Jul 1, 2014

Basuh Cadar dan Comforter at LaundryBar, Setiawangsa...

Assalamualaikum...


Hari tu aku pernah cerita pasal Laundry Bar kan??


tak ingat??


takpe...boleh klik >SINI<  :)


Hari tu ada promosi pembukaan selama seminggu...sekarang ni dah habis lah promosi tu...hehe~  kebetulan masa tu aku memang nak ke Ampang tempah baju raya....


kenapa Ampang??


Sebab aku tak sure tempat lain amek lagi ke tak tempahan baju untuk raya....tailor kat Ampang tu kenal rapat dengan makcik aku....chinese...makcik aku punya pasal, dia accept je tempahan aku and dia cakap boleh siap seminggu before raya...more, makcik aku cakap jahitan dia kemas, sedap pakai....so aku tak fikir panjang...pi je lah sana....gitu~


Dah alang² sampai Ampang aku singgah la jugak Laundry Bar kazen aku ni....support bisnes family kekdahnya...ehehh~   lagipun tengah promo...FREE wash...rugi la tak cuba...kihkih~   aku datang bawak segala cadar, sarung bantal, selimut, comforter...semua yang besar² and agak leceh nak basuh...hihi~



Zafirah teruja sangat masuk kedai laundry...heran dia tengok washing machine berderet, pastu orang gilir² guna, pastu tengok kain baju berpusing, nampak sabun...eksaited sangat dia! first time aku bawak dia pi kedai dobi...syok pulak kan basuh baju kat kedai...last aku basuh baju gini masa zaman kolej...nostalgia sangat! :)


kat Laundry Bar, ko tak perlu bawak sabun apa pun! sebab sabun dah disediakan....FREE detergent, softener and sanitizer...tu nampak belah atas tu dia tulis automatic dispenser?? nanti sabun keluar kut saluran² kat kotak atas tu....nice sangat! :)


oh jangan risau....bau sabun dorang wangiiiiiiiiiiiiiiiiiii!! ^_^


More, kat sini kita boleh pilih nak basuh guna normal water, warm water atau hot water...biasa kalau nak basuh cadar or baju² yang ada kotoran degil (biasanya pekerja construction site), elok guna hot water...memang boleh hilang kotoran degil tu!! pffttt~


Harga untuk setiap jenis air adalah berbeza! nanti aku tunjuk list harga k...sila teruskan membaca....  :)


papa pun teruja guna mesin kat Laundry Bar...kahkah~   maklong lah rumah weols takde mesin gini....washing machine weols jenis standard je...tu jakun sikit bila pi self-service laundry...sikit je jakun tu....tak banyak pun! bahahahaha~


segala detergent yang digunakan dijamin HALAL...insyaAllah~  :)


Lepas basuh, kita keringkan baju pulak...masa promotion, dryer still kena bayar...tapi half price...harga biasa RM8...aku cuma bayar RM4....dalam 30 minit gitu kena tunggu....kalau basuh comforter or baju tebal², klik extra hot...kang tak kering baju² tu rugi laa...  :)



Senarai harga....


Laundry Bar ni guna sistem token....so tak perlu risau tak cukup syiling...sebab mesin untuk tukar token accept duit kertas...very convenient ai tell yu!!


Ingat lagi masa study dulu punya la gigih kumpul duit syiling sebab nak basuh baju...kadang tu sanggup pi bilik kengkawan semata nak tukar duit syiling...bila balik rumah tukar syiling dengan mak ayah pulak...hahaha~  leceh oke! kalau guna sistem token ni mudah...janji ko ada duit! dah boleh basuh baju kat kedai...hihi~


map...


Sementara tunggu baju settle, boleh pi lepak kat Orange Cyber Cafe (sebelah Laundry Bar je) or melepak kat KFC or Ali Bistro...tak payah la ko melopong tengok mesin tu berpusing...berpusing jugak kepala tu nanti...LOL~  :p


Ada je kazen aku letak TV and kerusi urut bagai dalam kedai dia...tapi kot la boring ada jugak alternatif lain untuk melepak...giteww~


Ouh lagi satu Laundry Bar milik kazen aku ni sediakan juga kemudahan Surau...bertambah² convenience!!


Selamat mendobi korang! ^_^





p/s: congratz cousin! and good luck!

 Terima kasih sudi membaca!

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

jom berdobi

amal said...

wahh best sgt! ex officemate amal ada promote laundry bar ni. adakah beliau sepupu yana? hehe

hazman fadzil said...

memang cool giler siap ada WIFI... kalau laju sokmo memang aku lepak je sejam dua kat situ....ekekekeke

mOoN IzzaN said...

x pernah htr baju ke dobi.. suami je dulu masa bujang jadi bff kedai dobi.. hehe..

cik hani said...

ingat nak hantar comforter kat dobi jugak sebab comforter tebal tak muat masuk mesin 7kg kat rumah tu

Diana Rashid said...

Akak tak pernah guna mesin gini..kalau kita tak reti guna ada orang ajar tak??heheh...buat nya masuk2 dah tercegat depan mesin tak tau nak buat apa..tengok macam banyak benda nak kena tekan tu..tekan sekali gus ke apa..atau ada masa2 nye nak tekan tu??aih..banyak tanya pulak...:P..

Yana Ujang said...

hahaha..kt sini ada org jaga..kdg kazen sy pun duk tgk kedai jugak..boleh la nk tanya klu x reti guna..button tu sekali tekan je..ms tu otomatik.. :D

Mila Ahmad said...

macam best je tapi xpandai guna mesin ni kang tekan2 tak memasal je rosak dekat dah dgn rumah mila 5 minit je.

eima said...

wwooohooo selimut MAS tu ... hihihi kantoi ...

aku pun tgh berbalut ngan selimut MAS skrg ni ... hihihi opis sejuk gile

MissNadia said...

wow.. menariknya. pembukaan free memang berbaloi-baloi kalau pergi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015