May 14, 2013

Pe'el Bebudak!

Assalamualaikum...

Aku suka betul tengok ragam bebudak or bebaby *boleh?* tak kira lah time dorang makan ke, main² ke, mentantrum ke...hah! tak tahu tantrum tu apa?? pi baca blog kak Mimy...aku pun baru tau lepas baca entry Tantrum dia...hehe~

Setiap ragam dorang memang menguji tahap kesabaran makpaknya....bukan senang woo nak jadi penyabar...jujur lah aku cakap, aku bukan seorang yang penyabar....hewhew~



Ni anak buah dak encem...Zuyyin....semalam kitorang pi KLIA nganto ayah dia, merangkap abang ipar aku, merangkap ayah long kepada Zafirah untuk misi menjelajah Palestin....hermm rasanya perkataan 'menjelajah' tu macam tak sesuai jek...ngehehe~  tak kisah la....point di sini ayah dia nak pi Palestin...full stop!

Time ni Zuyyin tengah ngantuk....ibu dia cakap kalau pi shopping mall pun gitu....bila dia ngantuk, tiba² je dia landing atas lantai...pastu mengengsot ke atas, bawah....tapi dia tak merengek....eh aku suka pulak la kan nengok bebudak duk baring² landing² merata² macam kat rumah sendiri....nampak comel kot....ce kalau apak dia buat gitu...? tak pepasal masuk lokap kang....hoho~  :p



"Zafirah nak baring macam kakak boleh??"

Anak aku pulak masa ni lasakkkk kemain! menguji stamina aku sungguh! budak nak dapat kaki kata orang kan....dapat pulak KLIA semalam tak sesak...lapanggggggg je....lebih lapang daripada rumah sendiri katanya....hahh lagi seronok la dia nak meneroka jalan² dalam tu....aku lerr letih kena ikut dia hulu hilir....hehh~

Ni pun aku saja suruh dia duduk sebelah kakak Zuyyin....dapat la aku amek napas kejap....tu pun sekejappppp je dia nak duduk...lepas tu habis disepak² nya kakak Zuyyin dia tu....grrr~


muka penuh agenda...grrr~

Ikutkan aku nak suruh Zafirah landing sebelah kakak Zuyyin dia tu...sebab Zafirah pun dah ngantuk time ni....plus aku dah letih melayan dia teroka KLIA...hahaha~  aci tak gitu??  :p

Aku tak amek pulak gambar Zafirah berjalan....dah la sambil melasak, mulut tu mengunyah...hehh~  nasib baik baby....comel...haha~

******************************************************************************


Umur Zafirah hari ni genap 1 tahun 3 bulan...buat masa ni Zafirah memang suka nak berjalan je...walaupun dia tak reti jalan lagi sebenarnya....kena berpimpin tangan...kalau tak pegang tangan dia nanti dia merangkak je...tak pun berdiri statik sambil buat muka kesian....pastu menjerit² mintak tangan....hehh~

Selera makan Zafirah boleh tahan kemain besar....walaupun dia baru lepas melantak....tapi bila tengok orang lain makan, mulut tu terus terkumat kamit mintak makanan...aku ghase kalau bagi batu dengan kayu pun dia telan jugak tu...ngeh³~  :p

Lagi satu pe'el Zafirah, dia tak suka duk rumah lama²....mesti ngajak mama papa keluar jenjalan...kaki jalan kata orang...ikut perangai sape tahhhhh??? grrr~   kadang² kalau kitorang malas nak keluar rumah, mak aku lerr rajin angkut Zafirah jalan²....kadang² pi kedai makan pun mak aku rajin nak angkut...aku relakan aje...boleh aku jalankan misi mengemas rumah, lipat kain, gosok kain etc etc sementara Zafirah takde...huhu~

Lepas tu dia dah pandai nak marah² orang pulakkkk...tapi dia paham je bila mama marah...kekeke~   seronok pulak aku membuli dia....aku suka sebut gini, "haippp...biasa tu....!"  haa terpengaruh dengan Tomok lerr ni...kahkahkah~  tapi Zafirah pandai dah nak lawan balikkk...hamboihhhh! cuma kadang² dia sedih dia nangis je bila kena marah...lepas tu aku pujuk lerr balik...peluk dia...explain apa dia buat tu salah...idak la dia berdendam gitu kan....hehe~

Walau geram macam mana pun mama dengan pe'el Zafirah, mama tetap sayang anak mama...terima kasih bagi mama pengalaman ni....mama doakan anak mama sentiasa ceria, sihat dari sebarang penyakit, aktif, cerdas dan membesar menjadi anak solehah....dan paling utama, CEPAT JALAN! mama tak kisah main kejar²....kalau tatih² tu lotih oiii~  iskisk~

Untuk Along, selamat pergi dan pulang dan selamat menimba pengalaman di bumi Palestin....nanti kongsi pengalaman...tulis buku lagi baguih! huhu~   (^^,)


Apa pe'el terkini anak korang??  :)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

PinKy MoMMa said...

boleh pulak dia tergolek camtu hahaha..ngantuk sgt tu nampaknyer..

anak akak sekarang ni tak yah cakap la..mengader sgt..kadang2 rasa nak cubitttt jer..tp sabar mama sabar..haihh

Rozuan Ismail said...

pe'el anak? i x de anak lagi. haha

aizamia3 said...

tu nasib baik dia baring senyap je, kalau jenis yang menjerit menangis tu aduyaii..

diana said...

peel terkini??tarik rambut orang.pantang nampak rambut...heheh..lepas tu bila tengah makan bubur kita tak boleh cakap perkataqan "habis" kalau sebut mula la melalak,mengamuk2..ekekekke

mOoN said...

pe'el terkini aisya suka gigit dagu umi dia ni bila geram or marah... huhuhuhu..

ieda immi said...

adoyaii
kalau akk x sabar macam nie
tapi alhamdulillah anak2 akk x pernah buat perangai macam nie lagi ekeke ;)

hazman fadzil said...

Memang menguji stamina la bila Zafirah laju berlari nanti....

Puan Ninie said...

kalau sophea< skang tgh mabuk nak meniarap hahahaha :)

SweetLikeWhat said...

comel zafirah ade jer makanan kat tangan die ye..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015