Jan 11, 2013

Breakfast Fruity Oat with Yourgurt untuk Zafirah

Idea asal aku amek dari Blog Saya Hot...
aku alter sikit ikut selera Zafirah...
tak susah pun resipi ni...
boleh buat sambil pejam sebelah mata...
kalau pejam dua² belah mata memang kompem takkan siap la breakfast anak uols...muahahaha~

oke jom cekidaut bahan² yang diperlukan...


bahan utama dah tentulah OAT....aku guna rolled oat jenama Anzen, packaging biru....agak susah nak cari jenama tu...sori la aku dah buang pulak peket oat tu so tak boleh nak snap gambar....kalau korang perasan oat aku tu macam susu tepung je kan?? hihi...aku blend siap² sebab Zafirah tak boleh nak makan lagi texture kasar² ni walaupun dah ada 6 batang gigi....aku risau dia susah nak telan and perut dia susah nak hadam...haaa mama nya yang riso lebeyyy! kekeke~  :p


watak seterusnya ialah buah epal bersaiz kecil...nak guna buah lain pun boleh....nak campur² buah pun boleh....terpulangggggg! ^_^


yougurt...yang ni optional....watak tambahan je ni....taknak letak pun boleh....  :)


Cara-cara membuatnya:


- letak 2 sudu oat dalam satu bekas
- campurkan dengan air yang panas mendidih....setengah orang prefer masak dulu oat atas api...terpulang lah cara memasing....


- campurkan buah epal dengan oat tadi
- then kukus selama 30 minit....atau sehingga texture buah epal menjadi sangat lembut....
- aku sangat suka guna pengukus...tak tahu lah kenapa... aku rasa berkukus ni sangat ohsem! hihi~

"kalau takde pengukus??"

oke alternatif lain, korang rebus je la oat dengan buah² tu dalam periuk...settle! :)


bila buah dah lembut, lenyek²kan....lenyek gitu² je...texture buah memang dah jadi sangat lembut lepas dikukus...baby nak kunyah guna gusi pun boleh ...dun worry!  :)


campurkan 1 sudu yourgurt...gaul²kan hingga sebati...dan tersedialah untuk di ngappp oleh si comel anda...ecehh~


aku masukkan dalam thermos untuk bagi ke babysitter Zafirah...thermos jenama Gourmet yang mahal mencekik tapi hanya boleh digunakan di Malaysia...grrr! aku beli ni pun semata² nak pi London hari tu...tapi tak berkesan pon!! tak sampai 5 minit makanan dalam tu dah sejuk! grr grrrr~  -.-

kalau ikut pada kotak, thermos ni boleh kekalkan haba makanan sehingga 6-7 jam gitu...untuk breakfast Zafirah memang lepas masak je, panas² tu aku masukkan dalam thermos...bila² dia nak makan tak perlu risau makanan dah sejuk ke hape...giteww~  :)

oh Fruity Oat ni boleh diberi kepada baby berusia 7 bulan ke atas...kalau anak uols takde gigi, pastikan oat tu uols blend hancur², buah² tu pun kasi lenyek hancur²....

Selamat mencuba!! ^__^



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

Faizal Fredley said...

kalau mcm tu baby yg berumur 8 bulan mcm i pom boleh cuba kan..hih...nak try buat jugak nnti balik kg ni

Liyana said...

tgu lagi sebulan boleh try ni.. skrg tgh giler carik resepi baby, ahaks

diana said...

AKAK ANAK KEDUA BARU NAK CUBA RESEPI2 MACAM NI SEBAB MASA MAISARA DULU MAKAN NYA CEREWET SANGT...NAK BUBUR NASIK JE..MASAK YANG LAIN BUANG KE TONG SAMPAH JE..DIA TAK MAU..MINTAK2 MIKHAIL NAK MAKAN MACM NI..

eima said...

ALISHA TAK SUKA OAT... TATAU NAPE ... DAH MEMACAM RESEPI AKU GUNA .... BUBUH PISANGLA ..PEAR LA...SEMUA DIE TAK MO ...SEKARANG NI TGU MAMA SEMANGAT NK JG JANTUNG JE MKN

Aireen Osman said...

salam kenal semua ;) hrmmm macam sedap je oats and apple. So basically dia adalah puree la ek? Aireen belum ada anak lagi tu yg tak berapa nak tahu...doakan turn aireen pula ye

jemput lah ke www.aireenosman.com
aireen baru lagi membloggingkan diri heee

Aty_Fared said...

Terus mssg asben soh belikn yogurt blk keje nih..:-) tq info...:-)

mrs kayrul said...

hadif dah setahun lebih tak pernah bagi cuba lagi oat nie...

aizamia3 said...

tak pernah try oat lagi..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers