan hanya bila kita memang pasti nak guna sahaja. 
-  Sebab susu yang dah dicairkan dari tempat beku PERLU DIHABISKAN dalam masa 24 jam. Contoh kalau nak guna pada hari esok, antara jam 7 pagi hingga 6 petang (ikut time kerja pejabat korang), start turunkan susu tu, jam 7 petang...maknanya susu tu boleh diguna dari jam 7 pagi sampai 7 petang esoknya! (24 jam ye)

Ekceli depends lah korang nak turunkan susu tu waktu bila...macam aku, kadang² tengah malam baru aku turunkan susu beku ke bahagian peti ais bawah (chiller)...yang penting, by the time korang hantar anak ke rumah pengasuh, susu² tu dah cair and sedia untuk dipanaskan...

Aku biasa simpan stok susu dalam storage bottle je....so pengasuh pun senang....time baby nak nyusu, cuma panaskan je botol susu tu dalam mug atau mangkuk yang berisi air panas. Pastu, bubuh aje puting susu kat botol tu. Ha...dah tersedia untuk diminum wahai anak...




Kisah ni aku copy dari blog http://zahirahzainal.blogspot.com ...ada la ayat yang aku ubah ikut kesesuaian aku...huhu~  seronok baca blog akak ni...banyak ilmu aku belajar dari dia..selain group KIM kat fb tuh...  =)












p/s::  production susu merudum..arghh!! tension!! common mama yana! kuatkan semangat! teruskan pump susu tak kira masa dan tempat..! even tengah sibuk dengan kerja!! doakan usaha ku dipermudahkan..amin~!

p/s::  jum like gambar dak encem..klik >   http://on.fb.me/LfxC6P  






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

eima said...

mudahan dipermudahkan .... ko kena cekal dik ...jgn jd aku ...hahaha beli byk peralatan utk BF tapi sbb demand ... tak berjaya ....good luck

e k i n ♥ y u s r i said...

thanks for the info

Cik Puan Izan❤ said...

akak dulu pun sama... panaskan susu masa tgh beku huhu...

nabilah_2908 said...

ohhh..begitu... :)

good luck Yana....semangat..!! :)

Anum said...

info yang bagus

ked said...

from freezer, tu refrigerator..
baru je blaja 2 minggu lepas.. hehee
ekceli, makanan beku pon camtu gak..
kite kena nyahbekukan die cara biasa..supaya nutrien die tak hilang..
:)

Nurul Akmal said...

nanti bila dah ade anak sendiri, dah tau caranya.. hehehe TQ..

Cik Mizah said...

chaiiyokk!chaiiyokk!

aizamia3 said...

jangan stress, rileks.. ;)

armouris said...

terjumpa e-book percuma ni, pasal menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015