May 7, 2013

Pengalaman Mengundi

Assalamualaikum....

Hari ni orang Selangor rasa Tuesday blues...sebab Monday dah holiday...'blues' tu transfer ke hari Selasa lah yek...bahaha~

Tahun ni first time pi ngundi...haruslah teruja lebih! lagipun tahun ni semangat PRU tu lain macam sikit...tahun 2008 aku tak rasa semangat pun nak turun ngundi....pagi Ahad, 5 Mei tu semangat gila bangun pagi...dah macam nak pi beraya! cuma tak pakai baju raya je...hahaha~

Aku satu family pi mengundi kat SMK Seri Indah, Seri Serdang....dak encem and semua family mertua aku pi mengundi kat sekolah Sungai Ramal, Bangi...nasib lah Serdang and Bangi tu tak jauh mana...huhu~



Aku sampai sekolah ni dalam pukul 10am gitu...ramai orang hoiii~  beratur kemain panjang! Zafirah pun kemain eksaited nak mengundi...weehuuu!

Bilik mengundi dibahagikan mengikut tahun kelahiran....nasib lerr umur aku and adik aku beza 2 tahun je...memasing lahir tahun 80-an....so dapat lah pi saluran yang sama....mak ayah aku lahir tahun 60-an...pun dapat saluran yang sama....senang woo bila satu famili saluran dekat²....aku duk risau nak menjaga Zafirah ni haaa....dia bukan reti duk diam! hehh~



Tapi satu benda la aku tak puas hati masa pi ngundi hari tu...dorang tak bagi priority langsung untuk parents yang bawak baby! ko bayangkan aku kena mendukung anak aku nak dekat sejam! kadang² aku bagi je Zafirah bertatih...tapi letih jugak la nak kena ikut dia berjalan hulu hilir tu kan....aku punya tempat mengundi kat dalam kantin....tah berapa kali Zafirah tawaf kantin pun tak tahu la kan....siap selongkar segala pinggan² yang ada atas meja...nasib la haiii makcik² kantin...siapa suruh dorang tak bagi priority kat saya!

Syukur jugak ada adik aku yang saluran sama...kitorang gilir² je melayan Zafirah....aku perasan dorang cuma sediakan bilik khas untuk warga emas je...and untuk ibu peknen dorang bagi priority...erm ada je polis duk jaga area kantin ni....nak kata tak perasan macam tak logik...sebab aku sorang je bawak anak time ni! aku siap tegur pak polis situ...cuma aku ingat tugas dorang hanya lah menjaga keselamatan!

Aku post gambar atas ni kat FB....ramai jugak yang senasib dengan aku....ada setengah tempat, staff² yang bertugas sangat alert and memang bagi priority untuk ibu² yang bawak baby, OKU and orang peknen...hehh~   susah sangat ke nak alert benda² macam ni hek?? dah la aku tengah lapar time ni...tak sempat bekpes kat rumah...menggigil² badan aku letih + lapar...dengan Zafirah yang melasak nya...masuk je dalam bilik ngundi terus aku tanya staff SPR, "kenapa tak bagi priority eh kat orang yang bawak baby??"..... ko tau apa respon dia??

senyum...macam takde apa² jadi...macam benda aku cakap tu remehhhh je! puiii~




Tengok la muka Zafirah...ce korang compare gambar awal tadi dengan gambar ni....daripada comel² terus jadi serabai...! menunggu punya pasal...! jari aku comot sebab terkena lutut Zafirah...bahahaha~

Ku kira...akan datang kalau jadi lagi macam ni baik aku potong line je...dorang tak bagi priority, aku sendiri yang mintak priority tu...akan datang tu lagi 5 tahun la...PRU14 pulak...hari tu aku takde la buat gitu....dah kata first time kan....nebes...muahaha~  :p



Lepas settle undi, ayah bawak kitorang 'brunch' kat Puri Pujangga, UKM...otak aku tengah tepu masa ni...aku follow je mana ayah nak bawak...janji dapat makan...! Zafirah lena mentido...masuk je kereta terus dia mamai and lelapsss! memang dari masa beratur lagi dia dah mengantuk...mengamuk² dia tahan mata....sabo je lerr~

Malam tu, tunggu keputusan PRU yang super lembab!! motif keluarkan result DAP awal²??? ceh~

PR menang besar di Selangor...aku bangga jadi anak Selangor...Bangi and Serdang dimenangi oleh PAS....syukur Alhamdulillah! terus aku lupakan kesengsaraan beratur lama²....muahahaha~

So lepas ni, berdamailah sesama kita yek...yang duk benci² tu, muhasabah diri, istiqomah, kekalkan silaturrahim sesama kita....jangan jadi budak² boleh?? kawan² aku pun ramai je yang berlainan fahaman...jangan kata kawan², family aku sendiri berlainan fahaman dengan aku....pilihan memasing....takde pulak aku duk putus silaturrahim dengan dorang....nak unfriend ke, unfollow ke....hishh bebudak sangat!! pi add friend, follow kawan tu balik!

Mohonlah jadi bijak dan grow up pelisss! peace! v(^_^)








p/s: dakwat kat jari aku tak hilang lagi...malas pulak aku nak menyental....hoho~


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

20 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

si comel pangkah apa sayang??? alhamdulillah... moga lebih banyak majlis2 agama utk warga Bangi selain drp pembangunan material.

pacificblue said...

Alhamdulillah dkt sk jln 4 org pregnant m ada baby diberi keutamaan....sentiasa alert n tanya pada para pengundi jika ada sebrg mslh...

Alhamdulillah sygi bangi n slangor...

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak, kesiannya. ramai terkena mcm ni. ada kawan pregnant saya siap takdapat potong Q, lg sian dia. usung perut dekat 2 jam. sedih btol tgok pihak berkuasa tak alert, cmni buat kita malas nak p undi ... syukur, Pas menang dikawasan saya, Sg Bloh.

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah dah jalankan tanggungjawab

:: Riri-Fatieha ::~ said...

owh kesiannya.. kt tmpt sy ibu mengandung dan yg bawa baby di utamakan. x perlu beratur panjang..

eima said...

hmm kadang tu aku tak paham ngan org melayu yg sokong sesuatu parti dan kesan nye jati diri kita bakal dijajah .... pilihan biar bernas ... jgn kerana fahaman kita bakal tergadai ....

Lya Colours said...

aku tengok kat tempat aku, orang yg bawak baby, mengandung, org tua, org yg kurang sihat (macam ayah aku) terus je pergi depan, tak payah tunggu beratur. orang yang beratur pon paham lah. tak kan dorang nak marah plak "woi beraturlah!" hahahaha

With Julia said...

Zafirah bgus eh teman mama yana pi ngundi...good girl...

mrs kayrul said...

dapat priority tue bergantung jugak...klu org SPR tue prihatin diorang terus suruh petugas bawa kita ke depan sekali....alahai comel zafirah pun tunjuk jari...lepas mengundi ye...

dhiera said...

kebanyakan tempat memang bagi priority dekat mummy yg bawak baby ni~ erm.. tempat yana mengundi kurang prihatin kot

Nurul Aziz said...

Dakwat tak hilang? ni baru basuh sekali dah sipi-sipi je dakwat, tak sampai ke malam, dah hilang terus.. haha.. dakwat kekal katanya.. kihkih.

Nor Azura Mohamad said...

pakai clorox..ptg mengundi tu jugak ilang

mOoN said...

sib bek abam polis kat tmpt sy tu bek ati sikit.. bagi priority kat mak2 yg bawak baby..

Cik Puan Fadli said...

tahniah buat selangor...skali lagi PR berjaya menawan negeri ini...kami rakyat kedah sgt x pueh hati dgn pengiraan undi di sana...SPR x telus!!!!...

http://thequeenoffadli.blogspot.com/2013/05/sekitar-hari-mengundi.html

SaL_HaSa said...

sangat sedih..sy anak jati terengganu x dpt nk tgk PAS memerintah terengganu...pilihanraya x adil...semoga Allah melindungi kami rakyat trengganu.

SweetLikeWhat said...

erm mungkin pru14 dorang kena alert la pasal ibu2 bawak baby ni kan..

anis jadi petugas spr hari tu..ade jugak mak2 bawak budak tapi budak besar..puan polis tak bagi masuk dalam kelas..kena tunggu luar..hihi..

aizamia3 said...

sama arr dgn dengan tempat akak.. tapi mungkin masa tu petugas + polis tak perasan ibu2 mengandung yang beratur tu kot sebab bilik tempat akak mengundi tu hujung sekali.. :(
tapi memang sepatutnya dorang bagi keutamaan pada golongan yang macam tu.. nasib baik akak tak bawak dak Nuha.. kalau tak.. bertambah lencun baju jawabnya..

nabilah_2908 said...

yupp..sy pun rasakan apa yg Yana rasa..excited terlebih.. :)

agak kecewa bila kertas undi terkena dakwat..bab keputusan PRU13...hrumm...Allah maha mengetahui... :)

tunggu PRU14 pula.. :)

LisaLisut said...

i mula2 agak emo sbb line pnjg bwk baby. dorg ckp g je trus kedepan.tp i mcm segan la kan tkt org igt slamber potong q.tye petugas dia ckp xtau bilik mana.boleh? dgn ank merengek,siap dia tdo dlm sejam n bgn balik la jgk i ms tu gv up nk undi.last2 dia dh bgn tdo,i tarik nafas dlm2 kasi hlg emo,trus potong line yg pnjg dgn muka xbsalah.diorg tgk je.hahahahaha..pttnye ade ptugas yg ckp n iring org preggy/yg bwk baby.huhu

diana said...

kat umah kaka lak bergilir pi ngundi sebab kena jaga anak..hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015