Aug 26, 2014

Jamuan Raya Khas Untuk Rakan² :)

Assalamualaikum...


Sabtu lepas saja aku buat makan² kat rumah mak aku...sebab ramai dah kawan² duk tanya bila kitorang ada kat rumah? dorang nak datang beraya...ate kami ni susah sangat nak lekat kat rumah kan....asyik merayap je...so dak encem cakap kita booked satu hari untuk jamu kawan²....aku okayyyyyyy je! seronok jugak ramai² berkumpul rumah aku...hihi~


Jamuan raya kali ni memang khas untuk kawan², sahabat handai sahaja! aku tak buat besar²an macam tahun lepas...takde bajet! kuikui~  sedara mara pun aku tak hajak....memang kengkawan semata.... :p


Walaupun dah limitkan jemputan untuk kawan², still ramai jugak sebenarnya....ate kengkawan kitorang rata² duk area Lembah Klang....dari kawan tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, kolej, opismet sampai lah kawan² blogger...semua kitorang invite...ni campur sekali la kengkawan aku and dak encem...tu jadi ramai tu....


err aku invite yang rapat and yang duk dekat² je...dalam 60% je yang datang...kalau semua yang aku invite datang memang pengsan jugak nak melayan...kuikui~  :p


Zafirah tolong mama kupas kulit telur rebus...walaupun lepas 3-4 biji dia dah boring, tapi at least dia tolong la jugak...bebudak kan suka nak explore everything...so instead of dia duk kacau aku buat kerja, aku bagi je dia tolong sekali....senang...hihi~  bila dia dah boring habis dikorek² isi telur tu...grrr


Menu hari tu ialah nasi lemak, mihun goreng singapore, mee kari, mihun sup and bubur nangka....semua tu mak mertua masakkan....bahahaha~  huntong kan mak mertua duk dekat...lalalala~  iols lupa snap gambar makanan....tak sempat oi!! sibuk jadi tuan rumah...pheww~


menu sampingan, ayam goreng kunyit and nugget...yang ni aku goreng sendiri lah....takkan nak suruh mak mertua jugak buatkan...aishhh~   berminyak² muka aku....asyik keluar masuk dapur je kerja....haha~  tak susah pun nak menggoreng....sempat je aku melayan tetamu....aku goreng sikit² sebab nak bagi fresh gitu....kalau goreng sekali banyak² nanti orang makan makanan dah sejuk...tak sedap...sekejap je licin ayam goreng...3 ekor beli habis! nugget aku goreng 2 peket je...padahal beli 5 peket...haha~  takpe lah....nugget boleh simpan lama....pasni kita bekpes nugget je lah hari²...perabih stok kekdahnya~  :p


Kali ni, aku sempat bergambar dengan majoriti tetamu aku...muahaha~  err ada la few yang terlupa nak bergambar....serius lupa...dorang dah masuk kereta baru aku teringat nak amek gambar...acaner? -.-'


So ni je lah yang teringat nak snap...ngeee~


with mrs Kayrul and kids! kali ketiga jumpa...first time dulu kat rumah Aty tahun lepas tak silap...pastu 2nd time masa pi tengok wayang preview Animasi Supersquad...duk Kajang je...tak datang memang saja la kan...ngehehe~


Geng Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA)...kembang semangkuk muka ko Lan!! kahkah~   dorang ni dah selalu sangat aku jumpa....selalu buat gathering, melepak², bersantai² together²...ewahh~  masa ni bang ben belum sampai lagi....tapi by the time dia sampai lupa nak posing dengan dia....hoho   alaa korang dah kenal pun bang ben tu siapa kannnn?? :p


Syahir and the wifey! yang baju merah belakang tu kawan kolej aku....jiran satu taman dak encem and satu sekolah menengah dengan dak encem kat Jalan 2, Bangi...baju biru sebelah dia pulak kawan kolej merangkap opismet aku...bahaha~  pi mai pi mai tang tu je kawan² kitorang...tak lari jauh aihh...  :p


ni wife Que Ahmad...ada opismet dak encem cakap muka kitorang serupa...dia siap ingat wife Que ni sepupu aku...hahaha~  sama ke?? :p


blogger Sab and the tunang


mommy Ira...dia ni ahli KBBA...baru 3 bulan berjinak dalam blogging world...tapi macam dah 3 tahun je...hihi~  nice to meet u...kocik je orangnya...anak dah 2 kaoo! pfftt~


Wawa, me, sis Leenda with cik bunga Dahlia...wawa memang selalu datang rumah aku bila dijemput...duk Bangi je pun kan ngada la takmo datang...hikss~  wawa dah 9 bulan peknen anak nombor 2...semoga dipermudahkan bersalin nanti ye wa!


Sis Leenda pulak memang surprise giler! tak sangka dia boleh datang...tqvm sis! dapat gak dukung Dahlia....weeeeeeee~  ^_^


sekali dia nangis daaaa bila aku dukung... tangan aunty ni macam papan eh? takde isi...  T_T   tapi puas hati dapat dukung Dahlia!! walaupun tak dapat gomol lebih² sebab dorang nak balik dah time ni....hujan pulak tu....Zafirah tak nampak pun aku dukung Dahlia...kalau dia nampak jeles semedang! tak pasal drama depan rumah nanti...hehh~   next time jumpa lagi mesti dah pandai jalan....kahkah~  :p


Tasha...kawan sekolej...last aku jumpa dia last year kot time kenduri kahwin dia....Tasha ni pun aku tak expect datang....sebab rumah dia kat Selayang...sekali terkojut nampak muka dia menyergah aku kat dapur! terus hug hug...adoii rindu! lama sangat tak jumpa! terus flash back zaman hingusan masuk kolej dulu...how i missed those days so the very much!! ♥ ♥ ^_^


my besties!! geng kepoci forever and ever! insyaAllah...yang hujung belah kiri kawan dari tadika....the rest kawan dari form 1...hugs! ♥


blogger Sasha...or boleh ku kata ex-blogger?? sebab dia pi delete blog dia...tah pape! hahaha~  lama dah kitorang kenal...Cha orang terawal aku kenal masa awal² buat blog dulu...Alhamdulillah ukhwah kami bertahan sampai sekarang...padahal baru 2 kali jumpa...hihi~   ouh inai u memang sangat lawa...i pun macam nak rajin² tepek inai kat kuku lepas ni~   :)


masa ni dah lewat petang...kak Kujie with anak² and Anne sampai...eh korang mesti familiar dengan penmerah.com kan?? rasanya rata² rakyat Malaysia pernah dengar or like or baca blog/page penmerah....ni aku kenalkan kat korang tuan empunya page...di sebalik nama Penmerah tu....haha~  tu yang pakai jaket coklat posing 'peace' tuuu lahhh owner penmerah.com...Anne namo eh...sekian terima kasih! ^_^


last tetamu untuk petang Sabtu...sebab open house aku memang habis pukul 6pm...malas aku nak leret sampai malam....lotih! ni semua kengkawan sekolah teknik dak encem....teknik Ampangan...


Ekceli ada lagi tetamu datang lepas Maghrib...geng kepoci aku...satu family je...lupa nak snap gambar....dorang pun singgah kejap je....mekaseh tolong perabih makanan kat rumah aku....hihi~


Alhamdulillah tak banyak food berlebih...nasi lemak, mihun singapore, mee kari, nugget, ayam semua licin...mihun sup je tak habis....ada lagi simpan sup dalam fridge...tah bila nak makan  (-_-")  nanti lah aku panaskan bagi taska ke...pak guard ke...sayang la nak buang....


tuan rumah yang keletihan...lol~  dari pagi tak tidur...pastu meragam, gaduh² dengan bebudak lain...pastu tetibe mood jadi happy...hyper pulak dia main kejar², gelak²....Zafirah kalau ngantuk memang gitu proses hormon dia...memula cranky, pastu hyper and gumbira, last sekali terus flat! aku tak payah dodoi dia pun...masa ni aku memang nak mandi and solat asar....time keluar bilik air tengok dia dah lelap...kuikui~ ^_^


Ekceli mak mertua aku pun banyak tolong....dia stay rumah aku sampai habis majlis....dia pun sama tolong aku menggoreng telur kat dapur...ada sorang makcik dak encem pun datang sebab dia nak pi rumah abang ipar aku....so alang² dah sampai bangi dia singgah la rumah aku sekali...dia pun tolong menggoreng jugak...siap tolong lap minyak² kat dapur....huhuhu~   


Mak mertua aku ni rajin...sangat rajin...pastu dia suka bagi orang makan....kalau aku order katering dia tak suka...dia sangat suka kalau kitorang order makanan kat dia je...haha~   mana datang tah tenaga dia...almost 60 okeh umur mak! pfftt~  dah la menu berat² dia masak...siap tolong kemas bagai....time aku kat tingkat atas mandi², solat, tidurkan Zafirah dia boleh bantai mengemas kat luar rumah...aku turun je bawah tengok bersih dah meja buffet...balance² food dah siap asing dalam bekas lain...segan aku dibuatnya....ffuhhh! tenkiu mak! ^__^


Terima kasih korang yang sudi datang ke teratak bondaku...maaf kalau ada kekurangan kat mana²....yang tak sempat nak layan sebab korang singgah kejap sangat siapa suruh? bahahaha~  maaf dari pihak kami laki bini....insyaAllah ada rezeki lebih kita buat makan² gini lagi, gathering lagi okay?? BBQ perhaps? *pitam!*  >_<


xoxo~ ♥ ♥




 Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Chekgu Azrine said...

Murah rezki sis..

Cik Asma BLuppy said...

alhamdulilah. meriah penutup syawal kakyana. hehe. cantik tudung gaza tu, mana beli? hehe

Makcik Anak 3 said...

meriah meriah meriah.......pembantu yang rajin...sekali malam nyer...terus terlan dgn jaya nyer...heheee

eima said...

meriah ....

Cik Puan Eka said...

meriah akak punya open house. Tahun ni mmg tak buat langsung walopon pestaim jadi lakibini.

Nak buek camno, alahan baby tak bagi momasak. Duduk ontok2 yo boleh hahaha

Cik Sue said...

adehhh teringat bubur dan nasi lemak...yummmyummmm...

MissNadia said...

open house macam ni memang penat.. tapi best sebab dapat jumpa kawan

irrayyan said...

Mommy irra kecik pon ada dlm ni..hihi thanks yana ujang

Scha Nazri said...

Meriahnya kakk. Rugi tak kenal akak awal2. hehe

achiek anis said...

sori tak dpt dtg yana...hubby ada hal petang tu...bajet dh cun dh nk poie umah u...huhu

hazman fadzil said...

Happening jugak la yea... aku aritu abis keje pukul 5ptg macam rushing je kan...takpe aku tunggu raya haji pulak yea...hehehehe

::EIDA:: said...

happening! sorry tak dapat dtg ri tu... eh eh kita pun ade shawls gaza, ate lupe asik nk pakaiii hehehee

Diana Rashid said...

Budak tu sekarang memang bila bergambar suka pegang pipi ye??mentang2 pipi bulat..heheheh

mrs kayrul said...

berkenaan tengok tudung yana pakai hari tue...anak kita melantak meehoo goreng sampai 3 kali tambah..sedap sangat tue...thanks tau jemput kitorang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015