Jan 1, 2013

Jungle Tracking @Pulau Chekas, Pahang

Entry pembukaan 2013..ecehhh!
Zafirah tengah mentido...haruslah laju-laju update...pffttt!

Weekend lepas aku pi holiday ke Raub, Pahang...
kat Ulu Dong...
tempat Mona Fendi bunuh orang tuh....hikss!  -.-'
tapi aku takmo cerita lagi pasal tempat holiday ni...
aku nak cerita pasal pengalaman pi jungle tracking *ehemm*



Bangun pagi-pagi buta hari Ahad tu, breakfast kenyang-kenyang takut lapar dalam hutan mana nak cari makanan kan?? huhu!  dalam jam 9.30am gitu baru kitorang gerak pi jalan masuk hutan...budak yang jadi guide untuk bawak kitorang masuk hutan lambat bangun kut...letih kami tunggu tau...semangat kami bangun pepagi nak jungle tracking tapi kamu lambat...aishh!  -.-

dari shalet ke jalan masuk dalam 2km kot...naik kereta dalam 10-15 minit gitu....


masa ni baru 10 minit perjalanan....aihhh awat la kazen-kazen aku buat muka bosan...tak rock tau...hewehw!  tengok la tu, matahari dah naik tinggi...nasib la tak panas sangat...kiri kanan hutan so idak la panas...  :)


ecece ayu sungguh awek tu ber-jungle tracking...ko perasan tak apa yang kurang kat badan aku tuh??? kekekeke!  selamba badak je pakai sandal untuk ber-jungle tracking...orang lain semua pakai kasut sport canggih-canggih...well i'm an expert...yang pakai kasut sport tu semua newbie....lalalalalalala!  *riak di situ*   :p


ouh sejuk mata memandang kehijauan ciptaan Ilahi


lemah gemalai berjalan dengan sandal...ko mampu?? kahkah!


part ni mencabar sikit...tapi aku kan otai...so jalan redah lumut ke hape cool je beb! *ayat mintak lempang je kan??wakakakaka!*


ada redah-redah sungai bagai...mencabar sungguh! pffttt!


ecece nak panjat kayu pun sempat kontrol ayu tau...hakss! eh wa kena la panjat pelan-pelan...wa kan pakai sandal je...tapak sandal licin kot...kang tergelincir kang sape nak angkat wa?? huahuahua!


haaa lepas pun....kontrol ayu laghik...kahkahkah!  :p


dak encem dan 4 dara pingitan...ewahhh!  semua ni kazen-kazen aku...dak encem tu bukan kazen...dia hubby aku yang encem lagi macho...haaaa kompem ada dengki dengan ayat aku nih....hade haku kesah?? huhuhu! ^___^


ni lah kelebihan meredah hutan pakai sandal....bila nak seberang sungai tak payah riso kasut, stokin basah ke hape...huhuhu!


tadi turun bukit, ni naik bukit pulop...aiyakkk!

Setelah 30 minit perjalanan (kurang lebih), akhirnya kami ketemu apa yang dicari-cari..


BUNGA RAFFLESIA!!!! *senyum vangga..hinsfff* 


harusla nak posing dengan bunga paling rare di dunia! macam edit photoshop je kan gambar ni?? kekeke! oke amek gambar lain plak...


muka-muka bahagia dapat tengok Rafflesia secara live! pakcik aku tuh dah pancit sebenarnya...hikss

"dalam buku sekolah kitorang ada gambar bunga ni..." 

"dalam gugel pun ado...tapi hari ni kita tengok depan-depan rupa bunga ni...."


melengkapkan koroum...


perjalanan yang sangat berbaloi  ^__^


"besar tak bunga ni??"



yang pasti bunga ni lebih besar dari Samsung S3...  :)    kelopak bunga ni keras...sangat keras...


atas ni pun bunga Rafflesia jugak...yang besar tu bunga yang masih kuncup...yang kaler hitam tu bunga Rafflesia yang belum menjadi lagi...kaler hitam tu macam selaput bunga tu....bila dia dah masak ranum, selaput tu akan tertanggal sendiri...macam yang kaler oren atas tu....yang kaler oren tu tunggu masa je untuk kembang....

Budak yang bawak kitorang tu cakap, kitorang ni sangat bernasib baik sebab masa kitorang sampai ada bunga yang tengah kembang...setengah orang yang dia bawak, bila sampai je kat lokasi bunga takde yang kembang...semua kuncup...so tak berbaloi je penat-penat redah hutan tapi dapat tengok bunga kuncup...gituuu...syukur Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan dan dapat pulak rezeki tengok bunga Rafflesia yang tengah kembang...weehuuu!! \(^____^)/

lepas dah puas posing dengan bunga, dah puas berehat, amek napas, time to gerak balik shalet...badan aku dah menggigil kelaparan masa ni....padahal aku dah bantai sepinggan nasi lemak sebelum bertolak...adeyy (-.-")


tengok la perangai laki bini bajet otai masuk hutan pakai sandal...hahaha! dak encem pi pakai sandal yang kitorang amek masa pi Sepang Gold Coast....tengah jalan, tali sandal terputus sebelah...abeh berkaki ayam je la dak encem redah hutan....nasib la sandal free...idak la ralat nau nak membuang....kekeke!

kena gigit pacat?? itu sudah pasti....aku je tak kena gigit pacat....darah aku bersih....pacat hisap darah yang tak bersih jek....lalalalala!  v(^__^)"


perjalanan balik yang agak penat...memang dah lapar sangat masa ni...hahaha


saat dimana seluar ayah terkoyak...kahkah! eh! tergelak pulak...ampun! tapi memang dah bantai gelak pun masa ni....kekekekeke  *bertuah punya anak kan...tapi ayah aku pun duk gelak sekali...hukhukhuk*  :p


sampai separuh jalan dak encem mintak tumpang motor budak-budak yang bawak kitorang tadi....selipar dia kan dah putus tali sebelah...jalan kat dalam hutan berbatu-batu...luka pulak kaki dak encem ai tu nanti...nehi! nehi! 

ekceli budak-budak yang bawak kitorang masuk hutan ni ada 3 orang semuanya...sorang jadi leader jalan kaki depan sekali...lagi dua orang standby kat belakang sekali....yang lagi 2 orang ni naik motor...nasibbbbb dorang bawak motor...kalau tak terpaksa pulak dorang mendukung dak encem keluar hutan...ehh! mampu ke?? wakakaka!  v(^___^)"


ouh victory is ours!! tak sangak ada jugak pengalaman 'jalan-jalan tengok bunga Rafflesia'...kikiki!  eh aku memang ada pengalaman masuk hutan tau sebelum ni...masa aku kerja kat Sabah 3-4 tahun lepas...tak ingat dah....aku stay sana dalam 2 bulan...kena jaga site kat kawasan pedalaman....siap naik 4WD lagi...eh aku bukan takat jadi penumpang je tau...aku sendiri pernah bawak 4WD masuk hutan! haaa jangan ingat orang kurus kering macam aku tak mampu buat aktiviti mencabar ye...hahaha!

aku tak update sangat pasal kerja aku kat sabah sebab masa tu aku tak aktif sangat blogging...tapi tu pun ramai yang tergugat dengan blog picisan aku nih...tah hape hape! tak matang langsung! ngehhh!

apa-apa pun, aku sangat puas hati dengan pengalaman yang aku dapat...setiap pengalaman banyak mengajar aku tentang erti kehidupan....terima kasih Allah kerana sentiasa menjaga hambaMu yang selalu lalai dengan duniawi....subhanallah


yang baju oren tu lah budak yang jadi leader perjalanan untuk tengok Rafflesia..budak ni umurnya baru 17 tahun...muda laghik! aku lupa nak tanya nama dia apa...sebab tu panggil 'budak' je....huhu! ko tengok dia pun pakai selipar jepun je....hahaha  otai katakan! orang tempatan ni...memang otai la kan jalan-jalan masuk hutan....huhuhu   sebab tu aku cakap, yang pakai kasut ni selalunya newbie...kahkahkah  *taknak kalah tau!*  :p


oke tu je nak cerita....bye!







p/s:  apa aktiviti korang hari ni??? aku duk rumah je tengok tv...masak-masak...ecehh!



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Ayu azmir said...

wahh junggle tracking... pasti seronok... selamat tahun baru...

Ima Salsuzaima said...

wah..kali ni la.real punyeee..hihi

Kasih Lestari said...

Kat Pahang pun ada Raflesia?Nak kena pergi nih...mcm best aje tempatnya...

Yana Libra said...

wah..semata2 nak tengok bunga rafllesia je ke..huhu~

hazman fadzil said...

hurmm....nasib baik kat sini takde safety officer kan... kalau tak confirm kelam kabut nak cari safety boot....ekekekekeke

BoNDa.... said...

bila nak tambah lemak nie....hahaha kuat sungguh bertracking....hehehe

Rozuan Ismail said...

jungle tracking pakai sandal.meletop uols.haha

diana said...

mujur berselipar je,..buat nya berbaju kurung siap dengan selendang lilit2..cemana tu??

Cik Eka said...

amboi pakai sandal tu..kikikiki

kak,bau ape bunga rafflesia tu ye?

selalu orang kata macam ada bau sikit kan

UMIE SUE said...

Tempat praktikal su.oh! Raubku syg..hahaha!

eima said...

hahaha hebat ... akuingat bunga tu kat belah sabah je rupenye semenanjung pun adoooo

Rina Ellisa said...

sempoi la kak masuk utan pakai sandels jerk.. hihihihi :P

Mira Adzlia said...

wah..terbaik msuk hutan pki sandal je..hihi.

Ujang9897 said...

besar gila jamban gua..wahahahah

Hazmi Anas said...

mmg otai pakai sandal je redah hutan..x prnh dicuba org..

axie04 said...

rindunyer nak beraktiviti cam ni. dah lama sangat tinggalkan

sisR said...

Bertuahlah dapat tgk bunga beso tu...

aDisH.sHidA said...

laki bini sama je pakai sandal...gelak2 akak baca entry kamu nie yana..

mrs kayrul said...

untungnya dapat tengok bunga rafflesia secara life...jeolous tau..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015