Jan 30, 2013

Daftar Haji~



Jumaat lepas aku pi bawak Zafirah buka akaun tabung haji and register haji...aku pun register sekali sebab tak pernah register haji selama ni...kalau mak mertua aku tak bising suruh register memang sampai sudah aku takkan pi register haji...MIL siap bagi duit untuk register kan cucu....untungggggg Zafirah oiiii!! segalanya ada orang sponsor...pffttt! *mamanya dengki!kehkeh*

Kitorang pi lepas solat Jumaat...dak encem suruh pi dengan dia sekali....sekali kaoooo ramai gila orang...tapi bila amek nombor giliran, idak la ramai mana pun yang nak berurusan pasal haji....ada 3 orang je...tapi kena menunggu lamaaaaaaaaaaaaaaaa!! nasib baik servis terbaik! syabas TH cawangan Bangi! ^_^

Untuk register haji, korang kena ada akaun tabung haji (TH)....aku dah lamaaaaa ada akaun TH...tapi tak pernah tahu pulak pasal register haji ni...lepas kahwin, mak mertua dah pot pet pot pet suruh register baru terhegeh² nak register...kekeke~  mak mertua aku cakap, anak² dia semua dia dah tolong register kan zaman dulu kala lagi....so tinggal aku dengan Zafirah je lerr belum register nih...  :)

Sekejap je proses register....kalau yang dah ada akaun, make sure dalam akaun ada RM1,300....macam Zafirah baru nak bukak akaun, aku masukkan je RM1,300 dalam akaun dia...kalau nak contra dari akaun parents masuk akaun anak pun boleh...janji dalam akaun individu kena ada RM1,300 baru boleh register haji....gitewwww~   :)

Lepas register, dorang akan bagi slip untuk bagi tahu turn kita pi haji tahun bila...

turn aku??




tahun 2057...perghhh! dah jadi mak nenek pun time ni...tak pun moyang! kahkah~  gelak besar laki aku tengok tarikh tu...mak mertua aku pon gelak besar bila tau...ceh! takpe takpe...ada rezeki tak kemana...kalau seruan Allah tu dah sampai, dapatlah aku ke tanah suci menunaikan haji....InsyaAllah~

dak encem punya turn tahun 2027...andaikata seru dah sampai masa tu, aku akan ikut dak encem je lah untuk tunaikan haji...InsyaAllah...doakan yang terbaik untuk kami ye~  :)


buku TH Zafirah


tabung TH untuk Zafirah...ni dapat free jekk....gila nostalgia tabung ni...dah lama tak tengok...aku punya dah hilang tah ke mana...sekarang memang ngajo Zafirah pungut duit syiling then masuk dalam tabung...nak paw tok nenek, makcik², pakcik² pun bolehhhh...aku tak larang! tapi jangan paw mama...wakakakaka! :p


Korang, kalau belum register haji lagi tu, sila lah berbuat demikian dengan kadar segera! semoga urusan kita semua untuk menunaikan rukun Islam yang ke 5 dipermudahkan oleh Allah S.W.T...

Jazakallahu Khair   (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Rempeyek Bahulu said...

alhamdulillah
moga cepat2 sampai seru yer yana

MizzTina said...

blm daftar lagik, tp dh ada akaun.. ok, kena dftr la gini..


2057?? wuwuwuwu

Anum said...

alhamdullilah

mrs kayrul said...

alamak akaun dah ada tapi belum daftar haji lagi...

Izzati Asyraf said...

blom daftar la...

eima said...

acc tabung haji pun tak dak lagi .. nk pi buat jugak la .. tp daftar haji tu kena menabung dr sikit2 dulu .. untung zafirah nenek kasi ...

semoga ape yg ko hajati tertunai ye dear

Pearl Kaz said...

minggu lepas pun dah bincang dgn suami ajak daftar nama cpat2 sbb haritu dah bincang2 dgn ibu kite, dia kata better register cepat2 sbb bukan setahun dua dia panggil. muhasasah ke, pakej sendiri ke, semua kena ikut turn... tp time ibu kite ckp tu, dia kata 15 tahun (maybe time dia register dulu tunggu 15 tahun kot).. kalo 2057, 40 tahun hoi! hahahaha

Lya Colours said...

perghhh 2057? insyaAllah di panjangkan umur sampai lah. kita pon begitu jugak. sama2 doakan kita semua panjang umur untuk sampai ke rumah Allah

adzairdawati makdara said...

akak doakan semoga sis dan family dapat ke sana dengan segera insyaallah.. tabung tu mmg nostalgia habis kan.. nenek akak pun ada tabung mcm tu dulu.. hehehe

Aty_Fared said...

Yer ar..ai pon tak daftar lg nih..mak dah bising2 gak..

cha said...

hahah 2057 tu. i dulu masa kecik mak ayah i yg daftarkan hehe. semoga dipercepatkan jalan u :)

Fai CeritaCinta said...

akaun tu dh lame ade.. tpi duitnye tak cukup lgi, hehe..

sisR said...

Akak daftar online jer kat web tabung haji tu....janji dlm akaun ada rm1300..

diana said...

tunang sepupu akak tahun lepas dapat pi.umur baru 26.untung dia dapat pi masa muda ni.pi muda,tak menyusahkan orang..kan??

PeRdU cINta said...

alhamdulillah..dapat menunaikan haji atau tidak itu rahsia Allah yang penting kita berusaha untuk menuju ke arah itu..amin..

Alfi Kasran said...

tahun tu anggaran je,biasanya ramai yang dapat pergi awal pun :)

nabilah_2908 said...

masih ada lagi ek tabung ni...tabung haji masih kekalkan.. :)

phat_lee said...

Salam...
tahniah la dah register.
Saya dengan wife pun register hujung bulan 12 aritu, turn 2055.

Tapi kalau ada saving, senang jek.
Nak register pun skg senang. Bwk statement EPF pun boleh.

Neway, do visit me back ya.

http://getakaful4u.blogspot.com/

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, hahaha lamanya tarikh dia beri tu... in shaa Allah sebelum puasa ni nak pergi daftar nama saing dengan suami dan baby ~~~