Nov 21, 2013

Island Hopping dengan Speedboat, Phuket

Assalamualaikum...


Entry ni banyak gila gambar....amek masa yang teramat lama untuk edit gambar²...sebab banyak sangat...err tu ayat mintak simpati supaya korang menghargai setiap gambar² yang aku upload...wakakaka~  *apakah~~~*  :p


Hari ke-3 di Phuket...hari Sabtu 9/11/13...bangun seawal boleh....breakfast laju² sebab dah deal orang datang pick up pukul 7.45am....


eh lupa nak cerita...kitorang beli tiket Island Hopping sehari sebelum....memang kena beli awal sebab ko akan spent the whole day untuk Island Hopping...area Patong bersepah booth jual tiket Island Hopping...pandai² la korang pilih pakej dan harga yang paling berbaloi....kitorang beli tiket kat booth depan Hard Rock Cafe...1150 baht = RM115 per person....macam biasa tawar menawar adalah kemestian! harga asal orang tu letak 1300 baht....ingat nak mintak kurang sampai 1000 baht tapi tak dapat...dengan Zafirah dah mula melalak...mengantuk sangat agaknya....susah nak bersyair, berpantun dengan si penjual untuk kasi harga kasih sayang kat kitorang...hahahaha~   tapi dapat harga 1150 baht tu pun dah oke sebenarnya...  :)


Maka pada hari yang ditunggu², memasing dengan muka eksaited tercongok kat lobi hotel tepat jam 7.45am menanti transport untuk ke jeti....memang on time la driver sampai...terbaekkk!  :)


jauh jugak perjalanan dari hotel Baan Laimai ke jeti....dalam 45 minit gitu....sampai je jeti kitorang dapat sticker kaler pink....kena tampal kat lengan (macam dalam gambar tu)....sebab ramai sangat orang so dorang kena divide setiap kumpulan dengan sticker kaler² macam ni....anytime nak panggil naik bot dorang just mention kaler sticker je....jadi kita kena alert jugak la muka² yang ada dalam group pink ni...  ^_^


satu² nya kedai yang ada di jeti....nak beli stok makanan untuk korang or untuk bagi makan monyet and ikan boleh beli kat sini....sebab kalau dah sampai pulau harga barang adalah sangat mahal....kebetulan masa ni duit kitorang dah kering kontang!!! kahkahkah shopping tak hengat donia...pastu lupa nak tukar duit...eh kalau nak tukar duit kat Phuket lebih murah banding Malaysia...wewewe~  mujur laa ada kawan opis aku yang bawak stok duit lebih....so duk pinjam duit dia je laaa....dalam kata takde duit tu nafsu membeli tetap ado! hahaha tah pape! :p


apa tah nama menatang ni...aku panggil kaki itik...hahahaha  harga sewa dalam 1000 baht = RM10+...kot la korang risau terpijak benda berduri dalam laut...apa tah nama binatang berduri tu...bahaya jugak la kalau terpijak...sebab duri tu ada bisa...kitorang tak sewa pun kaki itik ni....perasan expert berenang...ngeh³~


dalam 10-15 minit melepak kat jeti, baru lah kitorang dipanggil untuk masuk boat....kitorang amek pakej yang naik speed boat...ada lagi satu pakej naik cruise...yang tu murah je...1000 baht = RM100+ includes lunch...tapi tak singgah banyak pulau....pi satu pulau je tak silap...terpulang la korang nak adventure yang macam mana...bagi aku naik speed boat lagi best! ^_^


tour guide kitorang hari tu....

"my name is Darling...if I want to call you darling also can haa??"

mengarut je kerja mamat ni...tapi sangat fun!! nama dreber boat Mr. Schumacher....sukati dorang je nak boh nama apa.... hahaha~


anak beranak with sunglasses....aku and dak encem beli sunglasses kat Patong Top Shopping Paradise....Zafirah punya spek beli kat uptown Mines je...miahaha~  


aku bawak bekal sepeket besar biskut cream cracker....Zafirah suka sangat dengan biskut ni....sepanjang perjalanan pi pulau memang dia duk melantak biskut ni je...huhu~  eh kalau korang bawak anak kecik memang aku sarankan bawak bekalan untuk anak² makan dan minum atas bot...perjalanan dari pulau ke pulau adalah sangat lama....kesian tau dorang lapar atas bot~   :)


perjalanan dari jeti ke pulau yang pertama ialah sejam! tu sampai ngantuk² layan angin laut...nyaman oiii...ramai jugak yang mentido masa ni...hahaha~  Zafirah tu duk layan mata je...aku ingat dia nak tido...rupanya dia pun menikmati pemandangan indah ciptaan yang Maha Esa...Subhanallah~ cantikkkk sangat!!


pulau pertama yang kitorang singgah is Phi Phi Island....seluar tu aku beli kat area Patong beach....200 baht = RM20...oke laa...tak silap kat KL harga seluar gitu agak mahal....RM25 ke atas...hikss~  saja gatal pakai seluar hawaii...santai...berangin je pakai seluar ni...kalau basah pun tak nampak melekat²....nice sangat! ^_^


first time Zafirah jumpa laut, pantai dan pasir...punya la takut dia nak pijak pasir tu....grrrr~   


batu² tu memang agak tajam...kahkah  saja mama buli Zafirah...nak berdukung je...letih oiii!! -.-'


Kitorang stop kat pulau ni dalam 30 minit je...lepas tu kang krew² boat memekik² la panggil group fink suruh naik boat...huhuhu~  comel je keadaan tu...macam rombongan kanak² sekolah~   :p



kan sudah ku bilang pemandangan teramatlah cantik dan menenangkan....tengok air laut yang super jernih sehingga nampak batu karang di dasar....masyaAllah....indah sungguh ciptaan Ilahi~  


Ekceli Phi Phi Island ni terdiri daripada beberapa buah pulau....Phi Phi Don, Phi Phi Leh, Koh Bida Nok, Koh Bida Nai, Mosquito Island and Bamboo Island....penjelasan lanjut korang baca sendiri lah kat web >SINI<  dasar pemalas nak menaip...kuang³...aku tak ingat pun kronologi aktiviti kitorang hari tu...so ko baca je la yeh kat link aku bagi tu....hihi~


ini ialah Monkey Island!! masa untuk bagi monyet makan!! seram oiiii...hahahaha~  monyet bandar pun aku seram apa lagi monyet hutan, liar macam ni....eeiii peluk Zafirah kuat²! hahahaha~   kitorang melepak sini dalam 15 minit gitu je...


next stop is....errr....tak ingat pulak aku nama tempat tu....hahahaha~


bagi makan ikan....haaa ni part yang ditunggu² nihhhh....


SNORKELLING TIME BEBEH!!!!!  yahoooooooooooooo!!! ^_^


muka bajet konfiden, expert...padahal 1st time aku snorkelling...aku pernah scuba dive je sebelum ni...snorkelling belum pernah lagi...pelik kan?? hahaha~  dak encem pun 1st time snorkelling...kawan aku sorang tu je dah pernah snorkelling beberapa kali....dah la air laut tu dalam oiiii...tak jejak dasar laut langsung!! dalam kata tak reti berenang bagai tu, masing² sarung je live vest, goggle and dusshhhh!! terjunnn masuk laut!! jeles sangat tengok ikan² berenang...heii mana aci!! iols pun nak join ikan berenang!! miahahahaha~   ikutkan bendera merah tengah menziarah time ni....tapi tak tahan oii tengok air laut...belasah la bendera merah ke, bendera kuning ke....tetapppp nak terjun!!  :p


Dorang bagi masa dalam 15 minit gitu untuk snorkelling....kejappppppp je!!! tak puas!! hahahaha~  lepas snorkelling haruslah lapar! lagipun dah tengah hari....so it's makan time!! yeaaaa!! ^_^


Tonsai Bay....semua orang lunch kat sini....pun dah diasingkan halal and non-halal food....  ^_^


dalam 30-45 minit kitorang melepak pulau ni....makan lah sekenyang² nya....


next stop ialah Khai Nok Island...pulau terakhir untuk trip kali ni.... :)


perjalanan ke Khai Nok Island dalam 45 minit....Zafirah keletihan...semua orang pun keletihan sebenarnya....biasa la kan prot dah kenyang...hati pun senang...mata pun suram...mihmihmih~  pandai pulak iols bersyair   :p


cantiknya!!!! menurut Mr. Darling, segala aktiviti yang nak dijalankan di sini semuanya memerlukan duit!!! nak pi toilet pun kena bayo!! what??!! aku memang nak terkencing dah time ni...adoyaiii~!! -.-'


ada disediakan payung sepanjang pantai...satu payung untuk 2 orang....150 baht = RM15+....kitorang share berempat untuk satu payung...dah kata duit kering kontang kan....mengharapkan ihsan kawan opis aku, Su untuk tolong membayo duit sewa payung....kihkih~   kitorang diberi masa 1 jam 30 minit untuk melepak kat pulau ni....free and easy....ikut suka la nak buat aktiviti apa...snorkelling ke, bagi makan ikan ke, berjemur ke...cuaca masa ni panas terik!! 


mr. Darling ada pesan,

"if you want free toilet...u go into the water...freeeeeeeeee!"

dan aku ikut nasihat beliau....KAHKAHKAH!!  >_<


eh buat pertama kalinya Zafirah berendam dalam laut....
tengok muka memasing mula menggelap! (-_-")
bila time nak naik boat Zafirah macam takmo keluar...
dia tak puas berendam....ceh! awal² tadi kemain takut...
dah syok berendam sampai hitam takmo keluar air pulak...haiyaaa~


perjalanan dari Khai Nok Island to Phuket dalam 20 minit...dekat je...
tak sempat pun nak mentido...just enjoy the sceneries...  :)


si Darling ni tak habis² mintak good tips kat para pelancong...ada sekali tu dia borak dengan kitorang...bila dapat tau kitorang dari Malaysia terus dia keluar statement gini...

"Malaysian people are good...love to smile, very nice...only one thing that Malaysian is no good..............u never give good tipssss...hahaha"

choi~!! tapi memang tak dinafikan....budaya Malaysia mana ada duk bagi² tips kat orang!! lagipun currency Malaysia dengan Thailand tak jauh beza pun....rugi je bagi tips...hahaha~  aku pi Indonesia pun takde nak bagi tips² bagai...tak kose! hari tu dak encem bagi 20 baht = RM2...wuii punya la dia merungut....!!

"heii malaysia....malaysia....malaysia....only 20 baht.?? our crew work so hard u know...give good tips laaa..."

kahkah...wakluuuuuuuuuu....kitorang ikhlas banyak tu je....kang bagi lebih jadi terpaksa...tak ikhlas....cannot laa gitu...memberi kena ikhlas ye...muahaha~


Kitorang sampai hotel dalam pukul 5pm gitu....tak sempat berehat....terus kena bersiap untuk dinner...bos belanja!


next entry plisss!! (^^,)





p/s:  dak encem cakap pengalaman island hopping kat Malaysia pun boleh dapat...harga lagi murah yu! ^_^

 Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

PinKy MoMMa said...

suka pulak gbr korang kiss zafirah tu huhuhu..sweettt lahai..

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

Cik Asma BLuppy said...

subhanallah. cantik nya permandangan. nak ke sane jugak la satu hari nanti.

Cik Eka said...

fuhh seronoknyerr...

dahla cantik gile sume tempat ni.

eram plak eka tengok.
kelakar gambar zafirah atittt atittt

cplud miera said...

wah2 seronoknya island hopping. hohoho

Nurulhuda Abdul Latip said...

Eh kira baik ujang nak bagi tips kan, itu pun nak berkira hehe

♫♪ ~ Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

HAHA... comelnyaa zafirah .. dah besar dah dia ni kak... dulu sebelum nikah lagi sy tahu akak yana.. sekrag smpai dah bsor dah anak sorg... heheee...


have a nice day kak yana :D

hazman fadzil said...

cantik jugak pulau tu... next time kalau nak pegi snorkelling yang okey cuba kat pulau redang punya...amik 3hari 2malam...best gak

Cikda said...

1st time singah sini.. wahh bestnya dan cantik sungguh gambar2 tu.. zafirah tak meragam pulak ek naik bot lama2 tu.. baiknyer dier.. mak dier pun happy lah..

Fazleyatul Aini said...

crystal clear lautnya sangat cantik !

eima said...

org thailand mmg suka mintrak tips .. even kat imigresen diorg ....

::EIDA:: said...

smart gak sunglases zafirah! hihihi

EZAN IDMA said...

snorkeling paling syok!!!! nak pegi nnt boleh refer sini hihi, btw ujang kemain menguap kakaa

Liyana said...

zafirah comelnye dgn sunglasses pink dia.. hehe

gambar bertiga yg kiss zafirah tu sweet angatt

amal said...

uii syoknyaaaa!!! zafirah good girl eh pegi tpt2 camni. kalo shaheem tak taulaaaa. kundasang pun dah melalak haha.. eh eh gmbr yg bertiga tu comel sgt!! kalau buat photobook sesuai jadi cover tuh hehe

Chekgu Azrine said...

Ni yg bt gedik nk g thailand nih...huhu

♥ ♥ ♥ My Sweet Touch ♥ ♥ ♥ said...

As salam... Wah bestnya! 😘... Berapa harga tiket Phi Phi Island Tour utk kanak-kanak umur 9 tahun, 6 tahun dan 3 tahun... Terima kasih... 😊

♥ ♥ ♥ My Sweet Touch ♥ ♥ ♥ said...

Cantik sangat!

Yana Ujang said...

Err klu nk tahu harga tiket boleh call orang sana kot...saya xtau detail harga...sy pelancong je kt sana...haha adoyaii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015