Jan 3, 2013

Resipi Bubur Nasi Simple...

Sesuai dibuat ketika mak² nak angkut anak² pi travel...
tapi tempat yang boleh memasak la...
kalau tempat tu takde dapur, tak boleh memasak, kena fikir cara lain la ye...
kali ni aku nak share apa yang aku masak untuk Zafirah masa pi Raub hari tu...

kalau mak² yang otai mesti pandang sebelah mata je nak masak untuk anak...
tak perlu baca resipi aku pun takpe...hahaha~
tapi ni aku share untuk new mommies...
dan mana² mommies yang belum ada pengalaman membawa anak² kecik berjalan²...
cekidautttttt!~



Bahan-bahan (untuk sekali makan):
2-3 sudu besar beras (nak ganti dengan rolled oat pun boleh)
setengah batang carrot (atau apa² sayur yang senang dilenyek²)
2-3 sudu ikan bilis sangai

[notakaki] kat homestay Pulau Chekas takde disediakan peti ais...so aku bawak apa² makanan yang tak perlu letak dalam peti ais...

Cara nak buat ikan bilis sangai:  rendam ikan bilis dalam 30 minit dengan air sejuk (room temperature)....toskan...goreng atas kuali TANPA minyak....bila dah rangup, blend....siap!  [sumber: blog saya hot]  ^_^


mula² masak nasi dulu....lebihkan air dalam setengah periuk....oh periuk ni aku bawak sendiri dari rumah...chop board, pisau, bekas makan baby pun aku angkut dari rumah....hihi~


bila air mula mendidih, masukkan carrot....bila carrot dah lembut, nasi dah masak,  masukkan ikan bilis sangai....

lama jugak nak masak bubur Zafirah...aku guna api kecik je...dalam sejam lebih jugak la tunggu...sampai tertido bagai...hahaha~  eh bubur kena sentiasa kacau tau untuk pastikan nasi jadi lumat...Zafirah dah ada 6 batang gigi...so aku tak buat bubur hancur sangat....bagi dia boleh gigit², kunyah² jugak....korang boleh tambah air untuk adjust tahap kelumatan bubur  :)

lepas dah masak, biarkan sejuk sikit...lenyek² nasi dengan carrot...sedialah disumbat ke dalam mulut anak² anda....jangan lupa sebelum makan baca bismillah...

selamat mencuba! ^___^


****************************************************************************



aku perasan Zafirah suka makan bubur nasi....tak kisah la apa yang aku campur dalam bubur tu, janji NASI! bubur simple macam gini pun lajuuuuu dia makan...aku dah cuba buat benda lain macam nasi lemak, shepherd pie, keria labu, nugget ayam, puding roti...ehh senang cerita macam-macammmmmm aku dah masak untuk Zafirah...tapi dia TAKMO makan!! dia cuma makan bubur nasi sahaja! haihh...-.-'   tak kisah la sayang! senang kerja mama tak payah susah² Google resipi...bukan susah pun nak buat bubur nasi...huhuhu~  terliur je aku nengok mommies² yang rajin ni masak macam² untuk anak...tapi nak buat macam mana, Zafirah tak suka...taknak menyusahkan mama eh?? kekeke~  bagus! bagus! memang ikut perangai papa... :p

anak korang suka makan apa??  (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Cik Cammy Lia said...

belom ad ank lg hihi..coming soon

THE LEKAT LEKIT STORY said...

macam lala jugak dulu.. suka makan bubur nasi jer. nak2 lagi kalau bubur campur telur.. sekarang dah makan nasi.. senang sikit bawak jenjalan. :D

eima said...

nk lagi senang & cepat masak ...

sangai beras .. blend separuh hancur ... masak dgn bahan mudah lembut cam kentang & karot .... mmg itu aku baut waktu alisha travel ..dlm 20-25 minit ready...

pg2 pun masak dgn beras sangai jugak mudah masak dan fresh ...aku tak suka yg frozen2 ni..less nutrien

YanaUjang said...

beras sangai pn 1 alternatif jugak..tp sy mls nk buat beras sangai..kekeke! xpe akn dtg cuba rajinkan diri :p

diana said...

maisara dulu suka makan sup.buat sup ayam atau telur lepas tu nasik tu masak sampai lembik.sampai sekarang dia suka makan gitu..hahha

UMIE SUE said...

Aqilah skrg dtg peel xnk mkn xnk susu.pening2

D Yatie said...

arissa pun lebih kurang mcm tu jugak...tp beruntungnya awak leh masak hari2 untuk zafirah.. :(

UniMeOw said...

anak uni suka makan ikan...huhu
(anak kucing je uni ada..)

MAY said...

Wah..gud gurl die.smoge my new bb nnt baik mcm tu jgk..

ViRuS DeTeCTeD said...

Tukar papan potong yg baru yana...akk dulu mcm 2 gak..bukti kite slalu masak..tp chef2 x bkenan..huhu..

Hafizah said...

same kes mcm Aisy..tekak melayu.
nk nasik jugak.haha..

BoNDa.... said...

bertambah mantap ler zafirah nnti...mak dia jgk maintain slim....hehehehe

shazrina said...

haaa nanti ler kite buat untuk anak kite ...hihi

Aty_Fared said...

Same mcm qaleef..suker bubur nasik..:-)

drNajmi anuar said...

anak sy pun suka makan bubur nasi..pendek kata 1 hari memang habis lah 1 cwn beras tu jadik bubur die makan c:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015