Aug 4, 2014

Umur 2 Tahun dah Merasa Main Bunga Api ^_^

Assamualaikum...


Minggu ni majoriti dah start bekerja setelah cuti panjang kan??? aku je dah start kerja dari minggu lepas...kesian....


Tapi cerita raya haruslah sebulan!! dah kata raya pun sebulan....kan?? kahkah~  tak sabar baca kisah raya korang...  ^_^


oke entry hari ni pasal pengalaman Zafirah main bunga api kat rumah onyang dia kat Seremban....masa ni raya pertama....waktu malam...kitorang sampai Seremban lewat petang....sebab mentido dulu kat Melaka...aku perasan, kalau beraya kampung mertua mesti ada masa untuk tidur petang....sebab kitorang tak perlu keluar rumah untuk beraya....orang yang datang beraya rumah nenek...giteww~


ce kalau beraya kat KL....takde masa bhai nak mentido!! sepanjang hari duk menepek kat rumah orang....selalunya ayah aku la yang bantai tidur kat rumah sedara² dia....tidur atas sofa pun jadi sambil pakai sunglasses dan songkok...ayah aku suka tidur dalam keadaan segak....kalau kat rumah orang laa...bahahaha! :p


Time ni dah pukul 11pm++ okeh!! membulat lagi mata memasing! hehh~  ouh aku tak beli pun bunga api tu....kazen dak encem kot beli....pastu bagi bebudak main.....aku dah pesan awal² kat dak encem jangan membazir beli bunga api....'bakar' duit namanya!! tapi kalau orang bagi free kita jangan tolak! wakakaka~


Biasanya lepas raya kat Melaka, kitorang akan stay Seremban pulak 1 malam...kiranya raya kedua baru balik Bangi....tapi malam tu ramai pulak kazen dak encem kat Seremban....rumah tak berapa luas....aku pulak mood macam ting tong....pelik betul....malas nak sesak² dalam tu....makanya daku tarik diri ajak dak encem balik Bangi malam tu jugak....kasi ruang kat orang lain mentido dengan lebih selesa....giteww murni sungguh niat ko....lulz~


Tapi bila dah jumpa kazen², makcik² panjang pulak cerita....haruslah kan dah kata jarang jumpa....semua orang pun macam tu aku rasa....seronok kumpul ramai²....tu yang dah tengah malam pun still nak main bunga api lagi bebudak ni....huhuhu~


baik uncle Nazim tolong layan bebudak ni....masa ni aku kat dalam tengok tv kot....aku suruh kazen dak encem amekkan gambar...bahahaha~


taribiyah dari aunty baby...ngee~  :p


tampar Zafirah ni kang! apesal bulat sangat mata tu?! hahaha~


cousin! ♥


aku perasan bunga api sekarang kejap je menyala 'bunga' dia tu...dalam 5 saat dah padam....dulu lama boleh enjoy main sebatang bunga api tu....dah la harga pun makin mahal...hehh~


kalau jenis yang hujung kertas tu asap kemain banyak....boleh sesak nafas tau! adeyy~   tu aku lebih prefer bunga api besi....  :)



Sekarang Zafirah pandai...nampak gambar² dia pegang bunga api dia mintak nak main bunga api...grrrr! hari raya je boleh main okay!!!! tu pun kalau ada stok free....no way mama nak beli bunga api untuk awak Zafirah oiii...


Habis main bunga api, aku ajak papa balik....kang dia boring takde benda nak main dia meragam....huhuhu~  otw balik bangi dia mentido dalam kereta....baguihhhhh~


korang ada main bunga api dak tahun ni?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Cik Asma BLuppy said...

amboihh. bulat sangat mata tu. syok betol main bunga api ye...

Nurul Aziz said...

ada.. sampai cucuh mulut sendiri.. ehehe.. tapi serik sekejap aje, pastu main balik anak dara kat rumah ni ha..

Shark Kay said...

best tu main bunga api.
tahun depan boleh ler berlari sambil main bunga api.
tahun ni kena berdiri dulu main bunga api..
hehe..
1st time pgang nmpk takut lak dia.

as ♥ Leenda said...

asyraf pun baru je 1st time main bunga api raya tahun ni..tapi tapi tapi tulah kot last time dia dpt main..di bantainya pegang bunga api besi yg tgh menyala tu..ko rase??? tak pasal2 jari melepuh...hanginnn je..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat hari raya Yana..
Seronok bila anak2 dapat main bunga api ni.. anak2 akak pun cousin dia orang dpt free.. tu yg main :)

MissNadia said...

anak N pun first time main bunga api.. pop-pop pun lagi dia layan.. muka zafirah ngan cousin serupa la macam adik beradik gayanya

mama ila said...

selamat hari raya yana..amboii seronok zafirah maen bunga api..dik nani pun main jugek malam raya..pastu mengamuk sebab dah habis..xpuas main..huhuhu... geram tengok pipi zafirah..hehehe

eima said...

sama la ngan icha tu .. asal dgr org men mercun die mintak bunga api .....aduyai

Fazleyatul Aini said...

masa kecik2 dulu bunga apa yang kaler merah putih batang dia tu
klasik sungguh
ada lagi ke sekarang eh

Diana Rashid said...

akak serik dah nak bagi anak main bunga api.balik raya kat kg hari tu,pak sedara maisara umur 5 tahun,main bunga api dia tala kat orang.terkena kat tepi je mata maisara.sikit lagi nak kena bijik mata...naik hantu jugak la akak..tak kira la anak orang ka anak sendiri...maisara pun hari raya monyok je sebab kecewa muka tak comey.:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015