Jan 23, 2013

Snek...Epal Kukus


aummmm!! nyam nyam~
feveret snek Zafirah masa kini...
EPAL KUKUS! yeyy!
mahap lah gambar selekeh sikit...
sebelah tangan snap gambar, sebelah tangan lagi duk suap makanan Zafirah...
tak fokus sangat...kikiki~

nak resipi?? haha~
kacang putih je nak buat epal kukus...  :)
tapi....
ai nak share jugak lahh!
sharing is SEXY! ^___^


 bahan² yang diperlukan dah tentulah EPAL! hahaha~
sekali buat aku guna 2 bijik terus...
sehari je boleh habis 2 biji epal...pfftt~
aku pun tak tahu la mana Zafirah sorok makanan yang disumbat banyak² dalam mulot dia tu... -.-'

oke lepas tu kan korang potong la kecik² epal ni...
potong dadu bak kata chef²...
sekecik² dadu lah kan...
senang nak ngappp! :)


lepas tu kukus selama 30 minit...
atau sehingga buah jadi lembut...


setiap hari aku bekalkan epal kukus untuk Zafirah makan petang²...
atau bila² dia rasa nak mengunyah...haha~
kalau pi jalan² pun aku bawak je bekal epal kukus...
lajuuuu dia makan!
baby yang takde gigi pun boleh bagi epal kukus...
make sure kukus sampai buah betul² lembut...
kalau dorang taknak kunyah pun takpe...
sebab epal tu memang dah sangat lembut...
hisap² pun dah boleh hancur...giteww~  :)


Selamat mencuba! (^^,)






p/s: Zafirah tak suka makan epal mentah yang masih keras...sebab tu aku kukus kasi tekstur buah jadi lembut...  :)

p/s:  esok cuti...meleret sampai senin...yeyyy! boleh main gomol² dengan Zafirah and papa...eh! O_o'



Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

11 comments:

Anum said...

nyum2

Nurul Ain Ain said...

Amboooiii..... kemain suka zafirah si baby bam bam makan epal kukus ya......makin sehat la badan lepas ni....ngeh3~~
muahhhhh3x for zafirah :D

Cik Cammy Lia said...

ad jugak ea kukus epal? hehe... 1st time dgr...comey budak zafirah ni...bulat tol mukanya

ieda immi said...

snack terbaik !
tapi x leh banyak ;)

semangatlahh zafirah nanti ;) alhamdulillah kalau dia suke ..

UMIE SUE said...

heee.aqilah mkn mentah2 je..walaupun sblm ni xde gigi..hehhe
nnt cube kukus nk tgok reaksi dia pulak

Fai CeritaCinta said...

senangnya..!!

kak yana, share la lagi resepi2 yg akak selalu buat untuk zafirah.. blh fai kumpul.. hehe :-)

eima said...

alisha dulu aku penah try tp budak tu refuses utk beberape kali aku try .. mencebik2 mulut ...masam kot tu die tak suka ....zafirah ni cam mak die semua bedal

diana said...

tak sabar nak buat untuk Mikhail nih..macam2 resepi dah akak simpan nih..heheh

Nyamuk Terbang said...

makin bulat zafirah..mummy dia suka masak macam2

aizamia3 said...

baca entry ni terasa nak cuba buat.. tapi bukan untuk dak Nuha tapi untuk mak budak.. wakakaka..

nabilah_2908 said...

wah...seronoknya cuti sapai hari isnin... :)

rajin Yana sedikan makan Zafirah...bagus tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015