Jul 17, 2012

Cucuk 5 Bulan....

Kejap je dah 5 bulan umur Zafirah...sebenarnya Zafirah masuk 5 bulan hari Sabtu lepas..14 haribulan...tapi aku lupaaaaaaaaa lah appointment dia dengan klinik...patutnya kena pi cucuk 12 hb, Khamis lepas...dengan buku pink tak ingat letak kat mana...haha kelam kabut pagi tadi cari buku pink, lepas tu call KK Bangi cakap baru balik outstation...hari ni baru dan nak bawak anak pi cucuk...kah kah kah~  well dengan KK ni toksah lerr jujur sangat...kang bingit telinga nak dengar dorang bebel...ngeh³~ *jangan contohi aku*  =P




Dak encem tak dapat ikut...banyak kerja katanya...adik aku pulak tiba² sakit kepala *cehh siapa suruh mengadap game doplohpatjam...memang la bingit kepala tu! haihh~ *  makanya gigih la aku angkut Zafirah pi klinik untuk cucuk...dan TERrasmilah car seat yang dah beli sekian lama...wakaka~  pening kepala aku fikir macam mana nak melilit seat belt kat carseat tuh...aku main belasah je lilit janji carseat tu tak bergoyang² (-__-")




hamboihhh kemain seronok dapat jalan²...dia tak tahu dia bakal dicucuk kat montot debab tuuu..haaaa~



muka pasrah...macam pepaham je nak kena cucuk  (^^,)

Sampai KK, parking pulak penuh...biasa lah kannnn...siapa suruh datang lambat! *kul 9am tu kira lambat la kalau nak berurusan dengan klinik gomen ni kan...huhu~*


Amek nombor bahagian ibu dan anak...hermm aku patient yang ke 27...hermm hermm...pasrah menunggu...tiba² kan aku jadi seorang yang sangat ramah...habis semua mak² yang duduk dekat dengan aku, aku tegur, borak²...siap main² dengan anak dorang...dengan anak aku sekali join borak²...wahhhh  meriah uolsss...bahahaha~  *dak encem baca ni mesti tak caya bini dia boleh jadi ramah...ngeh³~*  v(^___^)"



bila tak pakai baju nampak macam baby boy plak anak aku ni  =.=

Checkup kat KK ni ada banyak step...step pertama kita timbang berat dan ukur panjang baby...kalau timbang berat kat KK mesti bukak baju baby...kasi bogel...dengan pampers pun kasi cabotttt! orang kata nak bagi bacaan tu tepat! padahal ralat beberapa gram je pun...orang dewasa timbang tak payah bukak baju pun...kannnnnnnnnnnnn~! =P


Aku pernah tanya nurse pasal ni...nurse cakap sebenarnya bukan takat nak dapatkan bacaan yang tepat...tapi nurse nak check laa badan baby tu...kut la ada lebam ke, luka ke, tanda² penderaan ke etc etc...yelah dorang bukan tahu macam mana mak mak ni duk jaga anak dorang...gitewww...sekarang faham dah semua orang kenapa kena tanggal baju baby² time menimbang???  =)


oh berat Zafirah naik 300 gram...5.6 kilo...sikittttttt nya naikkkk!! err takpe lah...janji sihat...melasak je kerja Zafirah sekarang ni... =)




Lepas timbang/ukur panjang, kita ke step 2, jumpa nurse...ada 3 bilik di situ...lain kawasan, lain biliknya...macam aku duk seksyen 8, so masuk bilik nombor 5...paham??


ada la sejam kut tunggu nombor aku dipanggil...aku siap nyusukan anak aku, dodoi²kan dia...letih kut menunggu...dah la datang sorang...belah kiri kendong anak, kanan sangkut beg...rasa macam dah naik sikit muscle aku nih...kehkehkeh~  =P



gambar kenangan dalam klinik...kahkahkah~ 

Ekceli masa sampai klinik aku baru terfikir, "macam mana kalau lepas cucuk anak aku melalak...taknak duduk dalam car seat?? aaa macam mana nak balikkkk??"


So sementara tunggu nombor dipanggil, aku doa je jangan laaa anak aku meragam lepas cucuk *pasrah pasrah*  dan Alhamdulillah...setelah berejam menanti...step ke 3, baru dapat cucuk...and Zafirah nangis kejap je...yeyyy!! ^___^



letak je dalam car seat terus hisap jari...nak tidur...sian anak mama...dari pagi tak dapat tidur...ngantuk sangat la tu gamaknya ye...huhu~



aku saja bagi mainan kat dia...sambil main² pun boleh tidur...aiyakkk!



berfikir sesuatu...hermm hermm~


Lepas dah settle semua benda, hantar Zafirah balik rumah...mamanya pi kerja lerrrr...huhuhu~


kbai~!  ^__^








p/s:  siapa ada facebook jom tolong like gambar ni >> http://on.fb.me/LfxC6P << akhir bulan ni tamat weiii!! grrr~





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

14 comments:

aTy _faRed~ said...

kalau kite nak timbang kene bukak baju macam baby...haaa..lain tu ghopernyer...hahaha..
baby gurl ok agi ar bukak baju bogel semua..kalau anak i ritu biler sejuk kat KK tu bukak pampers terus memancut..!!! gggrrrrr....

Allene said...

baiknya dia.... pas cucuk duduk kat car seat senyap je. Kalau hafidh, nak berdukong bagai.

Cik mama said...

Comeii Zarifah.. Betul tu yana, cik mama pnah gak lupa nak g checkup, call diaorg ckplaa kna g outstation.. heheheheh.

ir yien 9897 said...

comel nyer..

bibir lisa surihani..hehehe

Finaz Jaafar said...

HEHEH..nasib baik senang nak jaga anak dara akak ni ek..aloo comel nye dia..da besar annti dia mesti tensen byk gambo2 camni..tido mulut terbukak, tak pakai baju..hikhik

cha said...

dah 5 bulan dh kejap je rasa. mcm br semalam u bersalin hehe. eh hisap jari? sama dgn i la hihi

Fai CeritaCinta said...

suka sgt baca gelagat zafirah ni. alahai, baiknye die kak... senang betul nk jaga...

Princess Amor said...

aishhhhhhhh..tembam sungguh. geram sungguh yana tengok anak kau.

aizamia3 said...

minggu depan turn dak Nuha pulak.. ntah berapa kuat agaknya pitching suara dia.. cucuk kali pertama hari tu punyalah kuat suara dia.. huhuhu..

Semut Senyum said...

bagusnya zafirah.. menangis kejap je dia ek... boleh la mama dia pegi keje dgn hati yang senang...

Tak sabar rasa nak ada baby..

Mr feckry said...

comel gile anak lu

maszull said...

assalamualaikum yana....semakin comel n tembam la die suka tengok...:)

nabilah_2908 said...

mata tertutup..tapi mainan xmo lepas..hehe..cute ok!!!! :)

eyjalukman said...

alahai ,comelnye baby zafirah ni. hehehe bgos jgk kn dy bkk sume bju baby tu .klu dera ank,kantoi lerr jwbnye. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015