Aug 8, 2014

Restoren Mastercook Bandar Baru Bangi | Chinese Cuisine

Assalamualaikum..


 Last week pakcik aku from Kelantan datang rumah...biasa kalau dia turun KL either dia menumpang tidur rumah makcik aku kat Ampang atau rumah aku kat Bangi....kadang dia tidur 1 malam kat Ampang, the next malam tidur Bangi pulak...aa gilir² gitu je lah....


Aku suka dorang datang rumah aku....sebab anak² dia ramai...ada 5 orang...meriah rumah aku bila dorang datang....Zafirah lah paling seronok...ramai orang duk layan dia main.....kehkeh~  biasanya bila dorang datang mesti mak akan bawak dorang dinner kat memana...jangan la kata nape tak masak bla bla bla...sukahati la mak nak belanja orang makan luar ke nak masak sendiri ke....tak kacau duit orang lain pun....lagipun kat Bangi ni ko cakap je nak makan apa...bersepah kedai makan ko boleh pilih...walaupun warga Bangi ramai ada kat kampung time ni, restoren banyak tutup, tapi percayalah, still banyak lagi restoren lain yang bukak time hari raya....hihi~


So kali ni pilihan mak is restoren Mastercook...chinese muslim restoren....bagusnya family pakcik aku ni dorang tak kisah pasal makanan...janji cukup rasa dorang oke je...tak memilih...gud gud! senang belanja apa pun...  :)


first time makan kat sini...mak aku dengar review dari officemate dia kot pasal restoren ni tu dia nak cuba....aku oke je...janji makan! bahaha~  location kat seksyen 9...err tak reti lah nak explain landmark bagai...ngee sowie!


 kemain lama pilih menu....semua sekali ada 11 orang termasuk Zafirah...so 11 kepala nak pilih menu....pepaham je lah kan....hahaha~   cara order macam ala ala pappa rich....dorang sediakan form and pen...kita isi sendiri....tak ramai pun orang masa ni.....lengang je kedai...dah kata ramai balik kampung.... :)


Lepas order kitorang tunggu dalam 10-15 minit kot untuk makanan sampai....oke la tak lama sangat tunggu....jom cekidaut lauk pauk yang kitorang order....err ada yang tengah puasa ke?? ngeee~  hampunnn~  :p


 sotong goreng tepung...udang goreng tepung pun ada jugak....lupa snap gambar...hihi~  sedap! cukup rasa...  :)


 kailan kot? tak ingat  :)


 dim sum apa tah...ada 2 jenis...lupa lak snap yang lagi satu jenis tu...haha~


 lemon chicken...sedap!


 kalau pi memana chinese restoren mesti order menu ni....black pepper beef...nice sangat! daging lembut je.... :)


 dim sum jugak...tak ingat nama...rupa macam karipap...inti apa tah...tak sempat rasa....haha~  kazen aku cakap sedap....tak tau la kot dia tengah lapar semua dia kata sedap...lulz~  :)


sizzling chicken...sedap! kuah dia pun sedap...pedas² sikit... :)


nasi putih dorang hidang dalam bekas gini...macam nak pi picnic je....haha  oke laa...untuk 11 orang makan dorang bagi 2 tong nasi....tong kecik je ni....Alhamdulillah takde pembaziran berlaku...semua licin!! ^_^


Food kat sini bagi aku sedap...oke la....secukup rasa...


CUMA!!!! ni part sakit hati sikit ni...sikit je...tak banyak...tapi kena cerita jugak....huhu~


SERVICE KELAUT oiii!!! pekerja² semua bangla....tak jumpa pulak chinese muslim punya worker...tu oke lagi lah...aku bukan nak racist apa pun....janji kebersihan terjaga aku tak kisah la pekerja tu bangla ke indon ke melayu ke....tapi ko bayangkan memasing dah habis makan tapi air tak sampai² lagi...tercekik oii....kesian kat Zafirah la...penat dia mintak nak air nak airr....aku pulak lupa bawak botol air dia dari rumah....hehh~  kitorang banyak kali tanya mana air lambat lagi ke....memang nampak la pekerja buat air...tapi lembs nak mamps! buat air sambil berborak, sambil sibuk tengok orang lain....dah bila nak siap kerja kau?! grrr~  dah bising banyak kali baru la manager masuk campur...last² manager buatkan air....tah pape! nasib oke la air² dia buat...cukup rasa....


Bab harga pulak....bagi aku kat sini agak mahal compared to Chan Abdullah....dari segi rasa pun, aku lebih prefer Chan Abdullah....


Harap pihak Mastercook improve ye...harga food awak dah cukup mahal....kalau tak jaga kualiti and service kejap je gulung tikar tu nanti....bukan mendoakan....dah banyak restoren yang macam tu....jenis tak jaga kualiti, tau nak kaut untung je...memang tak tahan lama la bisnes....


Total price kitorang belanja dalam RM200++ *pitam*...maceh mak belanja...kehkeh~


Kalau korang nak try makan kat sini bagi aku oke je...maybe time aku datang tu owner or ramai staff cuti raya....tu yang macam kelam kabut....aku pun takde la rasa nak banned kedai ni....ada rezeki memang nak try makan kat sini lagi....kan aku cakap tadi part sakit hati tu sikit je...tak rasa sakit hati pun sebenarnya...ayat tu untuk ekspresikan perasaan aku kat korang je...hihi~


k tu je nak cerita....tata! (^^,)


 Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

cinet said...

chan abdullah *thumbs up* mmg super sodap...

Mila Hilas said...

kt mn kedai ni?

eima said...

chan abdullah penah la mkn kat sini penah prasan tp tak brani nk try ...

Chekgu Azrine said...

Chan abdullah klu kt melawati xsedap..huhu..n lauk udang pun boh 1 je dlm ns goreng..tipu je lbh..huhuhu

hazman fadzil said...

Hurmmm.... baru ingat nak terjah tapi service problem pulak... next time nak cuba HASLINDA SIM pulak lah...padahal sebaris dengan CHAN ABDULLAH kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015