Jan 16, 2013

Resipi Fruity Oat Untuk Papa...versi Masak Guna Periuk...hihi

Entry khas untuk dak encem...
sebab??
hari ni aku kena pi outstation ke Perak...
stay sana 2 hari 1 malam...
esok baru balik...
tapi sampai rumah mungkin lewat petang atau malam...
makanya dak encem lah yang kena ambil alih tugas menjaga Zafirah...
dak encem lah yang kena sediakan makan minum Zafirah,
stok² susu, untuk dihantar ke babysitter...
patutnya aku kena stay kat site 3 hari 2 malam...
sebab ada inspection siang dan malam....
tapi............
ai kan anak bos...
bos nak balik awal...
so ai follow bos je lerrr....ekekekeke~  #untungla  *lalalala*  :p

Risau gak aku nak tinggalkan Zafirah dengan papa...
aku tak yakin sebenarnya papa jaga Zafirah...wakakaka~  *keji*
nasib baikkkkkkkkkkkkk rumah MIL dekat!
selalunya bila aku outstation dak encem mesti tido rumah mak dia...
so mesti la kena angkut Zafirah sekali kan?
takkan nak pisah²kan pulak bapak dengan anak....hihi~

so papa! please......hafal entry ni....
sok pagi u yang kena prepare breakfast Zafirah!
jangan la duk harapkan mak...
sian mak~   :)


haa ni aku berjaya snap gambar packaging oat yang aku guna....blend siap-siap oat tu sampai jadi tepung.... :)


buah-buahan yang ada kat rumah tu...oh Zafirah suka sangat makan mangga...mama pun suka makan mangga...orang cakap selera anak tak jauh beza dengan selera mamanya....Alhamdulillah....senang kerja aku memasak! hihi~  :)


masukkan 2 sudu oat, buah-buahan secukup rasa (dipotong kecil²) dan sedikit air ke dalam periuk...air jangan letak banyak sangat....letak suku cawan je...letak banyak² kang jadi oat banjir lak...haha~  :p

masak dalam 5 minit atau sehingga buah-buahan jadi hancur...kalau nak cepat masak guna buah yang senang hancur macam mangga, pisang, pic etc...guna api kecil je ye! sentiasa kacau bahan² dalam periuk...kasi sebati kemanisan buah dengan oat...giteww~


bila dah masak, campurkan  1-2 sudu yougurt....taknak letak yourgurt pun takpe...  :)

tapi untuk Zafirah, macam biasa kena letak dalam thermos...sebab nak hantar ke babysitter...




good luck papa! ^__^







p/s:  setengah budak, prot dorang tak tahan makan mangga pepagi...sebab tu aku campur dengan oat...bukan lah bagi mangga semata...so far prot Zafirah tahan je makan mangga ke, limau/oren ke segala buah² yang berasid tu...ikut genetik mama kut....prot raksasa...kahkahkah~  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

13 comments:

eima said...

ayat tang last tu aku suka ... hahhaha'


harap2 zafirah cukup mkn la nanti kan .. memalam mesti zafirah rindu nk nenen

Nurul EL-Huda said...

heee, g0 papa g0..... c(:

PaPa Blogger said...

hehehe... abis la ujang kene buat..ekekeke

Minta jasa korang like: Like Gambar Amirah Banyak Banyak

diana said...

senang kalau ikut selera mama sebab pi mana2 makan mama je yang suap..heheh

Nadt said...

my saif pun suka makan oat ni. (^_^)

UMIE SUE said...

mau cuba..tenkiu yana resepi ni

J.M.R said...

harap ujang sempat hafal entri nih...

hazman fadzil said...

UJANG kena print post entry nie...kalau nak hafal mesti ada yang terlupa nanti....ekekekeke

nabilah_2908 said...

hrumm...mcm best je oat dgn mangga ni... :)

Fai CeritaCinta said...

hari tu baca entri akak pasal bubur zafirah, fai pulak yg teringin n masak untuk diri sendiri.. ni tgk entri bubur oat + mangga, plus yogurt pulak tu.. mmg meleleh air liur... tekak ibu mengandung ni pelik2 ek. nasib baiklah resepi akak ni senang2 je semua.. hehe...

Dkna Abza said...

macam sedap la pulak..

Nyamuk Terbang said...

orang tua macam kiter nie leh try tak??kehkeh

aizamia3 said...

buat papanya.. jangan lupanye.. kalau lupa on laptop bukak balik entry ni.. mamanya nak outstation jauh ni.. hikhikhik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015