Jul 10, 2014

SusunAtur: Lambakan Barang Belakang Rumah

Assalamualaikum...


Ni ruang belakang rumah aku...err belah tepi, belakang...paham? kehkeh~  tempat ni aku guna untuk membasuh dan menyidai kain....sebab tu ada washing machine bagai kat situ...huhu~


Close-up sikit!


 masyaAllah serabutnya!!! ni rumah ke tong sampah ni?? T_T


Kitorang longgok segala barang² yang tak pakai and jarang pakai kat sini....macam lebihan tiles masa renovate rumah dulu, tong² cat, baldi² yang dah tak guna, segala jenis tong, penyapu, cangkul etc etc...tak ingat aku apa benda tah lagi yang dilonggok kat sini...banyak sangat!


Aku pernah tengok Sue share pasal rak besi dia beli kat hardware...besar rak tu...macam² boleh susun atas rak....lama dah aku baca entry sue pasal rak tu....aku dah bagitau dak encem aku berkenan nak beli rak tu untuk susun ruang belakang ni....LAMA DAH planning...asyik la bertangguh....kahkah~   weekend lepas baru berkesempatan pi kedai yang khas menjual rak² besi...


Aku pi kedai ni....kat Sungai Chua...deret Prudential punya office...  :)


Masuk je kedai rambang mata tengok macam² jenis rak ado!! macam² jenis saiz and color lagi kaooo...hoho~  


Aku berkenan dengan rak ni....saiz dia 3 kaki panjang, 2 kaki lebar ....kurang lebih....tapi harga RM155...after promotion kata salesgirl tu...pfftt! dak encem dah pesan awal² suruh beli yang murah murahhhhhhhhhhh je...below RM100...


fine! :(


So kitorang pilih yang ni....yang RM75 tuuuu....saiz 3 kaki panjang, 1 kaki je lebarrrr...iskk~  macam tak banyak je barang boleh susun atas ni....  :(


ouh yang RM90 tu sama je saiz dengan yang RM75...bezanya besi untuk RM90 tu lebih tebal...kayu pun tebal sikit...dak encem kata takde beza pun tebal ke idak....


fine lagi! dah dia yang membayar...redhooooo~ huhuhuhu~


Kitorang tunggu lepas berbuka baru pasang rak...dak encem takut kepenatan....aku okayyy je...janji boleh siap before raya...nanti nak buat open house panggang kambing kat belakang tu idak la sempit! wakakaka~  awalnya fikir nak buat open house~  :p


budak kecik tu pun sibuk nak bertukang jugak...hehh~  (-_-")


Aku eksaited gila tunggu rak ni siap...senang je nak install sebab takde skru...ketuk² je....siap! kehkeh~  esok hari tu pepagi aku bangun susun² barang atas rak....hehehe~


Hasilnya~





Alhamdulillah...tersusun la sikit....aku letak ke tepi tembok...risau orang curik barang?? apa benda je pun orang nak curi?? hahaha~  takde benda menarik pun untuk dicuri kat ruang ni...hihi~   bekas tong cat tu aku nak buang sebenarnya...ramai suggest tanam pokok dalam tu....cat bekas tu cantik², pastu tanam la pokok cili ke, serai ke...murni betul niat korang...aku ni tau nak membuangggggg jek...ngeee~  al-femalas lah nak mengecat, menanam.... >_<


Kotak Ephyra tu ngam² je susun atas rak...mungkin kena simpan semua barang dalam tu kot...pastu penuhkan rak dengan kotak² Oceanlife...kasi jiran² semua tau aku dealer Ephyra...kahkah~  giteww~   :p


lapang sikit....banyak benda aku nak buang/jual...macam kotak² tu...tapi tak jumpa lagi lori pungut kotak....ate tiap kali weekend aku lebih suka mentido sampai matahari dah terik...lepas tu duk dalam rumah berlenggeng idak pulak nak pakai sopan²...bila lori lalu depan rumah tak sempat nak capai tudung, hand socks bagai....terlepas....tunggu je lah hari lain pulak...kuikui~


Lagi satu tempat letak baju kotor IKEA....dah terkoyak² pun sebab tu ku lantingkan ke luar rumah! tapi tak tahu nak buang ke mana....any idea??


before and after beli rak....banyak jugak lebihan tiles...dah cakap kat mak aku nak guna lebihan tiles dia untuk renovate rumah aku pulak...kihkih~  mekaseh mak! lebiu to the moon and back! ♥


Korang ada any suggestion untuk penambahbaikan?? drop your komen kayyy~


Tenkiuuuuu~   ♥ ♥




 Terima kasih sudi membaca!

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nampak kemas skit kan

aizamia3 said...

barulah sejuk je mata memandang.. hehehe..

eima said...

nk komen pun tatau sbb aku tak reti deco longgok pandai la ... harharhar

Aty_Fared said...

ada gak ko ruang belakang umah berbumbung boleh letak barang ni semua.. aku nak letak baldi terlebih pon ltak dalam stor..sempit penuh stor aku tu...

Aty_Fared said...

ada gak ko ruang belakang umah berbumbung boleh letak barang ni semua.. aku nak letak baldi terlebih pon ltak dalam stor..sempit penuh stor aku tu...

PetakBunga said...

nak sorok mna pun tak tahu.. mesti ada tmpat dlm rumah utk menyorok brng2..yg susah nak kemas.

Chekgu Azrine said...

At least sedap.sikit mata mandangkan sis..hehehe

ummi aqilah (LM) said...

Kemas dah tu yana.. Cumanya kalau ada penutup tong cat tu lagi apa kata plastik atau botol2 yg kat rak tu mana yg muat blh simpan dlm tong cat tu. so nmpk lg kemas la kiranya sorok dlm tu

CikNaa said...

luasnya rumah! takpe slow2 kemas..janji tak serabut sgt ok dah tu..

mOoN IzzaN said...

untunglah umah luas... hehehe... kite ni washing machine pun letak dalam bilik stor... hadoi.. mana x penuh bilik tu..

Fazleyatul Aini said...

kalau aku, aku buang je la kotak ke tong cat ke
memang tak kuasa la nak DIY buat apa2 hahaha
lagi pemalas

NFAM said...
This comment has been removed by the author.
Fizah said...

senang hati dah lps kemas kan...rak tu mmg all time feveret tu..=)

sharifah ruzanna said...

waaa... sy nk g bli boltless rack tuu la

Mrs Kamilah said...

Kena grab satu ni. Dah lama cari idea nak susun barang belakang rumah. Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015