Jul 10, 2012

Tips Nak Bagi Rambut Anak Cepat Tumbuh


Start cukur rambut masa majlis aqiqah, 31 Mac lepas...sekarang kira dah almost 3 bulan Zafirah dibotakkan...tapi rambut tu macam malu maluuuuuuuuuuu lah nak tumbuh...haha asal balik rumah mertua, pak mertua aku mesti tanya, "mana rambut ni?? tak sabar nak tengok rambut dia..."


Ekceli semua orang pun duk tertunggu² rambut Zafirah ni muncul...saja nak tengok muka dia bila ada rambut...mesti lebih ayu gitu...anak dara lah katakan...ngehehe~  =P


sekarang ni orang duk tanya je, "ni baby boy ke girl??"


haiyaa letih mak nk jawab nokk! hahaha  so aku kena sentiasa pakaikan Zafirah dengan baju warna pinky minky..siap topi / headband riben², ropol² bagai...gigih mamanya nak tunjuk kat orang yang anak dia ni gegurl!  =)





Ramai dah orang pesan macam² petua nak bagi rambut anak tumbuh cepat dan lebat..antaranya::

1)  sapu minyak kelapa dara  <<  baunya adalah sangat busuk...tak sanggupppp!!

2)  sapu olive oil / baby oil  <<  kadang² bila teringat baru sapu..ngeee~

3)  sapu minyak masak olive oil << errr minyak tu mahal kot...agak membazir di situ  =P

4)  sapu jerslin oil  <<  pun malas nak buat...neneknya yang rajin menyapu minyak ni kat kepala Zafirah  =P

5)  sapu susu nenen  <<  nenek mertua aku cakap...katanya sebelum mandi sapu le susu tu kat kepala anak...toksah biar lama² kang tak pepasal bersemut kepala anak kau...hahaha~  tapi aku tak pernah buat lagi...rasa membazir je susu aku nak di buang² atas kepala Zafirah  (-__-")



Kesimpulannya, aku memang tak sapu apa² minyak pun atas kepala Zafirah...so mengadap je lah kepala botak bulat comel tu dan bersabarlah sehingga rambutnya tumbuh sehelai demi sehelai...kekekeke~


Sekian terima kasih!  (^^,)









p/s::  meeting sepanjang hari...T________T

p/s:  siapa ada facebook jom tolong like gambar ni >> http://on.fb.me/LfxC6P << akhir bulan ni tamat weiii!! grrr~





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

21 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tak lama lagi berambut lah tu.. jangan risau2 sangat :)

Anum said...

insyaallah nanti lebat la tue

aTy _faRed~ said...

tak sempat lagi nak carik tu semua...huhu..susu nenen tu..hurrmm..masih mempertimbangkan tuk sapu...buat mase ni belum tahap kritikal..jadi nanti2 ar..;p tapi laki ai kate nak botak kan lagi sekali..[dengan harapan nanti lagi ley tumbuh lebat kononnyer] :)

eima said...

tak pe muka die mmg nampak muka girl pun.... lembut raut wajahnya tu

Cik Tqah said...

yana.. ade la vco yg wangi (minyak kelapa dara) beli yang keluaran catalyst.. nk bleh contach saya di http://atieshaadriana.blogspot.com/2012/07/rezeki-menjelang-ramadhan.html

PUAN SUE said...

aqilah dah lebat sikit rambut dia..gigih letak minyak kelapa dara tu..letak pas mandi kul 7..sebab kul 8 lebih dia dah tido..letak belah malam je..siang letak munyak baby johnson tu

azza said...

i pun letak mnyak kelapa dara..tp my princess pnye rambut still secuit jer..dh 8 bulan tp..msh skit je rambutnyer..

hazman fadzil said...

Uiiishh .... bagus gak petua nie... rambut aku pun makin luruh nie... huhuhu

Cikpuan rara said...

selalu org sapu minyak india yg hijau tu.tp kena tahan bau lah.hehehe

Cik Asma BLuppy said...

nanti tumbuh la tu.. sabar akak...
botak pon comel jgak! pipi tembam tu! hehehe

Rozuan Ismail said...

jgn tak tumbuh2 udah la ye.nanti tumbuh lettew

Nurul Akmal said...

Mesti comel baby Zafirah nanti..

mEiZ SHA said...

si bambam ni xde rambut pon comellllllll sgt da..:)

✿ pink velvet ✿ said...

mak kite cakap dulu kite kekecik pon jenis payah tumbuh rambut ... sudahnyer skrg rambut nipis kemain

azizah :) said...

ape2 pon even zafirah takde rambut tetap comey gituuuu :)

Yana Libra said...

ada kawan saya kata letak aloe vera pun ok..

Huda said...

botak pun comel apa..kalau anak akak pulak jenis rambut lebat..even sampai sekarang pun, jenuh pulak asik nak menggunting je.

nabilah_2908 said...

mana2 baby pun..mmg kebiasaannya rambut lambat tumbuh lepas dicukur kan..? tu bedasarkan pemerhatian saya la..hehe.. :)

tak pe...nanti mesti tumbuh punya..boleh ikan tocang dua...comel!! :)

Princess Amor said...

Yana,
enal lagi tak linda.haha mesti x igtkan.


Dah besar anak kamu, tembam pulak tu..congrate.. :-)

aizamia3 said...

bab nak mengguna pakai petua tu yang 'malas'.. maka.. samalah macam Yana.. tunggu dan lihat jela.. ;)

eyjalukman said...

kehkehkeh comel je baby zafirah even botak . hehe

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers