Jan 18, 2013

Sayang Anak, Tinggal²kan....tapi Rindu woooo!! T_T

Pengalaman berjauhan dengan anak adalah suatu yang amat menyeksa jiwa aku! serius! tak pernah lagi hidup aku kosong tanpa suara comel, tangisan dan jeritan Zafirah...ouh tiba² ayat aku macam tulis skrip cerekarama  -.-'


 ni lah punca aku terpaksa tinggalkan Zafirah dengan papa...

Ada internal inspection....real inspection akhir bulan nanti...tak pun awal bulan depan...so akan ada kali ke-2 untuk aku tinggalkan Zafirah dengan papa! huwaaaaa!! T__T

Terima kasih bebanyak to my MIL, FIL and adik² ipar sebab tolong jaga Zafirah sampai tak cukup tido! mintak mahap la kalau menyusahkan...tapi memang kena tolong jaga lagi akhir bulan nanti....ngeh³~  mamanya pi kojo...bukan pi holiday...harap memahami ye  :)


 saya BUKAN budak IT...noktah! :)



Sebelum masuk site, ada safety briefing kat site opis oleh safety officer...simple je briefing nya....dia nak pastikan semua orang pakai pakaian lengkap (safety shoes, safety helmet, orange vest) dan cara² handle emergency masa dalam terowong nanti...  :)


 portable toilet

Sebelum pi site make sure kencing awal² kat site opis...kalau tak, sila la membuang kat portable toilet...ewww aku tak pernah dan TAKKAN masuk la portable toilet ni....kalau laki senang kot nak kencing merata²...dalam botol pun boleh! kalau perempuan?? adess~  harap berhemah dikala membuang sisa² anda ye...hahaha~  :p



First time jalan sebelah rail kereta api...siap naik turun rail, posing² amek gambar...pheww~  sangat berharga pengalaman tu...jakun?? dah memang aku jakun pun! ada masalah?? hihi~


dalam tunnel...tak silap aku menatang ni ialah test train...bila rail dah siap kena la test tengok betul ke train boleh lalu...giteww~  tapi ni bukan bidang kerja aku...so abaikan! haha~  :)


Check point pertama (CP1)...


barang² yang diimport dari KL semata² untuk inspection...pffttt!


susun barang² tadi kat point yang dah ditetapkan....aku tengok je orang buat kerja...mem besar lah katakan...lalalala~  :)


 Hot Wire Anemometer...tau fungsi menatang ni?? aku pun baru tau semalam! ngeh³...fungsinya untuk membaca halaju angin....wuiii dalam tunnel ni sejukkkkk...beranginnnnn je...first time rasa seronok duk site lama²....air pun tak minum sangat sebab takut nak terkencing...toilet kan jauhhhhh!! kahkahkah~   :p


 eh apesal aku macam berdiri senget?? haiyaaa no wonder la bacaan salah! oppss! hahahaha~  deng! (-_-") 


 satu lagi alat yang kitorang guna ialah benda tembak² yang macam dalam gambar tu...aku tak hengat la nama menatang tu apa...fungsinya untuk check suhu api dan sekeliling api....untuk check suhu api, kita kena lah ada api...kalau takde api ko nak check suhu macam mana?? ye dak?? :)


oh dalam tunnel memang kena pakai mask...sebab habuk banyakkkkkk sangat! especially time dorang turn on jet fan...kipas untuk sedut dan tolak asap keluar bila kebakaran...tu lah jet fan...habis berterbangan habuk² siap masuk mata bagai...adehhh~  -.-


 masukkan minyak tanah dalam bekas secukupnya...lagi banyak lagi bagus...eh!


 then bakarlah bekas tadi tu...ni konon² train terbakar! siap buat simulasi asap bagai....kita amek point yang paling kritikal...nak tengok jet fan dorang berfungsi dengan baik ke idak...


habis hitam dinding² tunnel...kehkeh~  lepas 15 minit gitu selesai la inspection....kejap je pon! tapi duk menunggu orang tu, orang ni, call² control room bagai...kemain lama!! daripada pukul 9am start setting² barang segala, pukul 2.30pm baru settle segala mak nenek inspection! grrrr~   aku lapar sebenarnya...breakfast makan roti canai sekeping je...patut belasah nasi lemak sekali...adehh silap!


so....apa kerja aku sebenarnya???hahahaha~
korang ghase??


*jangan biarkan misteri menyelubungi hidup anda  [tiba²]*



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

20 comments:

Nur Emilya said...

Ha'ahkan. Kak yana dalam bidang kerja apa eh? Hihi. Nampak adventure je hihi.

SITI SALIHAH AHMAD said...

constultant dalam civil engineering... teka saja.. maaf kalo salah..

anna hashim said...

akak safety officer..hahahahhaaa
takpun Q.A

lalink7 said...

Hebat wanita kan..jaga anak boleh..keje mcm laki boleh..hehehe..

pena rozie said...

Keje ape ek.... Ke engineer????

Ema Blog said...

kerja yg sangat mencabar...

Anum said...

wow hebatnya keja dia
saya kagum ngan wanita mcm nie

LisaLisut said...

hi yana,
i just read your blog yesterday masa aty tnjuk link resipi baby.n im hooked! hahaha.will continue read your blog lps ni.lol.

mcm menarik kerja u ni.i xtau nama spesifik kerja u ni yg i tau sure related to engineering lol.

kuala kangsar! kampung husband i hehe.bila nk siap ni,bole kitorg balik kuala naik train.hahaha

Nyamuk Terbang said...

itu lah nak tanya jugak..akk nie kerja apa

e k i n ♥ y u s r i said...

BOMBA!
hahahaha
gurau2 je yana

caHAYA said...

first time komen sini... ;D

kite dlm course yg same (civil engineering kan?)..tp sy x abis study lg..mybe akk consultant ?
muehehe..suke aty je ~~

eima said...

QA kot tak pun engineer kot... tah la nanti aku pi tanya datin la

hazman fadzil said...

pulun makan doyan laaa.... tapi kan bila aku tengok safety boot memang aku teringat la kisah ko kena sound ngan safety officer....hehehhee

ieda said...

kerja dikk .. nak buat macam mana
zafirah pahammmmmmmmmm ;)

Ujang9897 said...

mesti suri rumah ni

Sabihah said...

ni lebih kepada testing mechanical equipment je..hehehe...

Sedih kan bila kene tinggal anak,tp apa bleh buat...keje kan?^^

Liyana said...

QA kot...hehe
mcm adventure je..tp fanassss o keje lua. fitam mak. hahaha

mrs kayrul said...

tengok saiz badan yana mesti org syak keja kat pejabat jer tapi realiti gempak gak

aizamia3 said...

tak dapat nak teka.. sebab tak tahu.. apa yang boleh bagitau.. moga berjaya dengan apa yang diceburi.. moga setiap langkah diiringi dengan lindungan dariNYA..

aDisH.sHidA said...

pergh mencabar jugak tu keja yana...1st time yana pakai safety jacket tu....mcm tak percaya je hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015