Sep 17, 2014

DEKORASI: Arang Menyerap Bau

Assalamualaikum...


Hari tu....lama dah sebenarnya...aku ada perasan orang post pasal arang kat group Susun Atur kat FB...katanya lepas memasak/menumis kan rumah berbau...so bila ada arang, hilang lah bau²an tu....pastu baca komen orang lain, ramai yang gunakan arang letak dalam boot kereta time beli durian....sebab bila ada arang, idak la melekat bauan durian kat kereta....giteww~


Then aku pun google pasal arang...betu lah! arang memang agen penyerap bau yang baik!! wow! apesal aku baru tau??!! cikgu sains lupa nak ajar ke macam mana?? bahahahaha~  :p


Terus datang idea nak letak arang dalam rumah jugak...sebab asyik malas je buang sampah hari²...kadang dah penuh pun lupa nak buang...pastu bau sampah satu rumah...grrrr! 


Pasu ikea...kononnya!! sila jangan tertipu! hahaha~  kat kedai Eco pun ada jual pasu ni....RM2 je okeh!! bahaha~ jimat kaoo!! material plastik je....tapi oke la sebab ada kaler pink....kat ikea ada kaler putih je kan??hihi~   sebab murah sangat aku sebat 3 bijik terus!! ^_^


Kalau korang nak tahu cawangan Eco berdekatan korang pi la google...aku mintak tolong Sue belikan pasu ni untuk aku sebab kedai Eco dekat dengan kampung mertua dia kat Gemas....tu yang time raya gigih pi jumpa dia....nak jumpa Aqilah + amek pasu...weeee! thanks so much Sue!! ♥


More, pasu ni siap ada tapak lagi tau....berbaloi labur RM2 je...kehkeh~   oh abaikan kesan contengan tu....Zafirah punya kerja....suka nau menconteng sekarang... -.-'


Artificial rumput ni beli kat Ikea...RM10...


arang, FREE...muahaha~  rumah aku memang ada stok arang...mak aku beli untuk buat BBQ...tapi gunanya ciput je...ada banyakkkkkkkkk lagi berlebih kat rumah....arang tak expired kan?? hihi~


patah²kan, susun dalam pasu....ikut la nak banyak mana pun....agak² rumah selalu berbau, letak la banyak sikit...kuikui~  :p


Pastu letak artificial rumput tadi kat atas...



taraaaa!! sejukkkk mata memandang! ewahh~


Aku letak pasu ni dekat dengan area dapur....bukan dalam dapur, tapi kat laluan nak ke dapur...hari tu saja test masak sambal....bauan memasak tu tak lekat lama....and tak sempat sampai ke ruang tamu pun....huahua   mak enchek sookaaa!!! ^___^


Hopefully lepas ni kalau terlupa buang sampah idak la bauan tu terperap satu rumah! hihihi~


Cubalah!! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

19 comments:

Fazleyatul Aini said...

ok good idea
aku baru nak goreng pekasam balik kang hahaha

Cik Matahariku said...

tq..sukalah idea ni,inatkan letak arang saja-saja, rupanya siap ada pokok bagai utk hiasan,,i like..nak tirulah nnati..heheh

CikNaa said...

oi kretip! mekasih yana.. nak letak dalam bilik la.. ada sikit bau tak sedap..huhu

Masya said...

WAHH BRILLION IDEA LETAK DAUN GITU .. TIDAKLAH KETARA SGTKAN ADA ARANGNYA ... BLH CUBA JUGAK KAT RUMAH HIHIHIHI

Cik Puan Eka said...

menarik ni kak. Mmg nak cuba sebab sejak preggy ni tak boleh bau2 tu langsung.

Kat sini ada kedai Eco. Nak try cari hehehe tq kak

nida-razak said...

bagusla idea letak dengan artificial rumput tu..boleh buat ni..hehe

juls julie said...

napeee cikgu sains dulu xde ajar pasal nihhhhhhhhh???

hahaha..baek2..nnt leh bubuh arang lam bilik kucen lakkk..hehehe

Petak Bunga said...

bagus tip jimt belnja..
tp tetp nk deko2 gitu

ameris said...

sila salahkan cikgu sains...

eima said...

kami mmg slalu letak arang dlm peti ais .....tp utk deco cam ni pun cantik tp kena rajin cuci habuk ler .. huhu rumah cepat berhabuk

Diana Rashid said...

nak buat jugak la..selalu bau colok india sebelah masuk dalam umah..sampai nak pitam hari2 menyedut bau colok.heheh

mOoN IzzaN said...

perghh.. terbaik ni.. pas ni nak p cari arang jugak..

Cik Asma BLuppy said...

baguss idea ni!

Julia Johari said...

cantik tau rumput artificial tu...good idea letak arang dalam tu kan...mmg arang penyerap bau...ju suka letak daun pandan dalam kereta atau dlm rumah kalu bau sesuatu...tp kena tukar selalu...tp guna arang lg best kan...syokkk leh tiru...thanks yana

sugar2 kapas strawberry said...

nak letak dalam bilik la..muahahahaha

safurara said...

Kak.dh lama dh cr bekas tu.lawooonyaaa.

My Aisy said...

tips yang sangat berguna...tengkiu2 share...coz klu letak arang je camtu x cantik kan...best2

✿ Atin ✿ said...

jadi ker?
kena cuba ni.. :)

imantizz_truper said...

tak payah beli ambi purdh..kn mahai2..arang dekat rumah dekat kg pun berlambak..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015