Sep 11, 2014

Bukak Akaun RHB

Assalamualaikum...



Semalam aku half day....orang keje swasta memang ada cuti half day and full day....kalau keje gomen takde istilah half day...nak cuti, semua full day...kan?? kehkeh~  tapi yang swasta pun tengok kompeni jugak aku rasa....ye dak? :)


Alkisahnya, semalam dak encem ajak pi RHB....nak bukak akaun savings kat sana...ni rentetan kisah loan yang dah approve hari tuuu....kitorang amek loan RHB...kenapa? sebab nilai BLR dia cuma -2.4%...pastu banyak la lagi benefit yang dorang offer...BLR tu apa?? err ko gugel boleh dak?? tak reti la nak explain...ngeeee~


Style RHB, kalau ko amek loan dengan dorang, memang kena buat savings account...sebab nanti payment dorang buat auto debit....kiranya kita bayar loan kat akaun sendiri...pastu dorang yang auto tolak duit dalam akaun kita....paham?? since loan kitorang ni guna 2 nama, so nak bukak akaun pun kena 2 nama....agen bank yang suruh guna 2 nama jugak....safety kot? entah la...bila guna 2 nama, both aku and dak encem boleh keluarkan duit....tak perlu permission siapa² sebab akaun ni memang kitorang yang punya....paham?? tak paham tanya....haha  insyaAllah mana aku tahu aku jawab lerr....hihi~   sebab kena guna 2 nama lah aku and dak encem dua² kena pi bank bukak akaun sama²....sebab nak signature kitorang....


Patutnya kitorang tak payah pi bank pun....agen yang uruskan bukak akaun segala....tapi aku tak tahu...ingatkan memang protokol RHB macam tu...kena customer sendiri pi bank untuk bukak akaun...then staff cawangan Bangi cakap patutnya agen lah yang kena uruskan....menyusahkan customer pulak kan...pastu baru kitorang terfikir....masa buat loan dengan Public Bank sebelum ni memang semua agen uruskan....tak pernah pulak kitorang pi bank untuk bukak akaun....tau² dah dapat kad je...maybe kali ni aku dapat agen pemalas....terpaksa burn cuti aku....hehh! -.-'


Nak dijadikan cerita, semalam kitorang pi RHB cawangan Bangi...pukul 8.30am keluar rumah...pi bekpes nasi lemak and roti canai dulu....dalam pukul 9am gerak pi bank....tak bukak pun lagi...tengok signage katanya bukak pukul 9.15am....tengok jam memang dah 9.15am pun!! apehal shutter tak bukak lagi??!!!


oke aku sabar....


tunggu lagi 10 minit pun tak bukak²!! tengok dalam staff² tengah dengar briefing dari orang atasan....aku dah macam, "heii ko buta ke customer dah beratur kat luar ko boleh watlek watpis kat dalam tu dah kenapa??!!"  tapi cakap dalam hati je lah....bahahaha~   ada pakcik ni pun dah mula bengang...dia siap cakap, "bukak akaun bank lain laa....tak payah bukak rhb...lembab dorang ni...setiap pagi buat briefing...tapi dah tau nak bukak kaunter 9.15am, buat la briefing awal² kan....ni kang dah habis briefing, nak tunggu dorang on komputer lagi...haihh lembab tau!"


gitu pakcik tu membebel...aku dengar sambil angguk²....customer ada hak bersuara kan?? ko dah tulis bukak pukul 9.15am yang gatal bukak lambat² tu siapa suruh?? hehh~


Pakcik tu siap suggest bukak akaun Public Bank lagi....dia kata service Public Bank cepat! kalau ada 20-30 orang in line pun ko tak payah risau...sebab service memang cepat....kejap je setel urusan untuk 20-30 orang tu....


Tapi kitorang ni bukan sukahati je pilih RHB....loan pertama dulu dah guna Public Bank....yang sekarang ni sebab developer yang pilih bank untuk apply loan...dorang ada panel dorang sendiri....salah satunya RHB....pastu RHB paling cepat respon application kitorang...offer yang dorang bagi pun menarik...so rembat je laa....malas tunggu lama²....gitu kisahnya.... :)


Nasib baik jugak tak ramai orang semalam....yang nak bukak akaun, kitorang je...orang lain ramai nak renew road tax, bayar bil tu, bil ni...so idak la kena beratur tunggu nombor ke hape...terus je pi kaunter untuk isi borang segala....


Almost 11am baru setel semua...dapat buku bank and kad atm....oh kitorang cuma bayar RM60 (termasuk stamp fee RM10) untuk bukak akaun....just tunjuk offer letter yang approve loan tu...tu bayar murah je...tak silap kalau standard bukak savings akaun kena masukkan RM250....  :)


Ikutkan aku malas nak half day....ingatkan kejap je pi bank...opis aku fleksibel...janji ko bagitau je kenapa ko masuk lambat dorang okay je...tapi nak tunggu setel kat bank pun sampai pukul 11am...malas la aku nak rushing² pi opis...so half day je lah....boleh lepak dengan Zafirah lama sikit...hahaha~  ye aku bawak dak bertuah tu ikut pi bank....selama duk dalam bank mulut dia asyik la berzikir ya hanana tak pun membebel...sampai ada staff situ cakap, "suka menyanyi ye dia ni? banyak cakap kan dia.."  ate, dalam bank tu sunyi....memang dengar suara Zafirah je selama sejam kitorang duk dalam tu...hahaha~  menceriakan suasana kekdahnya...  :p


ok tu je nak cerita...bye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

permatabiru said...

semoga semuanya di permudahkan..

eima said...

alhamdulillah ... beshnye dah nk dpt aset ke2 dah .. hebat ... usia muda tp dah ade 2 bj rumah ..kagum2

Diana Rashid said...

nak tengok gambar umah baru tu>>:)

juls julie said...

Rumah baru yeayyyyyyyyyyyy :p

mrs. wanie said...

kat gomen boleh isi borang kuar 4 jam. Kalau lebih 4 jam ambik cuti. Bestnya yana, beli rumah katne??

Fazleyatul Aini said...

aku pun ada akaun rhb, sebab rajin shop kat tesco kan hahaha. rhb tesco kan byk benefit, tu gedik nak jugak bukak akaun

eamy milea said...

kje gomen pun ade half day... :) kalau nak keluar isi borang keluar waktu pejabat je..kl penyelia luluskan dapat la halfday..

MissNadia said...

bengang rasa nak tunggu bank buka..lagi-lagi kalau tengah kejar masa.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015