Jul 23, 2012

Menu Berbuka Puasa #Hari ke 2

Sebelum korang bom blog aku sebab tepek gambar makanan kan, baik korang fikir secara positif...bila tengok makanan² yang aku post secara tak langsung dapat membantu korang pilih menu apa nak masak malam ni...ye dak??  ngeh³~  v(^___^)"


So alkisahnya malam tadi aku berbuka rumah makcik aku kat Ampang...memang meriahhhhh makanan...kita mula dengan dessert dulu ye...cekidauuutttt~!


cempedak goreng (kazen aku dari Melaka buat) and kuih lopeh *macam mana eja lopeh or lopes??*  mak aku buat...tak sangka mak aku reti buat kuih ni...wakakaka~  =P



kuih lopeh tanpa kelapa...ayah aku suka makan gini...katanya kelapa tu nanti buat melekat kat gigi je...errr  (-__-")



popia sambal...jiran makcik (tuan rumah) bagi



pengat pisang...makcik aku dari Melaka buat...terbaekkk!



pun jiran makcik (tuan rumah) aku bagi...



oke tu je dessert yang ada...kita tengok menu berat pulak...nyum nyum~


kerabu....makcik aku dari Melaka masak...aku tak makan sebab banyak taugeh...i hate taugeh! wekk~



sayur apa ni haa?? bayam kot...aku bedal je...huhuhu~



satu-satunya lauk dak encem...rendang ayam...makcik aku dari Melaka jugak yang masak...



Ompok...yang ni makcik (tuan rumah) yang masak tak silap...dia expert masak menu ni...ngee~



sambal ikan bilis + tempe...kazen aku dari Melaka masak...request dari adik aku...mabelesssssssssssss!! 



telur masin...err ni beli kat kedai je kot...ngee~


Majoriti lauk memang makcik aku dari Melaka yang masak...anak² dia pun terer masak...and dorang memang rajin masak...haha aku je tak rajin! =P


Semua makanan aku bedal..idak la terkilan di esok hari...ecewahhh! dak encem je tak banyak makan...sampai makcik aku duk kesian kat dia....sebab aku manjang mengunyah...macam takmo berhenti...tapi laki aku duduk melanguk depan tv...hahahaha  beliau on diet! so memang tak boleh melantak macam bini dia...harap maklong! (^^,)


haaa so tau dah nak masak apa malam ni?? ngeeee~  (^___^)









p/s::  malam ni aku berbuka rumah mertua pulak...dak encem request nasi lemak...hamboihhh main order² je kannnn...ngeh³~

p/s:  siapa ada facebook jom tolong like gambar ni >> http://on.fb.me/LfxC6P << akhir bulan ni tamat weiii!! grrr~





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

20 comments:

Rina Ellisa said...

arghhh,,, terliur tengok teluq asin kak.. HIHIHI :P

Lya Colours said...

kuih lopes. betol la tu.
meriah menu nok. nak lawan aku la tu update gambar makanan berbuka je. hahahaa
wei toge la sedap. werk !

cha said...

ok menyesal bukak blog u. terliur sudah hahah

eima said...

aku pun dok berkira2 nk mkn pe berbuka kang .... hmmm

Cik Eka said...

tak suka tauge ke kak??

pehhh kerabu tauge mabeles habes..heeeeeeee

msredcheesecake said...

dugaan betul ni... hahahaa..

salam ramadhan...

ieda said...

wah2 tebaik lah dikk
juling2 mata akk tgk
sedappppppp
nak2 makan ramai2 macam nie ;)

Cik Asma BLuppy said...

banyak nya lauk!
memang terliur siap tertelan air liur! grrr....

Pn. Sheila@CC said...

wahh... meriahnya menu berbuka... yummy... allhamdulillah... salam ramadhan...

kakchik@ella said...

Yana, Mama KC pun buat kueh lopes bentuk segitiga gitue tau. Ompok tu apa eh? pelik sungguh nama dia. Hehehe.

Nory Zoulkefle said...

wahh banyaknya lauk....menyelerakan..

nabilah_2908 said...

hmm...betul tu..setidak-tidaknya berikan idea tuk masak apa... ;)

rendang tu...mcm best je.. ;)

aizamia3 said...

fuh.. sib baik masa baca entry ni time nak tidur, perut dah kenyang maka tak terasa sangat kesedapannya itu.. apa-apapun menu tu memang mabeles.. sedap..

cik nadeeya said...

byk nye lauk..pndai akak masak..just visitting,,kalau ada free jemput ke blog saya plk ye thx http://kakiblogger.mygeng.org/#s01

nurdani said...

sama la tak suka taugeh. tapi kalau taugeh ada dalam popia, baru sedap. hehe

hazman fadzil said...

hurmm....dok tercari jugak lauk aper yang tuan punya blog nie masak yea....hehehehe.... Ujang tak makan seafood kan...

Myra Jay said...

I love Taugeh :)


Myra suka sambal ikan bilis tempe tu, sedapnyaaa ;)

Nurul Akmal said...

Semua nampak sedap... Uajang diet?? cam x caye jer.. hehehe

mrs kayrul said...

lama benor tak makan telur masin tue

aTy _faRed~ said...

huwaaaa....nanges tengok gambar makanan banyak sangat...!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015