Sep 16, 2014

Bila Mama Cuti :)

Assalamualaikum...


Akibat terpaksa cuti semalam...makanya tugas aku ialah menjaga anak dan rumah....ye...anak kena jaga...rumah pun nak kena jaga jugak! tiada istilah 'cuti' untuk para isteri dan mak mak...percayalah! yang tak faham tu, sampai masa ko akan alami sendiri....muahaha~


Papa tak cuti...so tinggal aku berdua je dengan Zafirah....plan asal nak bawak dak bertuah tu jalan²...pi ioi mall ke, Jusco ke....aku nak terjah Daiso...dah lama tak perabih duit kat sana...kahkah~  tapi papa tak bagi....bahaya keluar berdua katanya...cehhh macam la aku tak pernah keluar berdua dengan Zafirah....dah somi tak bagi takkan aku nak durhaka arahan dia ye dak?? lagipun papa cakap tunggu dia balik kerja pi Daiso sama² dengan dia...


okay lahhh...dah papa cakap gitu...makanya duk diam² je lah kat rumah....setiap jam jeling jam dinding...tak sabar tunggu papa balik...tak sabar nak pi Daiso!! wakakaka~   :p


Sepanjang kat rumah, aku duk melayan tuan puteri bermain²....kadang dia layan tengok kartun....bila dah habis kartun, dia ajak main pulak....layankan aje lah....  :)


Main doktor²...Zafirah jadi doktor, mama jadi patient...asyik kena suruh makan ubat je....pastu dia tanya balik, "tak sedap ke??"  pastu dia hulur tangan kat mulur kita suruh ludah balik ubat yang tak sedap tu....pastu dia buang ke tepi...hahahahaha  macam biasa buat jee kannn cik Zafirah oiiit! :p


Set doktor tu aku baru beli kat Giant Sg. Chua....memang saja beli sebab dia asyik la sebut nak jumpa doktor...tangan kudis sebab dia duk garu² pun dah bising nak jumpa doktor...pastu berlakon demam lah, sakit kaki lah, batuk lah....semata² nak jumpa doktor...tapi suruh makan ubat taknak pulak! grrr~


Dah boring main doktor², main Lego pulak...lego² ni semua hadiah masa birthday party Zafirah hari tu...aku buatkan bentuk robot...tapi Zafirah cakap tu bukan robot...tu baby...sebab dia tak boleh jalan...kena dukung je...okayy lahhh...baby pun baby lahhh...baby robot! lol~  :p  More, sambil main, sambil belajar kenal warna...ada few warna yang Zafirah dah kenal macam Merah, Biru, Hitam, Putih....warna² asas je...warna² lain dalam proses belajar lagi...  :)


Aku post gambar ni kat IG and FB semalam...ada yang kata aku kreatif sebab reti buat robot guna lego...hakhakhak~  percayalah ai is not that kreatif...aku tiru je sebijik² gambar kat bekas lego tuuuu...tak susah punnn...ngeeee~  :p


Dah penat main, nak susu pulak...pastu makan....pastu merengek²...itu tak kena...ini tak kena...


Last² pengsan! :p


Masa ni dah pukul 3pm++ gitu....biasa tengah hari dia dah tidur...semalam dah petang baru mentido....duk tahan je mata tu...tu yang tak sempat habis susu sebotol dah lena...bahahaha~  :p


Bila anak mentido, aku sambung buat kerja rumah...kain baju kotor menimbun dalam bilik oiiii!!! semalam cuaca panas...cantik sangat untuk jemur kain....sampai 3 round kot aku membasuh baju...dah kering terus lipat...malas nak bertangguh kang lagi menimbun kain lagi pemalas nak kemas masuk dalam almari....


2 jam jugak la Zafirah mentido....macam² kerja aku buat dalam 2 jam tu....siapa kata duk rumah releks??? masa ko mungkin lebih fleksibel....tapi releks?? hahahaha~   keje opis jauh lebih releks....duk rumah penat oiii! baru nak rehat kang anak nak susu lah, nak berak lah....hihi~  walaupun penat, kerja mak mak ni best! seronok sangat! tahniah buat korang yang berjaya jadi full time housewife! ^_^


Dalam pukul 5pm++ Zafirah bangun tidur....


Lepas bagi susu dia mintak nak main lego lagi...kali ni aku suruh dia main lego yang big size pulak...hehe~


Ekceli sekali sekala je aku keluarkan lego² ni....ate mama Zafirah pemalas nak kemas selalu lego yang bersepah²....muahahaha~  sakit mata tau tengok lego bersepah....tambah yang kecik²....terpijak memang bisa oii!! 


Zafirah takde playroom...ada je bilik untuk buat playroom kat tingkat atas....tapi kitorang banyak habiskan masa kat ruang tamu....so kalau time bersepah, ruang tamu la jadi mangsa....bila ada orang datang kelam kabut nak ngemas...! hahahaha~


oke tu je sinopsis aktiviti Zafirah semalam....


Salam Hari Malaysia to all Malaysian!


bye! ((^,)



 Terima kasih sudi membaca!

8 comments:

hazman fadzil said...

Bagus la mama Zafirah nie.... boleh jadi teacher kat tadika laa....hehehehe

Siti Nurhayati Dollah said...

Lego permainan yang bagus, latih kemahiran berfikir, ransang motor halus, dan sambil tu boleh kenal warna jugak. Kat taska tadika, selalu je kena topup beli baru. Biasalah ramai ramai guna hehe

Dkna Abza said...

zafirah nk jadi doktor yea..

Diana Rashid said...

Lego yang kecik tu,akak beli kat maisara masa umur setahun lebih.sampai sekarang ada elok lagi.padahal hari2 main..tak pecah 2 pun..tahan lama tu..

Afasz said...

de bc entry besday zafirah yg ke 2. nk tnya mana beli tulisan lekat kat dinding tu happy birthday tu.. ada kedai specific tak???

email kite - nik.norfarizam@gmail.com

bobiedanbad said...

Cute Zafirah, mama pun sabar je layan anak hihihhihi

Fazleyatul Aini said...

dulu kecik2 takde pon main lego
main je la apa2 yg nampak depan mata
kalau ada botol bedak, botol bedak tu la jadi mainan haha

Julia Johari said...

Yana...mmg tauke Daiso...hahahhaha tau tak julia pun suka masuk daiso lama2...belek2 benda nak letak dlm rumah...kikiki...murah kan...kalu daiso ada rm2 mau yer pitam...mcm kedai eco yana ckp tu kan...pasu rm2 wauuu...yana cuba deco playroom utk zafirah..kalau taude playroom cuba reka sudut khas utk dia bermain...buat pool ke..nanti org dtg leh kumbahkan je mainan dlm pool dia main tu tak nampak sepah sgt hehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015