May 10, 2013

"Nah biskut Chipsmore...duk Diam² tau...!"

Assalamualaikum...

Aku tak ingat dah bila kali terakhir aku guna car seat...hahaha~   awal² dulu plan beli car seat sebab nak ngajo anak duduk dalam car seat...selamat gitu...kononnya kan....dak encem tak berapa setuju bila mak dengan anak duk seat belakang, tapi somi sorang² duk depan macam dreber gitu....katanya macam biadab je bila suami diperlakukan umpama dreber dan anak binik jadi mem besar duk seat belakang...tu pendapat dak encem lah kan....aku malas nak argue....jadi derhaka kang....takmo! takmo! ikut je apa kata somi...insyaAllah selamat dunia akhirat...ecehh~  (^_^)

Semalam kereta mak aku rosak....so kena amek dia kat opis....nasib baik semalam habis meeting awal....dapat la balik awal... *yeyy!*

Aku ni kalau dapat balik awal mesti teruja nak amek Zafirah kat taska awal²....aku ghase rata² mak mak pun gitu kan...lagi awal dapat amek anak kat taska lagi senangggggggg hati...kan? kan?  dak encem takde masa ni sebab dia still kat opis...kalau tunggu dak encem balik kang tah pukul berapa boleh amek mak...



 muka ketat duk dalam car seat...grrr~

Before amek Zafirah semalam aku make sure aku angkut sekali toys dia and makanan untuk dia mengunyah sepanjang perjalanan....oh patung tu nama dia memang 'Julia'....orang bagi kot...tak pun mak aku belikan...tak ingat dah...hihi~   mula² aku bagi dia pegang 'Julia'....dia takmo...kesian 'Julia' layu kena himpit...kekekeke~

Untuk bekal makanan aku bawak biskut chipsmore....ikutkan aku tak suka bagi anak aku makan makanan berunsurkan coklat sebab dia akan jadi sangat hyper lepas makan...lepas tu comot baju, tangan, mulut...selekehhhh sangat ghopenye....hehh~  tapi semalam aku bagi exceptions lah....nak bagi dia diam punya pasal....

Zafirah ni kalau makan biskut lambat sikit nak habis berbanding makan roti...susah kot nak melayan dia makan sambil drive...so aku bagi dia pegang seketol biskut saiz besar tu terus...bajet dah sampai opis mak aku baru habis....sekali tengah jalan dia dah mintak yang baru daaa....pehhh~  nasib baik Putrajaya banyak trafik light....boleh la aku curik masa melayan dia makan....hoho~  mencabar sungguh tugas seorang mama ni ye~   :)



Awal² perjalanan merengek jugak dak bertuah ni....letih aku duk agah² sambil drive...hehh~  bila dia tengok perjalanan macam lebih lama daripada biasa terus dia menyengih gelak sorang²...kemainnnnn!! tau² je dia mama bawak jalan²....ikut perangai sape tah kaki jalan ni...lalalalala~  :p


 Masa ni tengah tunggu uwo (mak aku) turun bawah...seronok haa posing²...punnn ikut perangai sape tahhhhh???! ngeh³


bila dia dah mula main² dengan makanan maksudnya dia dah bosan...tak pun dah kenyang...elok la tu....tonyoh la biskut chipsmore tu kat kereta mama....pastu tangan yang kotor tu dia pi lap² tingkap....niceeeeee!! takpe lah...kereta tu pun dah lama tak dibasuh....alang² dah memang kotor....hahahaha~


korang....selalu dak bagi anak biskut coklat or apa² makanan berunsurkan coklat??








p/s:  ada baby expo kat Mid Valley start hari ni sampai Ahad...jom ibuk² bapak²! kita perabih duit untuk anak...muahaha~  ^_^



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

17 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak,alahai comelnya anak. eram. sheila takda experienced kecuali jaga anak buah. rasanya coklat lebih diminati. sebab rasa dia sedapppp :D

mOoN said...

x penah lgi bagi coklat or anything berunsur coklat kat anak.. slalu dia tengok umi dia makan jep.. hehehehe

Lydia Miza said...

Lap kat cermin? Wahaha nice! Good job zafirah.cap jari yg paling comel nnt leh lawan cap jari syafiq merata kat kereta kitorang.

Xde coklat2.. Budak umah ni klu kluar umah akan dpt coklat dari ayahnya saja. Tumpah air coklat susah nak bersihkan kat baju:(

diana said...

Maisara dulu masa umur dekat 3 tahun baru akak bagi makan coklat..sebelum tu yang manis2 ni langsung tak bagi..cerewet bab makan masa anak pertama dulu..last2 ,besar jadi cerewet sangt2 bab makan..itu tak makan ini tak makan..anak kedua akak dah fikir2 nak bagi macam2 supaya takjadi macam kakak dia..hahahh

kayzie said...

mmg hyper kalo mkn bnd manis ni..akak tak bg pun mkanan manis/ gula n bergaram sblm 2thun..tak larat nk kejor kl dia hyper..huhu..faham dia mama nk bw jalan ye..suke jd mam kat blkg la tu :)

With Julia said...

ermmmm dap yerrr mamam ye zafirahhh auntie nk cikit buley hehhe jom pi expo jom

mrs kayrul said...

dah macam2 bagi anak yg kecik tue makan...tapi coklat atau gula2 memang tak bagi langsung...kang rosak gigi

aizamia3 said...

part bagi yang berunsur coklat jarang sangat.. biasanya tak sempat masuk mulut dak Nuha, habis kat mulut ibu dia.. wakakaka..

pernah jumpa sorang ibu pandu kereta sambil peluk anak.. pergh.. bahaya tu..

eima said...

eh tu opis aku larrr ..,muahahahha

kesian zafirah dok belakang sorg ..mata berkaca le kesiannye die....

CikNaa said...

oih..ciknaa sanggup keluarkan afiq dr car seat sbb dia nk mkn chipmore tu.. klu dia mkn sndiri, abih ditonyoh2 kt car seat..mama nye tak rajin nk mendobi weh.. hehe.

UMIE SUE said...

aqilah peminat tegar biskut tiger coklat tu.cipmore jrg bagi..

ieda immi said...

bukan main senyap melayan chipsmore .. ;)

Mimy Hamid said...

Fayel hantu apa benda coklat...tapi siap la lepas tu...berak sembelit...dia kalah coklat..tapi suka

Cik Puan Rara said...

kete sy pon dh mcm hape jeeee =( susu anak.tisu.botol.makanan.mcm2.

Aty_Fared said...

Eerr..ai pon bg chipsmore gak..anak i pon mmng sukerkan biskut2 coklat..lg2 yg manis..kemain die hadap...huhu

Nurulhuda Abdul Latip said...

akak bagi je makan, masa anak pertama tu control gak tapi lama2 tak dan dah...bila makin besar kita bagitau je lah apa yang ok dan tak ok..Susah control2 sebab anak kedua memang susah sangat nak makan dan kurus je, beza ngan anak pertama.

SweetLikeWhat said...

hannah pun dah makan chipsmore..suka bukan main lagi..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015