Sep 23, 2014

SusunAtur: Bekas Simpan Sabun Basuh Kain

Assalamualaikum...


 Sebelum ni aku simpan sabun and softener macam ni....dalam baldi bertutup...letak sebelah washing machine...selekeh kan? adeyy   kalau datang mood rajin baru aku bersihkan baldi tu...pastu bersepah, berhabuk balik...tangan ni selalu parkinson time nak cedok sabun...tu yang jadi sesepah dalam baldi...heran betul aku....nasib baik letak dalam baldi....ce bayangkan sabun tu letak luar baldi?? *fitam!*


ouh washing machine iols memang letak luar rumah...nak tahu kenapa boleh refer entry INI... tu yang sekejapan je tutup baldi tu berhabuk hitam² macam tu...tak kose nak mencuci selalu....kahkah~


Terima kasih to Sue sebab bagi idea untuk simpan sabun tu dengan lebih proper...tak payah guna baldi dah...yeyy! ♥


Beli bekas macam ni kat Daiso....gigih aku ngajak papa pi Daiso...paling dekat dengan rumah aku is Jusco Equine...


"u datang jauh² macam ni nak beli bekas ni je ke??"

"haa laaa..."

"kedai lain takkan tak jual??"

"takdeeeeeeeeeee...."


bertabahlahhh somiku! demi cintamu padaku dia layankan aje permintaan isteri walaupun kena buat muka kekwat...aku pulak balas buat muka, "ada haku kesah? janji dapat beli..."  muahahaha~ 


Eh orang laki ni selalunya blur pasal planning orang perempuan....kat kedai cakap la jangan beli, bazir, bla bla bla...kang bila dah sampai rumah dia la orang pertama nak rasmikan apa yang isteri duk beli kat kedai yang dia duk kata bazir² tu....biasa sangat perangai tuuuu....tak caya ko tanya mak korang....apak korang pun mesti ada perangai gitu time teman mak korang soping...bahahaha~


Sooooooooooo...


Lepas dah transfer sabun² dalam bekas tadi...


alolo comel !!! bekas ni boleh muat dalam 2 kg sabun....aku sukat sendiri...memang 2 kilo...percayalah! ^_^


Ekceli kat mr. DIY pun ada jual bekas gini...aku pernah nampak...saiz agak besar boleh muat dalam 8 kg sabun....harga tak sure...tak tengok pulak...huhu~  aku tak berkenan lah saiz besar² tu....isi rumah aku bukan banyak mana pun nak simpan stok sabun banyak²....saiz Daiso ni memang dah ngam sangat untuk family kecik aku.... :)


Aku letak atas washing machine je...takmo dah letak dalam baldi....macam serabut pulak kawasan tu ada baldi bagai...huhu~


lebih kemas dan tersusun....future planning nak tambah para kat dinding....rasanya lagi better letak sabun and softener atas para instead of atas washing machine....tapi planning tu lambat lagi kot nak laksanakan....biasa la yang tukang drill nanti papa....lagi 2-3 tahun kot baru dia nak drill dinding tu untuk pasang para....kahkahkah~  oh tenkiu Mak Tuo's family sponsor washing machine as my wedding present...dah 3 tahun machine ni berkhidmat dengan kami...Alhamdulillah~  :)


Korang pulak simpan sabun basuh kain macam mana?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

kemas

Fizah said...

iols sumbat semua dlm kitchen cabinet ;)

Ayu Zan said...

Ayu pakai dynamo. So sabun liquid dlm botol.. Susun sebelah mesin basuh.. Hehe

Allene said...

lin pakai cecair... so kena fikir cara lain untuk letak sabun tu... uhuhuh wat masa ni, mmg botol dynamo je. =D

entry terkini...Makan je kerja aku ni!!!

Cik Asma BLuppy said...

saya taruk dalam baldi macam akak buat dedulu tu. haha.

MAY said...

MY HUBBY AWAL2 DAH BUAT PARA UTK LETAK SABUN..HEHE

Suria said...

selalu tgk bekas tu kt daiso teringin beli tp xtau nak letak apa..skrg dah boleh beli..hehehee

Suria said...

selalu tgk bekas tu kt daiso teringin beli tp xtau nak letak apa..skrg dah boleh beli..hehehee

juls julie said...

Assalam..


ehh..mesin kita sama...dah 8 thn berkhidmat..elok lagi cuma penutupnya dah patah tang skru...hehehe...

plg penting, mesin ni mesra pengguna...sbb mak yg x reti baca pun blh guna mesin ni. Just letak Nombor 1 (On) , 2 (level air L) & 3 (start) heheheh


ehhh...sorry out of topic dahh..bhahah :p

Fazleyatul Aini said...

ok nak beli jugek
lalala

Chekgu Azrine said...

akk letak dalam bekas tipuware jugak..tp akk rasa yang ni lebih cantikla..nti nak gi cari jugak..kat mr DIY je kot sebab dekat

aizamia3 said...

eemm.. idea yang menarik.. ni boleh gedik manja kat en. suami ajak teman pi beli bekas untuk isi sabun..

pehtu nanti kena perli 'tu bekas tupperware yang banyak2 tu nak buat apa.. huhuhu..

MissNadia said...

N pakai sabun liquid.. jadi tak payah letak dalam bekas macam ni.. tapi bekas macam ni untuk letak sabun serbuk memang sangat sesuai.. cute jee

CikNaa said...

kemas dah cenggini yana..eh nape la tak lepas2 lg ke daiso nih..

Diana Rashid said...

Akak simpan dalam lemari kecik tepi mesin basuh je....selalu beli sabun terus buh dalam tu..tak de bekas2 gini.dengan kotak2 nye sekali sumbat dalam lemari tu..heheh

Julia Johari said...

Semalam baru terjah daiso kt mid vally...pastu gabra tak tau nak beli apa...terus blank wakakakakka leh cenggitu tak yana...dah tu tak bli apa2...dah tgk ni bagus la comel je tempat simpan bekas sabun...ok dlm list...thanks yana review...weeeeeee

Petak Bunga said...

sekarang letak sabun dlm bekas sofner atau sabun lama..

mynameismy said...

haha same lah daku pun sepah2 je tepi washing machine.. letak dlm baldi kire proper la jugak haha.

sudu sabun tu ade jual x yana. sbb jarang la dpt sudu tu bile beli sabun haha. ku pakai cawan je nk cedok sabun.. :P

Yana Ujang said...

mama my...sudu tu mmg dpt tiap kali beli sabun..mmg letak dlm kotak tu..hang nak mai haku pos kt rmh...hihihi :)

Cik Puan Eka said...

Tak jatuh ke kak bekas tu bila mesin bergoyang time spin? Hehehe

kita simpan dengan kotak2nya taruk kat tepi mesin.

shehan ismail said...

nak beli jugakkkkkkkkkkkkkk!!!

CikLily Putih said...

hah la baru perasan tempat ni, nak kena cari ni nanti lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015