Aug 11, 2014

Rombongan Beraya KBBA ke Teratak Mat Gebu

Assalamualaikum...


Tak perlu kot aku kenalkan lagi siapa Mat Gebu...pemilik blog Dapur Tanpa Sempadan, www.tiffinbiru.com tuuuu....blogger masakan terhangat di Malaysia...tipu lah kau kata tak kenal Mat Gebu....bahaha~  :p


Sabtu lepas, aku follow rombongan meminang beraya dengan Kelab Blogger Ben Ashaari ke Sedenak, Johor...plan asal pukul 8.30am berkumpul kat dataran Putrajaya...tapi iols tak sempat nak pi Putrajaya pepagi buta tu....ate pagi Sabtu tu jugak baru nak packing bag segala....dengan Zafirah sekarang makin payah nak mandi pagi... (-_-")


Pukul 9.30am kot baru kitorang gerak dari Bangi...sempat singgah rumah abang ipar nak pinjam sampin...bahaha~  kemain dak encem pecut kat highway sebab nak kejar rombongan yang masa tu dah lepas Nilai pun...ke dah nak sampai hentian Ayer Keroh...tak ingat aku....yang pasti memang kitorang tertinggal jauhhhhhhhhh...ngee~


Tapi kitorang sempat catch up sebab stop kat Ayer Keroh agak lama...breakfast dulu kat situ...lapaq baq hang! dah la otak ni duk terbayang menu² che Mat....dan dan tu laaa blog dia masuk dalam otak aku....pheww *lap airlioq!*  >_<


Masa ni dah sampai R&R Pagoh tak silap...stop sekejap je sebab nak susun kereta...ada yang tercicir, ada terlaju....kitorang ler terlaju tu...kehkehkeh~  ada 8 bijik kereta tak silap yang join konvoi ni...ramai kannnn?? pfftt~


Zafirah sempat mentido dalam kereta...dalam pukul 1.30pm gitu tak silap kitorang sampai ke teratak che Mat...Alhamdulillah....dipermudahkan perjalanan kitorang...konvoi ramai² gini tak terasa perjalanan yang makan masa 3-4 jam! tau² je dah sampai...giteww~  ^_^


kenangan posing depan rumah che Mat...time ni aku eksaited gila nak jumpa che Mat...idola oii!! aku banyak cilok resipi dari blog dia...bagi laki makan...laki puji...mesti la aku suka kan?? huhuhu~


Kitorang recycle balik baju raya pertama sebab Abam besar suruh the lelakis pakai set baju melayu sekali sampin....klasik! memang rasa macam raya pertama masa ni....hahaha~


oke mesti korang pun nak tau apa menu yang che Mat hidang untuk kitorang mentakedarah kan? jom cekidaut! ^_^


Main course: Nasi ayam, laksa Johor


and limited edition punya menu yang habis tak sampai 10 minit....!!!


Maggie Kambing!! special request by abam ben....sedapppp!!!! sampai sekarang aku terbayang² maggie kambing che Mat...adoyaii jauhnya nak ke Sedenak! -.-'


err kalau nak resipi ko tunggu je lah che Mat update kat blog...mesti ada tu nanti...hahaha~


Next is dessert...


fruit tart


cheese tart...Zafirah suka sangat makan ni....rugi tapau sikit je...kehkeh~ :p



cakes yang super moist and sedap!


Banyak gila dessert che Mat...katanya dia tidur sejam je kot malam sebelum tu sebab nak menyiapkan menu² untuk rombongan KBBA ni...pfftt! terharu sangat! dah macam hidangan kat hotel je...terbaikkkk!!


Geng sebaya Zafirah semua boboy...Qhaliff and Akiff...Akiff bawak stok mainan datang Sedenak...Zafirah tumpang join sekali...Zafirah memang suka kereta² ni...tak padan dengan gegurl...tapi kalau ko tanya Zafirah boy ke girl? dia akan jawab, "boy!"  grrr~  (-_-")


pastu dia suka sangat buat aksi kuak lentang kat rumah orang...sejuk kot lantai tu? hahaha~  :p


Then, sesi amek gambar....tak blogger lah kalau takde sesi bergambar kannnn...hihi~


blogger gegirls...ecece~   aku dengan Ruby je mak budak...another 2 orang dah bertunang...the rest still available kot?? eh! sukahati aku je...kahkah~  :p


Percayalah bukan senang nak amek group photo...sebab bebudak 2 orang ni kemain melasak...standard lah anak laki kannn....Qhaliff dengan ilusinya jadi watak otomen, Akiff pulak...err jadi raksasa kot? hahaha  aku pun tak faham permainan dorang ni... :p


Male bloggers....ewahh...5 orang bapak orang...2 orang tunang orang...the rest still available...mihmihmih~  :p


Last pose!!


Kenangan bersama the glamorous tiffinbiru...berat rupanya menatang tu ye....huhu~


"mana satu Mat Gebunya??"

"tuuuu yang Zafirah pegang tiffinbiru tu laaa tuan rumah...."

LOL!


pastu sesi bagi duit raya...pemalu sangat Qhaliff ni tau....Zafirah bagi duit raya dia senyum simpul je...ecece~


Punya lama melepak rumah che mat...sampai huru hara rumah dia....makanan licin...siap tapau...kahkah~  yang ada anak, siap mandikan anak, tukar² baju and segala benda yang perlu ditukar...dalam pukul 3pm++ gitu kitorang gerak balik...eh! tak balik KL terus...memasing plan serang JPO dulu...dah alang² sampai Johor kekdahnya...tu kita story lain entry...insyaAllah...


Terima kasih bebanyak che Mat sudi terima kitorang ke teratak che Mat...it was an honored to meet u...percayalah! che mat memang idola memasak saya....tak percaya sangat dah jumpa che Mat in person!! omg! omg! omg!!!! terima kasih juga pada mak che Mat sebab meminati atok saya....hahaha~  nanti boleh kot ajak atok datang rumah che Mat?? tetibe kann...kehkeh~


Harap che Mat tak serik ye terima kunjungan kami... ^_^


daaaaaaaaaaa! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Ayu azmir said...

wah seronoknya...

Ayu azmir said...
This comment has been removed by the author.
Mat Gebu said...

Terima kasih Yana dan Ujang, sudi datang ke pondok che mat...Ehh..boleh sangat ajak anjang aki datang!...

Allene said...

btul.. tgk menu macam mkan kat hotel. meleleh ayak liur

Daus Redscarz said...

untungla... dapat pergi teratak PCM..

permatabiru said...

selamat hari raya..cheese tart saya suka..teringin tetiba..hahaha

mOoN IzzaN said...

perghhh..megi kambing tuuu...

aDisH.sHidA said...

best kalau p umah PCM..kalau p dok kejap je memang tak sah..kena dok lelama...

akak g beraya last year laksa johor jugak dia buat..sedap habaq mai...tahun ni ntah dapat pegi ke idak..

CikNaa said...

fuhhh..fuhh..fuhhh menahan napsu makan..waaaa sedapnye!

juls julie said...

Subhanallahhhh

makanannyaaaaaaa...!! kek nyaa..!!! sedappnyaaaa...

ehhh... lapar plakkk.. -_-'

MissNadia said...

wah seronoknya.. siap konvoi lagi, bertambahlah meriah suasana

Dkna Abza said...

ujang.. kantoi sampin pinjam hahahaaa...

Cik Puan Eka said...

seronoknya dapat beraya umah cikmat makan sedap222...

Paling terliur tu laksa johor adududdu sedapnyaaaa

Si DauN CeRi said...

amboi meriahnyaaa dulu dr zmn bujang nijam dah besar dh anak.. hihi

selamat hari raya ^^

Liyana said...

waa seronoknye dpt makan sedap2 :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015